αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠως γίνεται η χιλιομετρική χρέωση στα διόδια- Μπορείς να πάρεις έως και 76% χαμηλότερη χρέωση

Πως γίνεται η χιλιομετρική χρέωση στα διόδια- Μπορείς να πάρεις έως και 76% χαμηλότερη χρέωση

Tο πρώτο υβριδικό σύστημα χρέωσης διοδίων στη χώρα μας τέθηκε χθες σε λειτουργία στην εθνική οδό Ελευσίνας – Κορίνθου – Πάτρας. Το σύστημα αυτό προσφέρει τη δυνατότητα σε όσους διαθέτουν τον πομποδέκτη της Ολυμπίας Οδού (O-pass) να χρεώνονται με βάση την πραγματική χιλιομετρική απόσταση που διήνυσαν, εξασφαλίζοντας σε κάποιες περιπτώσεις έως και 76% χαμηλότερη χρέωση, όπως σημειώνει η Καθημερινή. Η τοποθέτηση του συστήματος είχε συμπεριληφθεί στη συμφωνία επανεκκίνησης των έργων το 2013 και, κατά συνέπεια, μέρος αυτού χρηματοδοτήθηκε από το Δημόσιο.

Σε όλα τα διόδια της χώρας οι αυτοκινητόδρομοι είναι χωρισμένοι σε χιλιομετρικές ζώνες, στην αρχή ή στο τέλος των οποίων υπάρχουν μετωπικά διόδια. Η χρέωση σε κάθε σταθμό διοδίων αντιστοιχεί στην απόσταση από τον ένα μετωπικό σταθμό στον άλλο, προς 0,06 ευρώ/χλμ. (με την εξαίρεση της Αττικής Οδού, όπου οι οδηγοί πληρώνουν το ίδιο ποσό στον κόμβο εισόδου στον δρόμο). Το σύστημα αυτό, όμως, «αδικεί» τους οδηγούς που πληρώνουν μετωπικά διόδια για τον δρόμο που θα διασχίσουν, αλλά στη συνέχεια βγαίνουν από αυτόν σε κάποιον κοντινό κόμβο. Το κενό αυτό καλύπτει το υβριδικό σύστημα: μέσω ηλεκτρονικών πυλών (αισθητήρες, κάμερες, συστήματα ενδοεπικοινωνίας) στους κόμβους εξόδου, το σύστημα καταγράφει σε ποιο σημείο βγήκε το όχημα και έτσι πιστώνει τη διαφορά στον πομποδέκτη.

Το νέο σύστημα τοποθετήθηκε στους 13 από τους 29 κόμβους του αυτοκινητοδρόμου Ελευσίνας – Κορίνθου – Πάτρας, καθώς οι υπόλοιποι βρίσκονται πολύ κοντά στην αρχή ή στο τέλος μιας ζώνης χρέωσης (μετωπικά διόδια). Πρόκειται για τους ανισόπεδους κόμβους Νέας Περάμου, Πάχης, Αγ. Θεοδώρων, Λουτρακίου, Επιδαύρου, Ζευγολατιού, Κιάτου, Δερβενίου, Ακράτας, Καλαβρύτων, Σελιανίτικων, Δρεπάνου και τον ημικόμβο Μεγάρων. Προφανώς, για τη λειτουργία του είναι απαραίτητο το όχημα να έχει τον πομποδέκτη της Ολυμπίας Οδού (O-pass), τον οποίο ο ιδιοκτήτης του οχήματος μπορεί να παραγγείλει και να λάβει χωρίς χρέωση είτε ηλεκτρονικά (μέσω του www.olympiaodos.gr) είτε τηλεφωνικά (22960-95.555). Να σημειωθεί ότι το υβριδικό σύστημα δεν καλύπτει τις μοτοσικλέτες, που για λόγους ασφαλείας δεν χρησιμοποιούν πομποδέκτη (στην Ολυμπία Οδό προσφέρεται Moto Card).

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 − 1 =