αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΠως η κρίση «γέννησε» την 2good2bewood, η οποία φτιάχνει custom αντικείμενα από ξύλο

Πως η κρίση «γέννησε» την 2good2bewood, η οποία φτιάχνει custom αντικείμενα από ξύλο

Πολλές φορές λέμε ότι οι συνθήκες εργασίας στην Ελλάδα δεν είναι καλές, λόγω των δεδομένων που έχει δημιουργήσει η κρίση. Κι όμως, αυτή η νέα πραγματικότητα, σε μερικές περιπτώσεις λειτουργεί… με θετικό τρόπο. Μπορεί να σε δραστηριοποιήσει, έτσι ώστε να δημιουργήσεις κάτι καινούργιο και να βρεις μια διέξοδο. Έτσι σκέφτηκαν η Στεφανία Λεβογιάννη και ο Μάριος Γεωργακάκος, δημιουργώντας την 2good2bewood.

Μια εταιρία που, όπως μαρτυρά το όνομα της, ασχολείται με το ξύλο και τη δημιουργία custom αντικειμένων από αυτό. Οι δύο ιδρυτές μιλούν στο It’s Possible για το πώς ακριβώς προέκυψε η ιδέα, τι περιλαμβάνει το brand τους, ενώ απαντούν και στο ποια συμβουλή θα έδιναν σε έναν νέο που σκέφτεται να δημιουργήσει μια δική του επιχείρηση, αφήνοντας την καθημερινή δουλειά του.

Ξεκινήσατε την επιχειρηματική σας προσπάθεια το 2014. Δεν σας πτόησε η οικονομική κρίση;

Θα ακουστεί παράλογο αλλά όχι μόνο δεν μας πτόησε η κρίση, αλλά αντιθέτως μας ώθησε στο να κάνουμε κάτι δικό μας. Είχαμε φύγει από την Αθήνα λόγω κρίσης και εργαζόμασταν και οι δύο. Οι συνθήκες εργασίας σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς που επικρατούν στην αγορά ήταν αυτό που μας έδωσε το έναυσμα να σκεφτούμε πως κάτι έπρεπε να κάνουμε για να βγάζουμε ένα έξτρα εισόδημα.

Χωρίς να το καταλάβουμε ήρθε η στιγμή που κάτι που ξεκίνησε ως χόμπι, έγινε full time job και για τους δυο μας κι έτσι ξαναγυρίσαμε στην Αθήνα και φτιάξαμε το workshop μας. Αν η εποχή ήταν διαφορετική και είχαμε δύο συμβατικές δουλειές, η 2good2bewood ίσως να μην είχε γεννηθεί ποτέ!

Τι ακριβώς περιλαμβάνει το project σας;

Το concept είναι πως κάθε δώρο πρέπει να έχει μία ταυτότητα, να είναι τόσο μοναδικό όσο κι ο παραλήπτης του. Έχει περισσότερη συναισθηματική αξία κάτι που έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά για σένα, από το να σου δώσω κάτι απρόσωπο  όπως  για παράδειγμα ένα ρούχο.

Όταν παρουσιάσαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα μπρελόκ παζλ για ζευγάρια, έγινε ένας χαμός.  Εκεί είπαμε πως αυτό που κάνουμε κάτι έχει να δώσει. Ας επικεντρωθούμε. Και φυσικά το αποτέλεσμα μας δικαίωσε.

Πλέον στην 2good2bewood δημιουργούμε αποκλειστικά από ξύλο ό,τι μπορείς να φανταστείς.
Μπρελόκ, κοσμήματα, αξεσουάρ ανδρικά και γυναικεία, διακοσμητικά για το σπίτι. Και όλα αυτά με χάραξη που επιλέγει ο κάθε πελάτης ξεχωριστά! Ονόματα, ημερομηνίες, στιχάκια, σχέδια… Το ξύλο είναι καταπληκτικό υλικό με πολλές δυνατότητες. Φαντασία να υπάρχει!

Πως προέκυψε το ομολογουμένως πετυχημένο όνομα, 2good2bewood;

Η αλήθεια είναι πως το όνομα είναι από τα πιο δύσκολα κεφάλαια στο ξεκίνημα μιας επιχείρησης. Έπρεπε να είναι κάτι που να δηλώνει ποιοι είμαστε, τι προσφέρουμε, κάτι που να μένει. Θέλαμε να γίνει brand, να έχει ταυτότητα, να μην είναι ακόμη μια σελίδα του τύπου «δημιουργίες με αγάπη». Να βλέπει ο κόσμος τα προϊόντα μας και να ξέρει ότι είναι της εταιρίας μας.

