αρχικηVIRALΠως επηρεάζει την ψυχολογική μας κατάσταση το κάθε χρώμα

Πως επηρεάζει την ψυχολογική μας κατάσταση το κάθε χρώμα

Κάθε χρώμα μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά την ψυχολογία μας. Υπάρχουν τέσσερα ψυχολογικά βασικά χρώματα που πυροδοτούν συγκεκριμένες, ευδιάκριτες συμπεριφορές. Αυτά περιγράφονται στο βιβλίο «Το μικρό βιβλίο των χρωμάτων», της Karen Haller.

Κόκκινο

Το κόκκινο μας επηρεάζει σωματικά. Η πρωταρχική του δράση είναι να πυροδοτεί σωματικές αντιδράσεις. Ανεβάζει τον παλμό της καρδιάς, κάνοντας τον σφυγμό μας να αυξηθεί, γεγονός που μπορεί να μας δημιουργήσει την αίσθηση ότι ο χρόνος περνάει πιο γρήγορα απ’ ό,τι στην πραγματικότητα. Το κόκκινο μπορεί να ενεργοποιήσει την ενστικτώδη αντίδραση της «μάχης ή φυγής», η οποία είναι η φυσιολογική αντίδραση που εμφανίζεται ως απόκριση σε μια απειλή ή επίθεση.

Κίτρινο

Το κίτρινο επηρεάζει τα συναισθήματά μας. Η βασική του δράση είναι να πυροδοτεί συναισθηματικές αντιδράσεις. Επηρεάζει το νευρικό σύστημα – ένα σύστημα που μεταδίδει σήματα από και προς τον εγκέφαλο από το υπόλοιπο σώμα– κι αυτό καθιστά το κίτρινο το ισχυρότερο χρώμα από ψυχολογική σκοπιά.

Μπλε

Το μπλε επηρεάζει το μυαλό μας. Η βασική του δράση είναι να πυροδοτεί νοητικές αντιδράσεις.

Πράσινο

Το πράσινο είναι το χρώμα της ισορροπίας και της αρμονίας. Κινείται ανάμεσα στην ενέργεια και δυναμική του κόκκινου, την πνευματικότητα του μπλε και τον συναισθηματισμό του κίτρινου. Στην ουσία, το πράσινο είναι η ισορροπία ανάμεσα στο μυαλό, το σώμα και τον συναισθηματικό εαυτό μας.

Αν ένα χρώμα μάς διεγείρει ή μας καταπραΰνει εξαρτάται από τη χρωματική του ένταση. Αν είναι ένα πολύ έντονο χρώμα, είναι πιθανότερο να είναι διεγερτικό και αν δεν είναι έντονο, είναι πιθανότερο να είναι καταπραϋντικό. Τα πιο σκούρα, πιο έντονα μπλε διεγείρουν τον νου, για παράδειγμα, ενώ τα πιο ανοιχτά, λιγότερο έντονα μπλε τον ηρεμούν και τον ανακουφίζουν.

Ένα έντονο, σκούρο κόκκινο ενεργοποιεί σωματικά, αλλά ένα απαλό, ανοιχτό κόκκινο, δηλαδή ένα ροζ, μας χαλαρώνει και μας ηρεμεί σωματικά. Όσο πιο σκούρο είναι το κίτρινο, τόσο πιο έντονα θα επιδρά συναισθηματικά. Όσο πιο έντονο το πράσινο, τόσο περισσότερο νιώθουμε τη δύναμή του να μας ισορροπεί και να μας αναζωογονεί. Θα δούμε αυτά τα τέσσερα ψυχολογικά βασικά χρώματα σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια όταν σε λίγο θα ασχοληθούμε με την ψυχολογία των έντεκα βασικών χρωμάτων

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × one =