αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Πως αύξησα τον μισθό μου κατά 31.000 δολάρια τον χρόνο»: Μια 28χρονη παραθέτει 7 κομβικά tips

«Πως αύξησα τον μισθό μου κατά 31.000 δολάρια τον χρόνο»: Μια 28χρονη παραθέτει 7 κομβικά tips

Όντως το να ζητήσεις μια αύξηση μισθού είναι μια ρισκαδόρικη κίνηση- και δεν έχει πάντα τα αναμενώμενα αποτελέσματα. Ωστόσο, αν δεν το τολμήσεις, δεν θα κερδίσεις ποτέ «το κάτι παραπάνω». Ο εργοδότης είναι σχεδόν απίθανο να προτείνει… μια αύξηση μισθού από μόνος του.

Από την στιγμή που θα αποφασίσεις όμως να ζητήσεις μια αύξηση, πρέπει να κινηθείς σωστά. Η Κλαούντια Τέλες το έκανε. Εβγαζε 41.000 δολάρια τον χρόνο δουλεύοντας σε ένα νοσοκομείο με έδρα το Σικάγο. Στην συνέχεια ξεκίνησε να δουλεύει στην ίδια επιχείρηση με άλλο ρόλο, και ο μισθός της έγινε κατά 31.000 δολάρια μεγαλύτερος, δηλαδή 72.000 δολάρια.

Η ίδια ήταν μόλις 28 ετών την στιγμή που έκανε το «μεγάλο άλμα», και όπως εξηγεί σε παλαιότερο άρθρο στο Business Insider το μυστικό κρύβεται στη διαπραγμάτευση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης: «Η διαπραγμάτευση είναι μια αγχώδης διαδικασία, γιατί δεν το κάνεις κάθε μέρα, ούτε καν σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση» H ίδια παραθέτει 7 κομβικά tips που μπορούν να κάνουν την διαφορά και να σε βοηθήσουν να πάρεις μια αύξηση στην δουλειά σου.

Κάντε σωστή έρευνά

Κάντε έρευνα και βρείτε ποιες είναι οι αμοιβές που αντιστοιχούν στη δική σας θέση, μόρφωση και εμπειρία έτσι ώστε μη ζητήσετε ούτε περισσότερα αλλά ούτε και λιγότερα από αυτά που σας αντιστιχούν.

Δώστε έμφαση στο τι θα κερδίσει η εταιρεία από την πρόσληψη σας ή την προαγωγή σας

Για την Τέλες που δούλευε ήδη τρία χρόνια στο νοσοκομείο το να αποδείξει ότι ήταν κατάλληλη για τη θέση για την οποία έκανε αίτηση ήταν αρκετά εύκολο. «Ημουν πραγματικά σε θέση να αποδείξω ότι είμαι το κατάλληλο άτομο για τη συγκεκριμένη θέση και ότι θα μπορούσα να κάνω τη δουλειά μου αποτελεσματικά» δήλωσε. «Τους εξήγησα ότι στη συγκεκριμένη θέση χρειάζονται να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες και η αμοιβή για αυτές τις ενέργειες είναι αυτή».

Εξασκήσου, εξασκήσου, εξασκήσου

Σύμφωνα με τον ειδικό εμπειρογνώμονα Ραμίτ Σέθι σε μια πετυχημένη διαπραγμάτευση του μισθού το 80% είναι η προετοιμασία.

Εκτός από μία σχετική έρευνα σχετικά με το μισθό, τη θέση και την εταιρεία σημαντικό είναι να προβάρετε ξανά και ξανά τη συνέντευξη. Μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός φίλου ή συγγενή οποίος θα αναλάβει τον ρόλο του διευθυντή και θα σας υποβάλει τις ερωτήσεις ή μπορείτε να κάνετε πρόβες μπροστά στον καθρέφτη.

«Βιντεοσκόπησα τον εαυτό μου για δω τη γλώσσα του σώματος μου αλλά και το πως ακουγόταν η φωνή μου» εξηγεί η Τέλες και συμπληρώνει: «Εξασκήθηκα έτσι ώστε το βλέμμα μου και τα χέρια μου να είναι σταθερά. Φρόνησα έτσι ώστε η πλάτη μου να είναι ίσια, να εκπέμπω σιγουριά και αυτοπεποίθηση».

Μην αποκαλύπτετε το προηγούμενο μισθό σας

«Ποτέ μου δεν ανέφερα στη συζήτησή τον παλιό μου μισθό» εξηγεί η Τελες, αν και έκανε τις διαπραγματεύσεις στην ίδια επιχείρηση για την οποία δούλευε ήδη τρία χρόνια. «Ακόμα και όταν ρωτήθηκα από τον διευθυντή απάντησα ότι πρόκειται για μια άλλη θέση με διαφορετικές απαιτήσεις και ως εκ τούτου ο προηγούμενος μου μισθός δεν είχε καμία σχέση με την θέση που τώρα διεκδικούσα». Να πούμε βέβαια ότι σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να μαθευτεί ο μισθός που έπαιρνες πριν μέσα στην ίδια εταιρία.

Εκτός από τον μισθό ζήτα και έξτρα παροχές

Εκτός από τον μισθό που είναι πάνω στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μπορείτε να ζητήσετε και άλλες παροχές όπως: ελεύθερες ώρες για επαγγελματικά σεμινάρια, πληρωμένο κινητό και αυτοκίνητο. Πρόκειται για μια εναλλακτική επιλογή σε περίπτωση που ο εργοδότης σας αρνηθεί την αύξηση ή τον μισθό που επιθυμείτε.

Οταν η Τέλες ζήτησε 75.000 δολάρια το χρόνο η εταιρεία συμφώνησε και της έδωσε 72.000. Εκτός από τα 72.000 δολάρια η 28χρονη διαπραγματεύτηκε και πήρε οκτώ επιπλέον ημέρες διακοπών και το 32 ώρες ελευθέριες δηλαδή 4 Παρασκευές για να ολοκληρώσει ένα επαγγελματικό σεμινάριο.

Μην υποχωρείτε από την προσφορά σας

Οταν η Τέλες έκανε την προσφορά της στην εταιρεία και ζήτησε 75.000 δολάρια δεν έλαβε καμία απάντηση για 6 μέρες. «Ανησύχησα» θυμάται. «Σκεφτόμουν: ”Λες να πάρουν την προσφορά τους πίσω”. Αποφάσισα όμως να μη υποχωρήσω».

Να θυμάστε ότι μια επιπλέον αύξηση δεν σημαίνει πολλά για την εταιρεία σημαίνει όμως πολλά για σας

«Μπορεί να είσαι τρομαγμένος και να αναρωτιέσαι αν η προσφορά σου θα γίνει αποδεκτή ή όχι αλλά ειλικρινά πιστέψετε με τα λίγα περισσότερα λεφτά που διεκδικείτε είναι το μικρότερο πρόβλημα για την εταιρεία..Να θυμάστε πως πιο πολύ θα τους κοστίσει να βρούν έναν κατάλληλο υπάλληλο παρά η αύξηση που θα σας δώσουν».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × 3 =