αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠως διαμορφώνονται τώρα τα ενοίκια στους εμπορικούς δρόμους

Πως διαμορφώνονται τώρα τα ενοίκια στους εμπορικούς δρόμους

Σε αναμονή βρίσκεται η αγορά ακινήτων ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν αποτυπωθεί οι επιπτώσεις της πανδημίας ούτε στα κτίρια γραφείων πρώτης κατηγορίας, ούτε και στα καταστήματα που βρίσκονται στους κύριους εμπορικούς δρόμους.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Δανός, μέλος του δικτύου της BNP Paribas Real Estate, η κρίση του κορωνοϊού έφερε άνοδο στη ζήτηση για αποθηκευτικούς χώρους, καθώς είναι απαραίτητοι όσο αναπτύσσεται το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Ο μοναδικός τομέας του real estate στον οποίο αποτυπώνονται ήδη οι αλλαγές που έφερε η πανδημία είναι τα οικιστικά ακίνητα καθώς υπήρξε τεράστια κάμψη στις συναλλαγές αφού «εξαφανίστηκαν» οι Κινέζοι αγοραστές διαμερισμάτων με στόχο τη «Χρυσή Βίζα». Η τεράστια βουτιά στην τουριστική κίνηση προκάλεσε και υποχώρηση των επενδύσεων σε διαμερίσματα με στόχο να αξιοποιηθούν σε πλατφόρμες βραχυχρόνια μίσθωσης όπως το Airbnb.

Για την αγορά λιανικής υποστηρίζεται πως τους επόμενους μήνες θα διαφανούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, με την πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και την στροφή προς το ηλεκτρονικό εμπόριο που επιταχύνθηκε λόγω καραντίνας. Προς το παρόν οι τιμές των ενοικίων στους κύριους εμπορικούς δρόμους δείχνουν ανεπηρέαστες. Στην Ερμού τα ενοίκια κυμαίνονται από 180 έως 285 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (τ.μ.) το μήνα, στην Μεταξά στην Γλυφάδα από 70 έως 130 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα, στην Κηφισιά από 80 έως 120 ευρώ ανά τ.μ. ανά μήνα και στο Κολωνάκι από 60 έως 90 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα.

Το ερώτημα είναι πόσο θα διαρκέσει η διαδικασία σταθεροποίησης της αγοράς λιανικής καθώς και προσαρμογής στα νέα δεδομένα του κορωνοϊού. Ηδη αρκετοί ιδιοκτήτες είδαν την κυβέρνηση να παρεμβαίνει και να νομοθετεί μείωση ενοικίων κατά 40% σε κλάδους που πλήττονται σοβαρά μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ένα άλλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τα εμπορικά κέντρα όπου και εκεί βρίσκονται σε εξέλιξη σοβαρές αλλαγές και παζάρια με τους μισθωτές.

Στα ποιοτικά κτίρια γραφείων κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου ολοκληρώθηκαν συμφωνίες ύψους 40 εκατ. ευρώ, ενώ μισθώθηκαν επιφάνειες που φτάνουν συνολικά τα 82.000 τετραγωνικά μέτρα. Οι αναλυτές της Δανός υποστηρίζουν πως η απουσία ποιοτικών γραφειακών χώρων, σε συνδυασμό με τη διατήρηση του ενδιαφέροντος από επενδυτές (Ελληνες και ξένους) για τον κλάδο αποτελούν προς το παρόν ασπίδα έναντι της πανδημίας.

Μέσα στην κρίση ο κλάδος των logistics γνωρίζει εντυπωσιακή ανάπτυξη, σύμφωνα με την έκθεση της Δανός, τόσο σε επίπεδο αγοραπωλησιών, όσο και σε επίπεδο ενοικίων. Και εδώ η απουσία αποθηκευτικών χώρων πρώτης κατηγορίας, σε μια περίοδο που έχουν αυξηθεί οι απαιτήσεις λόγω ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου, καθοδηγεί τη ζήτηση. Φέτος υπήρξε σημαντική δραστηριότητα με νέες συμφωνίες μίσθωσης αποθηκών, τόσο για μικρές επιφάνειες (500 – 2000 τ.μ.) στις παρυφές μέσα στις πόλεις, όσο και για μεγάλες επιφάνειες (άνω των 10.000 τ.μ.).

Ο Ασπρόπυργος και η Μαγούλα παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών. Ταυτόχρονα εταιρείες logistics ετοιμάζουν νέες επενδύσεις, που εκτός από αποθήκες περιλαμβάνουν και χώρους γραφείων.

Πηγή: Euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 − eleven =