αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠως «έσκασε» πολύ γρήγορα η Praxia Bank. Απολύεται το 90% των εργαζομένων

Πως «έσκασε» πολύ γρήγορα η Praxia Bank. Απολύεται το 90% των εργαζομένων

“Φωτοβολίδα”, υψηλών προσδοκιών και μηδενικού αποτελέσματος που δυστυχώς έρχεται να επιβεβαιώσει τον εξαρχής σκεπτικισμό της αγοράς, αποδεικνύεται το εγχείρημα της Praxiabank για τη δημιουργία της πρώτης ελληνικής challenger bank. Η αποτυχία του εγχειρήματος θα έχει αντίκτυπο στο 90% του προσωπικού της Τράπεζας. Αντανακλαστικά, το “ναυάγιο” της Praxiabank πλήττει και το επενδυτικό “γόητρο” του ελληνικού τραπεζικού τομέα, ενώ για την ίδια την Τράπεζα το reputation damage που έχει υποστεί είναι αναμφίβολα τρομακτικό.

Την τελική έκβαση για την Praxiabank θα δείξει το διάστημα μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Μέχρι στιγμής, όλες οι λύσεις που έχει αναζητήσει για λογαριασμό του μετόχου η UBS, – από την εξεύρεση τρίτων επενδυτών έως την εξαγορά/απορρόφηση της Praxiabank από ελληνική τράπεζα (έχουν προσεγγισθεί και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες και οι μη συστημικές Attica και Παγκρήτια, ενώ προσφορά που δεν κρίνεται επαρκής έχει υποβάλει η Viva) – , δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα. Επομένως, στο προσεχές διάστημα ο ρόλος που θα αναλάβει και η Τράπεζα της Ελλάδος θα είναι καταλυτικός. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΤτΕ ζητά άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση της Praxiabank, ύψους 30 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να ανησυχεί για τις καταθέσεις, ύψους 145 εκατ. ευρώ, της τράπεζας, καθώς αυτές είναι πλήρως καλυμμένες.

Σήμερα, η διοίκηση της Praxiabank με επικεφαλής την Διευθύνουσα Σύμβουλο, Αναστασία Σακελλαρίου, θα ανακοινώσει και επισήμως σε περίπου 200 εργαζόμενους της Praxia τις απολύσεις τους (το σύνολο του προσωπικού ανέρχεται σε 220 άτομα και φημολογείται ότι 30 θα παραμείνουν στην Τράπεζα), προκειμένου από τις 19 Δεκεμβρίου, η Praxiabank να λειτουργεί με μία πολύ πιο λιτή δομή. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μέτοχος θα καταβάλει 20 εκατ. ευρώ για την πληρωμή αποζημιώσεων 6 μισθών, οι οποίες για τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη θα φτάσουν και τα 800.000 – 1.500.000 ευρώ!

Γαλαντόμος στις αποζημιώσεις (αναγκαστικά, ως παρακολούθημα των γενναιόδωρων αμοιβών που εφάρμοζε η διοίκηση), φειδωλός στην επένδυση στην Praxiabank, όπως είχε αρχικά δεσμευτεί, ο Bob Diamond θα φύγει χαμένος από την επένδυσή του στην Ελλάδα. Προφανώς, το βάρος της αποτυχίας πέφτει κατά βάση στη διοίκηση της Τράπεζας, η οποία είχε την ευθύνη να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα κεφάλαια του μετόχου.

Το ιστορικό ενός “προαναγγελθέντος θανάτου”

Στις 17 Φεβρουαρίου 2017 η Τράπεζα Credicom Consumer Finance εξαγοράστηκε εξ ολοκλήρου από την Atlas Merchant Capital LLC μέσω της θυγατρικής της AMC Oak Sarl, επιχείρησης που δραστηριοποιείται στο Λουξεμβούργο. Ο τελικός αγοραστής ήταν η Atlas Merchant Capital Fund LP (“AMC”), εταιρία επενδύσεων που ειδικεύεται στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, “ειδικότερα σε τομείς ανάπτυξης και ευκαιριών και συγκεκριμένα στη διαχείριση επενδύσεων”.

