αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΠως είναι να ζεις και να δουλεύεις στο Ντουμπάι: Το συζητήσαμε με μια Ελληνίδα που είναι εκεί

Πως είναι να ζεις και να δουλεύεις στο Ντουμπάι: Το συζητήσαμε με μια Ελληνίδα που είναι εκεί

Τα τελευταία χρόνια ακούμε για όλο και περισσότερους Έλληνες και Ελληνίδες που πηγαίνουν στο Ντουμπάι για να μείνουν και να εργαστούν. Αλλά πως είναι να κάνεις αυτό το τολμηρό «άλμα»; Η Μαρκελίνα Γιαζιτζή εδώ και περίπου 1 χρόνο έχει εγκατασταθεί στο Ντουμπάι (θα την βρείτε επίσης στο YouTube εδώ). Τώρα μιλά στο It’s Possible για το πως πήρε αυτή την απόφαση, τι επαγγελματικές ευκαιρίες υπάρχουν αυτή τη στιγμή εκεί, ενώ παραθέτει τα θετικά και τα αρνητικά που συναντά κάποιος μόλις «αποβιβαστεί» στην συγκεκριμένη τοποθεσία.

Για να πιάσουμε το στόρυ από την αρχή, εσείς πως αποφασίσατε να εγκατασταθείτε στο Ντουμπάι; Και πως δραστηριοποιείστε επαγγελματικά εκεί αυτή τη στιγμή;

Μετά την περίοδο του κωρονοίου, έναν χρόνο πριν ακριβώς, ένιωθα – πιστεύω όπως όλοι λιγο πολυ – την ανάγκη για μια νέα αρχή, καθώς επαγγελματικά η κατάσταση ήταν στάσιμη έως αδιέξοδη. Ασχολούμαι επαγγελματικά με το θέατρο, άλλα έχω σπουδάσει και πολιτική επιστήμη και δημόσια διοίκηση στο Καποδιστριακό. Ήμουν αρκετά απογοητευμένη και από τους δυο τομείς, όχι τόσο για τις οικονομικές απολαβές αλλά κυρίως για το ότι η δυνατότητα εξέλιξης και ανέλιξης έμοιαζε αδύνατη.

Ετσι, αν και είχα εργασιακή εμπειρία στη Ελλάδα, αποφάσισα να βρω μια θέση αμειβόμενης πρακτικής στο Ντουμπάι για να καταφέρω αργότερα να εισχωρήσω στην εργασιακή αγορά της χώρας. Ξεκίνησα λοιπόν πρακτική σε μια διαφημιστική εταιρία και στην συνέχεια παρέμεινα εκεί και μετά την λήξη της ως κανονική εργαζόμενη.

Κάνοντας φαινομενικά μια παύση σε ότι αφορά την ενασχόληση με το θέατρο, ενω παράλληλα αποφάσισα πρόσφατα να ξεκινήσω ενα κανάλι στο YouTube (little greek), όπου με κωμικό θα έλεγα τρόπο θα αναφέρομαι στην Ελλάδα και στην ελληνική κουλτούρα. Πιστεύω ότι ίσως μου δημιουργήθηκε η ιδέα αυτή ως ένα βαθμό για να καλύψω όλα αυτά που μου λείπουν από την Ελλάδα.

Υπάρχουν αρκετοί Έλληνες που ζουν και εργάζονται εκεί;

Υπάρχουν αρκετοί Έλληνες και κυρίως τα τελευταία δυο χρόνια εδώ. Οπως αναφέρουν άτομα όλων εθνικοτήτων που μένουν χρόνια στην χώρα, 3-4 χρόνια πριν υπήρχαν ελάχιστοι Έλληνες εδώ και μονο σε ορισμένους εργασιακούς τομείς. Πλέον ο αριθμός έχει αυξηθεί κατα πολύ σε κάθε τομέα. Το ίδιο ισχύει και με πολλές άλλες ευρωπαϊκές εθνικότητες.

Ποιες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις και σχόλια από φίλους και γνωστούς, όταν τους ανακοινώσατε ότι θα πάτε στο Ντουμπάι;

Όπως προανέφερα, μετά την μεγάλη κρίση με τον κωρονοίο το κλίμα απογοήτευσης και η ανάγκη για νέες εμπειρίες ήταν μεγάλη, κυρίως στα νέα άτομα. Έτσι, δεν νομίζω ότι κανεις εξεπλάγην ιδιαίτερα με αυτήν μου την απόφαση, καθώς πολλοί από τους φίλους μου έφυγαν και εκείνη σε άλλες χώρες είτε για δουλεία είτε για σπουδές.

