αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Πως έφτιαξα μια εταιρία εκατομμυρίων, ξεκινώντας από το φοιτητικό μου δωμάτιο»: Ο ιδρυτής της iCracked, μιλά για το story του

«Πως έφτιαξα μια εταιρία εκατομμυρίων, ξεκινώντας από το φοιτητικό μου δωμάτιο»: Ο ιδρυτής της iCracked, μιλά για το story του

Το έχουμε ξανά πει: Κάτι έχουν… αυτά τα φοιτητικά δωμάτια. Εκεί γεννιούνται οι καλύτερες ιδέες. Κάπως έτσι, ξεκίνησε και η εκπληκτική ιστορία του AJ Forsythe. Ο 29χρονος σήμερα επιχειρηματίας, ήταν κάποτε φοιτητής στο πανεπιστήμιο Cal Poly στην Καλιφόρνια. Είχε όμως ένα πρόβλημα: έσπαγε συχνά το iPhone του, και το κόστος επισκευής ήταν δυσβάσταχτο. Έτσι αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Κυριολεκτικά.

«Έσπαγα συχνά το iPhone μου ανά τα χρόνια» λέει στο CNBC και συνεχίζει: «Χρειαζόταν περίπου 200 δολάρια για να επισκευαστεί κάθε φορά».

Μη έχοντας πολλά χρήματα στην τσέπη του για τέτοιες επισκευές, αποφάσισε να παραγγείλει online τα εξαρτήματα που χρειάζεται και να κάνει την επιδιόρθωση μόνος του. Δεν ήταν ο μόνος όμως που δεν είχε χρήματα για επισκευές. Ο συγκάτοικος του, επίσης έσπασε το smartphone του. Φυσικά, ο AJ Forsythe είχε την λύση και τον βοήθησε. Το έφτιαξε εκείνος. Όπως λέει χαριτολογώντας, δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος, για να καταλάβει ότι το κολλέγιο είναι ένα μέρος όπου οι άνθρωποι συχνά σπάνε τις συσκευές τους.

Ο νεαρός φοιτητής είδε την ευκαιρία. Αμέσως άρχισε να τυπώνει φυλλάδια και να διαφημίζει την εταιρία του, την οποία ονόμασε iCracked, στην πανεπιστημιούπολη του Cal Poly. Χρέωνε 75 δολάρια την επισκευή. Και μπορούσε να κάνει τη δουλειά από το φοιτητικό του δωμάτιο ή από τη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου.

Ο ίδιος ήταν πολύ χαρούμενος, αφού είχε βρει μια δουλειά που του έφερνε χρήματα, του άρεσε, ενώ παράλληλα μπορούσε να πηγαίνει και στη σχολή του. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, συνεργάστηκε με τον φίλο του, Anthony Martin, και επέκτειναν την εταιρία πέρα από τα όρια του πανεπιστημίου. Συνεργαζόμενοι με ένα δίκτυο 40 τεχνικών.

Αμέσως μετά, μαζέψανε ότι πράγματα είχαν μέσα σε ένα βαν και μετακόμισαν στη Silicon Valley. Πήραν μια πρώτη χρηματοδότηση από τη γνωστή θερμοκοιτίδα, Y Combinator, και ξεκίνησαν να δουλεύουν μέρα- νύχτα για να αναπτύξουν την εταιρία.

Η συνέχεια ήταν εντυπωσιακή. Το 2012 οι δύο νέοι επιχειρηματίες, άνοιξαν τα κεντρικά γραφεία στο Redwood City και έκλεισαν τη χρονιά με 2 εκατ. δολάρια έσοδα. Το 2014, μόλις 4 χρόνια μετά το λανσάρισμα, η εταιρία έφτασε να έχει 25 εκατ. δολάρια έσοδα.

Σήμερα, η iCracked έχει περίπου 70 εργαζομένους, ενώ έχει αναπτύξει ένα δίκτυο με 5.000 «iTechs», οι οποίοι επιδιορθώνουν το οτιδήποτε. Από σπασμένες οθόνες σε iPhone, μέχρι χαλασμένα Samsung Galaxy. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα για επισκέψεις στο σπίτι, όπου γίνεται επί τόπου η επιδιόρθωση. Κάτι το οποίο κοστίζει 100 δολάρια (μέση επισκευή).

«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο τεχνικής υποστήριξης, έτσι ώστε στο μέλλον οπουδήποτε στη γη υπάρχει πρόβλημα, να πατάς ένα κουμπί και να ερχόμαστε για να το διορθώσουμε» λέει ο AJ Forsythe.

Παράλληλα, λέει πολύ σημαντικά πράγματα για το business κομμάτι. «Νομίζω ότι οι άνθρωποι υπερεκτιμούν την ιδιότητα του επιχειρηματία. Είναι πολύ δύσκολη δουλειά. Όταν ξεκινάς, όλοι οι φίλοι σου βγάζουν περισσότερα χρήματα από εσένα. Μπορεί να δημιουργήσεις προσωπικό χρέος, εργάζεσαι 18 ώρες την ημέρα και οι γονείς σου φωνάζουν για να βρεις μια ‘πραγματική δουλειά’», σημειώνει ο ίδιος.

«Να είστε έτοιμοι να τρώτε, να κοιμάστε και να αναπνέετε για την επιχείρηση σας» λέει προς τους νέους επιχειρηματίες, αλλά ξεκαθαρίζει: «Αν θέλετε πραγματικά να ξεκινήσετε μια επιχείρηση, σταματήστε να δικαιολογήστε. Δεν υπάρχει καλύτερη ημέρα από σήμερα».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × two =