Η δέσμευση του επικεφαλής του AMC, Bod Diamond, ο οποίος είχε καταβάλλει στο ξεκίνημα της Τράπεζας 70 εκατ. ευρώ, ήταν να επενδύσει στην Praxiabank άλλα 200 εκατ. ευρώ. Ακριβώς ένα χρόνο πριν,  στο επενδυτικό συνέδριο του Capital Link στη Ν. Υόρκη, ο συνιδρυτής της Atlas Merchant Capital, David Schamis διαβεβαίωνε ότι η Atlas έχει μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα και υπάρχει η δέσμευση  ώστε να χτιστεί η Praxiabank. Το ίδιο διάστημα, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Praxia, Αναστασία Σακελλαρίου, δήλωνε σε συνέντευξή της στο Capital.gr ότι η Atlas αγόρασε την τραπεζική άδεια της Credicom με τη δέσμευση να στηρίξει ένα επιχειρηματικό σχέδιο, το οποίο σε βάθος πενταετίας έχει κεφαλαιακές ανάγκες 250 – 300 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, όπως ανέφερε η κα Σακελλαρίου, στη διάρκεια των επαφών με διεθνείς επενδυτές στη Ν. Υόρκη, τρεις επενδυτές παγκόσμιου βεληνεκούς επέδειξαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Praxia Bank. Τελικά, όμως, οι επαφές με τους επενδυτές προκειμένου να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δεν ευοδώθηκαν, αφού κατόπιν σκέψεως αποχώρησαν.

Πώς χτιζόταν, εν τω μεταξύ, η Praxiabank και πώς επενδύονταν τα αρχικά κεφάλαια του μετόχου; Μια ματιά στις απολογιστικές εκθέσεις της διοίκησης θα ήταν αρκετή για να κρούσει συναγερμό ενόψει του κινδύνου πρόσκρουσης του πλοίου στα βράχια. Την ώρα που η ορχήστρα έπαιζε και οι επιβάτες χόρευαν αμέριμνα, τα υπέρογκα και συνεχώς αυξανόμενα έξοδα και η απουσία εργασιών και εσόδων, προετοίμαζαν τον “Τιτανικό” της Praxiabank. Ο καπετάνιος του πλοίου δεν έβλεπε το παγόβουνο μέχρι και την τελευταία ώρα, αφού προσφάτως, παρά το ότι τα κεφάλαια σώνονταν με ταχύ ρυθμό (σύμφωνα με πληροφορίες, το μηνιαίο κόστος για τη λειτουργία της Τράπεζας ανερχόταν σε 3,5 εκατ. ευρώ), κρίθηκε σκόπιμη περαιτέρω επέκταση σε προσωπικό, αλλά και μετεγκατάσταση σε νέο μεγαλύτερο κτίριο, από τον Παράδεισο Αμαρουσίου στο Χαλάνδρι.

Τον εκτροχιασμό της Τράπεζας, την ώρα που ο μέτοχος σφύριζε αδιάφορα για την κεφαλαιακή της ενίσχυση (αν υποτεθεί ότι είχε δώσει εντολή στη διοίκηση να προχωρήσει εμπροσθοβαρώς σε όλη την πολυδάπανη επένδυση για να στηθεί ένα πολυτελές “μαγαζί” προς πώληση), δείχνουν τα στοιχεία των δύο τελευταίων απολογιστικών χρήσεων.

Το άλμα στα έξοδα και η βύθιση των εσόδων

Στην ετήσια οικονομική έκθεση για το 2018 που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2019, οι χρηματοοικονομικές επιδόσεις για το 2018 αναφέρουν ότι το ταμείο και τα ταμειακά ισοδύναμα της Τράπεζας μειώθηκαν στα 3,6 εκατ. ευρώ από 9,6 εκατ. ευρώ το 2017. Γενικότερα καταγράφεται μείωση των διαθεσίμων της Τράπεζας κατά 18,5 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται κυρίως στις αυξημένες λειτουργικές δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του μετασχηματισμού της.

Μεγάλη μείωση, κατά 68,7% συγκριτικά με την προηγούμενη χρήση, κατέγραψαν τα έσοδα από τόκους, τα οποία ανήλθαν στα 0,4 εκατ. ευρώ από 1,4 εκατ. ευρώ. Η μείωση στα έσοδα από τόκους αποδίδεται στη συνεχιζόμενη μείωση του δανειακού χαρτοφυλακίου.

Το πλήγμα στα έσοδα της Τράπεζας ήρθε και από τη μείωση των καθαρών εσόδων από αμοιβές και προμήθειες (μειώθηκαν από 160 χιλ. ευρώ σε… 2 χιλ. ευρώ αντίστοιχα!) λόγω της ανάθεσης διαχείρισης από την Τράπεζα του καταγγελμένου και διαγραμμένου χαρτοφυλακίου δανείων σε νομική εταιρία.