Ενώ η οικογένεια μου με στήριξε και με ενθάρρυνε. Παρολα αυτά, ελπίζω σύντομα στην Ελλάδα να αλλάξουν κάποια πράγματα ώστε να μπορουν και πάλι οι νέοι να έχουν ευκαιρίες να ζήσουν μια ποιοτική ζωή, και δεν αναφέρομαι τόσο οικονομικά αλλά και ηθικά, καθώς φαίνεται ότι γενικά η χώρα περνά μια κρίση αξιών.

Με βάση την γενικότερη εικόνα που έχετε, υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαγγελματικές ευκαιρίες εκεί; Και τι μισθοί «παίζουν»; Αν μπορούμε, δηλαδή, να πούμε μερικά ενδεικτικά παραδείγματα

Μπορώ να πω ότι υπάρχουν επαγγελματικές ευκαιρίες σε κάθε τομέα, αυτό που κάνει τα πράγματα δύσκολα στο να βρεις δουλειά εδώ είναι ότι ζητάνε να προϋπάρχει εργασιακή εμπειρία στην συγκεκριμένη χώρα, έτσι μέχρι να γίνει η αρχή και να σε προσλάβει κάποιος χωρίς αυτή την εμπειρία θέλει λίγο χρόνο.

Έτσι θα συνιστούσα αν κάποιος σκέφτεται να μετακομίσει στο Ντουμπάι, να έχει βρει αρχικά εργασία εδώ πριν κάνει το βήμα αυτό.

Οι μισθοί διαφέρουν ανάλογα με την εργασιακή θέση, και αναλογα με τις δεξιότητες και την εμπειρία μπορείς παντα να διεκδικείς κάτι καλύτερο. Θα μπορούσα να πω απλά ότι δεν υπάρχει ταβάνι στους μισθούς και αυτο σε κάνει να προσπαθείς περισσότερο, στην Ελλάδα όση εμπειρία και γνωσεις κι αν έχεις δεν υπάρχει περιθώριο για ιδιαίτερης ανέλιξη. Αναλογικά με την Ελλάδα οι μισθοί ειναι πολύ πιο υψηλοί αλλά βέβαια εδώ το κόστος ζωής είναι και υψηλότερο. Για παράδειγμα εδώ ένας μισθός δυο χιλιάδες είναι αρκετός για να νοικιάσεις ένα σπίτι και να καλύπτεις τις βασικές ανάγκες διαβίωσης αλλά και διασκεδάσεις, χωρίς όμως ιδιαίτερες σπατάλες. Αναλογικά στην Ελλάδα αυτό το ποσό ειναι αρκετό για πολύ περισσότερα, ήταν τουλάχιστον, γιατί πλέον με την τροπή που παίρνουν τα πράγματα έχω αρχίσει και αμφιβάλω.

Αν σας ρωτούσανε για το Νο1 αρνητικό που έχει το Ντουμπάι, ποιο θα βάζατε στην κορυφή αυτής της λίστας; Κάτι που ενδεχομένως σας δυσκόλεψε ή σας έκανε αρνητική εντύπωση γενικότερα

Φαινομενικά το Ντουμπάι είναι μια τέλεια πόλη, έχουν προβλέψει τα πάντα και συνεχώς βελτιώνουν τις υποδομές, δεν παύει όμως να είναι ένα ανθρώπινο κατασκεύασμα, έτσι αυτό που μου λείπει είναι η φύση. Δεν έχουν συμπεριλάβει ιδιαίτερα το πράσινο στοιχείο καθώς και το κλίμα δεν το ευνοεί ιδιαίτερα.

Ετσι αν μπορούσα να αναφέρω δυο αρνητικά το ένα είναι η έλλειψη πρασίνου, και ως ένα βαθμό ο καιρός τους καλοκαιρινούς μήνες που είναι κατί που δεν μπορείς εύκολα να προσαρμοστείς. Επιπλέον καθώς η χώρα μετράει μόνο 51 χρόνια οργανωμένης ύπαρξης δεν υπάρχουν θεσπισμένοι νόμοι και κανόνες για τα πάντα, έτσι όταν υπάρξει για παράδειγμα ενα γραφειοκρατικό πρόβλημα, είναι σε μεγάλο μέρος στην κρίση του εκάστοτε υπαλλήλου πως θα το χειριστεί, να λοιπόν που υπάρχει και κάτι χειρότερο από το ελληνικό δημόσιο.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επτά websites για να βρεις δουλειά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Και με «χρυσούς» μισθούς

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

9 − two =