αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως η περιπέτεια του Μαρινόπουλου αύξησε τις ακάλυπτες επιταγές

Πως η περιπέτεια του Μαρινόπουλου αύξησε τις ακάλυπτες επιταγές

Αλυσιδωτές είναι πλέον οι επιπτώσεις στην αγορά από την κατάρρευση του ομίλου Μαρινόπουλου, όπως αποτυπώνεται στην εξέλιξη των ακάλυπτων επιταγών, που εκτινάχθηκαν τον περασμένο Αύγουστο στα 215,4 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνει η Καθημερινή, η αύξηση είναι εκρηκτική, εάν αναλογιστεί κανείς ότι τον αντίστοιχο μήνα του 2014 –ο Αύγουστος του 2015 δεν είναι συγκρίσιμος λόγω της επιβολής των capital controls και του παγώματος στη σφράγιση– οι ακάλυπτες επιταγές είχαν διαμορφωθεί μόλις στα 24,1 εκατ. ευρώ και το 2013 στα 37,3 εκατ. ευρώ.

Ο Αύγουστος είναι ο δεύτερος συνεχής μήνας εκτίναξης των ακάλυπτων επιταγών, εξέλιξη που είναι άμεσα συνυφασμένη με το θέμα Μαρινόπουλου, που κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 στα τέλη Ιουνίου. Το πρόβλημα άρχισε έτσι να εκδηλώνεται από τον Ιούλιο, μήνα κατά τον οποίο οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν στα 199,5 εκατ. ευρώ από 47,8 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο και 48,6 εκατ. ευρώ τον Μάιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Τειρεσία», εκτός από την εκτίναξη των ποσών, αυξημένα ήταν και τα τεμάχια των επιταγών που σφραγίστηκαν και τα οποία αυξήθηκαν από 1.719 τον Ιούνιο σε 2.112 τον Αύγουστο. Τους αντίστοιχους μήνες του 2014 τα αντίστοιχα μεγέθη ήταν 1.538 και 1.593.

Οι εκτιμήσεις από την αγορά κάνουν λόγο για συνέχιση αύξησης των ακάλυπτων επιταγών και τους επόμενους μήνες, καθώς η υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ τραπεζών, Μαρινόπουλου και Σκλαβενίτη θα απαιτήσει ακόμη χρόνο. Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση για την κύρια αίτηση έχει προσδιοριστεί για τις 21 Σεπτεμβρίου, με πιθανότερο ενδεχόμενο να ζητηθεί παράταση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × 3 =