Τα λοιπά λειτουργικά έσοδα ανήλθαν στα… 19 χιλ. ευρώ (!!) μειωμένα κατά 75,1 % σε σύγκριση με το 2017.

Κατόπιν των ανωτέρω, τα συνολικά έσοδα εκμετάλλευσης της Τράπεζας ανήλθαν στα 454 χιλ. ευρώ, μειωμένα κατά 72%, αποτυπώνοντας πλήρως το αποτέλεσμα του περιορισμού των δραστηριοτήτων της Τράπεζας και ιδίως του δανειακού χαρτοφυλακίου.

Την ώρα, όμως, που τα έσοδα έπαιρναν τον κατήφορο, τα έξοδα ανέβαιναν τον ανήφορο. Το 2018 τα συνολικά λειτουργικά έξοδα ανήλθαν στα 23,8 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 11,5 εκατ. ευρώ το 2017, παρουσιάζοντας μια αύξηση της τάξεως του 107,4%. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως σε δαπάνες προσωπικού, καθώς και σε διάφορες αμοιβές και έξοδα τρίτων που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της διαδικασίας μετασχηματισμού της Τράπεζας με σκοπό την προετοιμασία και την μετατροπή της σε μια “Ανταγωνιστική” Τράπεζα (Challenger Bank).

Στα απολογιστικά στοιχεία της τράπεζας καταγράφεται “κονδύλι” 11,538 εκατ. ευρώ για  αμοιβές και έξοδα προσωπικού από 4,156 εκατ. το 2017. Σημειώνεται ότι στις 31/12/2018 το προσωπικό της Praxiabank αριθμούσε 109 εργαζόμενους (οι οποίοι έφτασαν το 2019 τους 220) από 30 εργαζόμενους το 2017 (στην εποχή 2017 επιστρέφει από σήμερα η δομή της τράπεζας).

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι αμοιβές και τα έξοδα τρίτων, καθώς και οι παροχές προς αυτούς για συμβουλευτικές υπηρεσίες και έξοδα συντήρησης στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης της τράπεζας ανήλθαν σε 5,967 και 2,266 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Συνολικά, τα λειτουργικά έξοδα του 2018, ανήλθαν σε 11,615 εκατ. ευρώ από 7,049 εκατ. ένα χρόνο πριν, με τα 7,963 εκατ. ευρώ να αφορούν σε αμοιβές, έξοδα και παροχές τρίτων.

Επιπλέον, η διοίκηση της Τράπεζας διέθεσε το ποσό των 26,5 χιλ. ευρώ για διαφήμιση των 9,839 χιλ. ευρώ για δωρεές, επιχορηγήσεις και χορηγίες και νομικά πρόσωπα και ιδιώτες.

Το αποτέλεσμα για την Praxiabank ήταν οι ζημιές, προ απομειώσεων και λοιπών προβλέψεων, να ανέλθουν στα 23,4 εκατ. ευρώ σε σχέση με 9,9 εκατ. ευρώ το 2017. Την 1η Ιανουαρίου 2018, η Τράπεζα, όπως ήταν υποχρεωμένη, υιοθέτησε το ΔΠΧΑ 9. Ως εκ τούτου, οι προβλέψεις για αναμενόμενες πιστωτικές ζημιές χρηματοπιστωτικών μέσων, συμπεριλαμβανομένων δανείων και απαιτήσεων κατά πελατών αυξήθηκαν κατά 434 χιλ. ευρώ συγκριτικά με το 2017. Η επίπτωση αναγνωρίστηκε αναπροσαρμόζοντας το υπόλοιπο έναρξης των ιδίων κεφαλαίων. Κατά την διάρκεια χρήσης 2018, η Τράπεζα αντιλόγησε προβλέψεις για ζημιές από απομείωση δανείων και απαιτήσεων κατά πελατών ύψους 618 χιλ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της συνολικής μείωσης του δανειακού χαρτοφυλακίου. Κατά τον ίδιο τρόπο, η Τράπεζα αντιλόγησε προβλέψεις για αναμενόμενες πιστωτικές ζημιές ύψους 174 χιλ. ευρώ περίπου αναφορικά με ταμειακά ισοδύναμα και χρεόγραφα επενδυτικού χαρτοφυλακίου.