Είχαμε σκεφτεί πολλά διαφορετικά ονόματα αλλά δεν μας κάλυπτε κάτι στο 100% Η ιδέα ήρθε στον Μάριο  μια μέρα εντελώς ξαφνικά. «Αυτό είναι! Too good to be wood» μου είπε. Ε, και αυτό ήταν! Η χαρά μας είναι απερίγραπτη όταν άγνωστος κόσμος στον καφέ, ή στο σουπερμάρκετ βλέπει τα μπρελόκ μας ή κάποιο κολιέ που φοράω εγώ και αναγνωρίζει τα προϊόντα μας σε συνδυασμό με το όνομα της εταιρίας μας.

Ποια είναι η διαδικασία για να δημιουργηθεί ένα ξύλινο custom made αξεσουάρ;

Εφόσον ο πελάτης επιλέξει το προϊόν που επιθυμεί με τη χάραξη της επιλογής του, η παραγγελία του σχεδιάζεται εξ’ αρχής σε ειδικά προγράμματα στον υπολογιστή κι έπειτα κόβεται σε μηχάνημα λέιζερ ακριβείας. Έπειτα το ξύλο θα υποστεί μια ειδική επεξεργασία για να μας δώσει το αποτέλεσμα που θέλουμε.

Ο χρόνος παράδοσης των προϊόντων μας είναι 3-5 ημέρες και αυτό γιατί δεν υπάρχει κανένα προϊόν σε στοκ, όλα δημιουργούνται κατ’όπιν παραγγελίας και δίνουμε όλη μας την προσοχή στις πρώτες ύλες μας και στην  κάθε λεπτομέρεια έτσι ώστε το αποτέλεσμα να ικανοποιεί εμάς & τους πελάτες μας.

Οι ιδρυτές της 2good2bewood, Στεφανία Λεβογιάννη και ο Μάριος Γεωργακάκος

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που έχετε αντιμετωπίσει στη μέχρι τώρα προσπάθεια σας;

Η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν στην αρχή μέχρι να ξεφύγουμε από το κατεστημένο. Για τον περισσότερο κόσμο είναι αδιανόητο το να αφήσει κάποιος τη δουλειά του και να κυνηγήσει το όνειρό του.

Ειδικά στην εποχή που ζούμε είναι δύσκολο να ρισκάρεις. Έχει μεγάλη σημασία να πιστεύουν σε σένα οι δικοί σου άνθρωποι, να σε στηρίζουν στις επιλογές σου και να σε βοηθούν να πετύχεις τους στόχους σου.

Εσείς εργάζεστε τώρα full time πάνω σε αυτό. Θέλω να ρωτήσω αν ένα νέο project σαν το δικό σας, μπορεί να καλύψει οικονομικά τις ανάγκες των ιδρυτών ή μιας οικογένειας όπως στην περίπτωση σας

Πιο full time δε γίνεται! Πολλές είναι οι φορές που ξενυχτούσαμε στο εργαστήριο, όμως όταν εργάζεσαι πάνω σε αυτό που αγαπάς οι ώρες κυλούν ευχάριστα. Άλλωστε όπως λέει και το γνωστό απόφθεγμα «Διάλεξε μια δουλειά που σ’ αρέσει και δε θα χρειαστεί να δουλέψεις ούτε μια μέρα στη ζωή σου».

Τώρα για το αν μπορεί ένα νέο project να εξελιχθεί σε full time απασχόληση, όπως στην περίπτωσή μας, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Δεν υπάρχει μαγική συνταγή. Από την κεντρική ιδέα έως το τελικό αποτέλεσμα μεσολαβούν άπειρα βήματα. Στην περίπτωσή μας έπαιξε ρόλο το timing σε συνδυασμό με την καινοτομία. Στην Ελλάδα δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο και ο κόσμος αγκάλιασε τις ιδέες μας με αγάπη.

Αν ένας νέος άνθρωπος που έχει οικογένεια, σας έλεγε ότι σκέφτεται να αφήσει την καθημερινή δουλειά του και  αν ξεκινήσει ένα δικό του επιχειρηματικό εγχείρημα, θα τον συμβουλεύατε να το κάνει ή όχι;

Πιστεύουμε πως υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων. Εκείνοι που ικανοποιούνται εύκολα και προτιμούν τα σίγουρα
κι εκείνοι που είναι ανήσυχα πνεύματα και δεν ικανοποιούνται με τίποτα λιγότερο από αυτό που ξέρουν μέσα τους πως μπορούν να καταφέρουν.

Αν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία, μείνε στην καθημερινή δουλειά σου.
Αν ανήκεις στη δεύτερη, προχώρα, ρίσκαρε. Η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × four =