Εν τέλει, οι ζημιές προ φόρων της Τράπεζας ανήλθαν για το 2018 στα 21,2 εκατ. ευρώ, ενώ μετά το φόρο εισοδήματος ο οποίος ανήλθε στις 166 χιλ. ευρώ, οι ζημίες ανήλθαν στα 21,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με ζημίες 9,1 εκατ. ευρώ για το 2017 αντίστοιχα.

Η “ζυγαριά” των ευθυνών και τα βαριά ονόματα στο Δ.Σ.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής, η διοίκηση της Praxiabank αναφέρει ότι από το 2018, μέσω μεγάλων επενδύσεων σε τεχνολογίες αιχμής και συστήματα, δημιούργησε μια ολοκληρωμένη ψηφιακή τράπεζα, όχι μόνο στο front-end (e-banking & mobile app) αλλά και σε όλα τα back-office συστήματα, επιτρέποντας μία αυτοματοποιημένη και γρήγορη εξυπηρέτηση και ξεχωριστή τραπεζική εμπειρία. “Είμαστε ήδη λειτουργικοί από το φθινόπωρο του 2019 σε έναν κύκλο “Friends & Family” πελατών”, αναφέρει η διοίκηση.

Προφανώς, ο κύκλος αυτός είναι πολύ στενός για να παράξει κέρδη για τον βασικό μέτοχο και να τον πείσει να βάλει νέα κεφάλαια στην Τράπεζα. Και για να πειστεί κάποιος τρίτος να επενδύσει τα ζωτικά κεφάλαια που χρειάζεται η Praxiabank ώστε να συνεχίσει να υφίσταται, η δομή της θα υποστεί δραματική συρρίκνωση.

Το γιατί, πάντως, το εγχείρημα της Praxia αντιμετωπίστηκε εξαρχής με δυσπιστία από την αγορά, εγείροντας συχνά αρνητική παραφιλολογία και ανάγκη υπεράσπισης του οράματος του μετόχου και της διοίκησης, πρέπει να προβληματίσει για τις ευθύνες και των δύο πλευρών. Σε συνέντευξή της στο Capital.gr, στις 20 Δεκεμβρίου 2018, η Διευθύνουσα Σύμβουλος, Αναστασία Σακελλαρίου, έλεγε χαρακτηριστικά:

“Αυτό που πρέπει να τονιστεί για να κατανοηθεί ότι το εγχείρημα της Praxia Bank υποστηρίζεται πολύ σοβαρά και σταθερά από τους μετόχους, είναι η σύνθεση του διοικητικού μας συμβουλίου. Έχουμε ένα εννεαμελές διοικητικό συμβούλιο, στο οποίο μετέχουν πολύ αξιόλογα στελέχη με μακρά διεθνή εμπειρία, καθώς και οι δύο συνιδρυτές του Atlas Fund, ο Bob Diamond και ο David Schamis. Από το Atlas Fund, στο Δ.Σ. της Praxia Bank μετέχουν επίσης ο CFO του Atlas, Tim Kacani και η Sally Bott, με εμπειρία 30 ετών στο κομμάτι Human Resources και προηγούμενη θητεία στην Barclays, στην BP και στην UBS ως επικεφαλής επιτροπών αποδοχών. Πρόεδρος του Δ.Σ. είναι ο Corrado Passera, ο οποίος έχει διατελέσει Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών και Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης επί κυβέρνησης Μόντι στην Ιταλία και ο οποίος, ως επικεφαλής της Intesa, πρωταγωνίστησε στη συγχώνευσή της με την Sanpaolo IMI, δημιουργώντας τον τραπεζικό κολοσσό Intesa Sanpaolo. Με 40 χρόνια επιτυχημένη πορεία στον χρηματοπιστωτικό χώρο, ο κ. Passera επιχειρεί αυτή τη στιγμή να στήσει το ίδιο μοντέλο με αυτό της Praxia Bank, μία challenger bank, στην Ιταλία. Στο διοικητικό μας συμβούλιο μετέχουν επίσης ο Bob Willoughbi, ο οποίος έχει πίσω του 30 χρόνια επιτυχημένης καριέρας και έχει διατελέσει επικεφαλής του Risk Committee, αλλά και Head στο Underwriting της Credit Suisse και ο Μιχάλης Κατούνας, ο οποίος έχει διατελέσει επίσης σε senior θέσεις στην Credit Suisse, καθώς και CEO στο QInvest, το επενδυτικό όχημα του Κατάρ”.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × three =