αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως έγινε πλούσιος ο δισεκατομμυριούχος Mark Cuban- Οι 4 απλές τακτικές

Πως έγινε πλούσιος ο δισεκατομμυριούχος Mark Cuban- Οι 4 απλές τακτικές

Ο Mark Cuban ξεκίνησε από το μηδέν. Και πλέον είναι δισεκατομμυριούχος. Aυτός και οι συνιδρυτές του πούλησαν το Broadcast.com στην Yahoo για 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 1999. Σήμερα, ο 61χρονος έχει μία περιουσία που φτάνει στα περίπου 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αλλά πως κατάφερε να γίνει πλούσιος; Πέρα από τις προσωπικές ικανότητες, ο Cuban βασίστηκε σε 4 απλές τακτικές, έτσι όπως τις παραθέτει το αμερικανικό inc.com.

1# Ta sales skills μετράνε

Τι θα έκανε ο Cuban αν έπρεπε να ξεκινήσει ξανά από την αρχή; Όπως έχει πει ο ίδιος: «Θα εργαζόμουν ως μπάρμαν το βράδυ και θα έκανα μια δουλειά πωλήσεων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θα ξεκίναγα να δουλεύω. Θα μπορούσα να γίνω δισεκατομμυριούχος πάλι; Σίγουρα». Ο λόγος είναι απλός: Ο καθένας πρέπει να είναι σε θέση να εξηγήσει τη λογική και τα οφέλη μιας απόφασης. Να πείσει τους άλλους ανθρώπους ότι μια ιδέα έχει νόημα. Για να δείξετε στους επενδυτές πώς μια επιχείρηση θα μπορούσε να τους φέρει ένα όφελος. Για να βοηθήσετε τους υπαλλήλους να κατανοήσουν τα οφέλη μιας νέας διαδικασίας. Να παρακινήσεις και να εμπνεύσεις και να οδηγήσεις. Επειδή οι δεξιότητες πωλήσεων είναι, κατ ‘ουσίαν, οι δεξιότητες επικοινωνίας – και οι επικοινωνιακές δεξιότητες είναι κρίσιμες για κάθε επιχείρηση ή καριέρα. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος που περνάς σε ένα ρόλο πωλήσεων, είτε επίσημα είτε ανεπίσημα, είναι μια επένδυση που θα σε πληρώσει για πάντα.

2# Το να είσαι καλός μετράει

Σκεφτείτε το καλύτερο αφεντικό που είχατε ποτέ. Μπορεί να ήταν απαιτητικός. Να είχε υψηλές προσδοκίες. Αλλά, μάλλον, ήταν επίσης καλός μαζί σου. Ο Cuban λέει ότι και ο ίδιος άλλαξε στην διάρκεια της διαδρομής του. Ενώ αρχικά ήταν αρκετά «αιχμηρός», στην συνέχεια μαλάκωσε. «Έπρεπε να αλλάξω. Και το έκανα. Και πραγματικά μου βγήκε σε καλό», λέει. Μία από τις πιο υποτιμημένες δεξιότητες στις business, είναι να είσαι καλός και ευγενικός. Όταν είσαι καλός, οι άλλοι άνθρωποι συγχωρούν περισσότερο τα λάθη σου. Οι άλλοι άνθρωποι είναι πιο ανεκτικοί για την έλλειψη της εμπειρίας ή των δεξιοτήτων σας. Οι ΄΄αλλοι άνθρωποι είναι πιο πρόθυμοι να συνεργαστούν μαζί σου, να σε βοηθήσουν, να σε ενθαρρύνουν- και αν είσαι ηγέτης, να σε ακολουθήσουν.

3# Η συνεχής μάθηση μετράει

Ο Cuban πιστεύει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα φέρει την επόμενη μεγάλη αλλαγή στις μπίζνες. «Αν δεν ξέρετε το A.I., είστε αντίστοιχος με κάποιον που είπε το 1999, “Είμαι σίγουρος ότι αυτό το ίντερνετ θα είναι ΟΚ, αλλά δεν δίνω σημασία”. Εάν θέλετε να είστε σχετικοί με τις επιχειρήσεις, πρέπει να το κάνετε, διαφορετικά θα γίνετε… δεινόσαυρος πολύ γρήγορα». Εάν δεν ξέρετε πώς να το χρησιμοποιήσετε και δεν το καταλαβαίνετε και δεν μπορείτε τουλάχιστον να έχετε μια βασική κατανόηση των διαφορετικών προσεγγίσεων και του τρόπου λειτουργίας των αλγορίθμων, μπορεί να σε οδηγήσει σε αδιέξοδο.

Ο Cuban προτείνει βιβλία σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, όπως το Competing in the Age of AI: Strategy and Leadership When Algorithms and Networks Run the World. Και έχει ρίξει εκατομμύρια για να επεκτείνει το Πρόγραμμα AI Bootcamps, έναν οργανισμό που διδάσκει δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης χωρίς κόστος σε μαθητές γυμνασίου σε κοινότητες χαμηλού εισοδήματος. «Οι πρώτοι τρισεκατομμυριούχοι στον κόσμο», λέει ο Cuban, «θα προέρχονται από κάποιον που κατέχει καλά το A.I. και όλα τα παράγωγά της και την εφαρμόζει με τρόπους που δεν είχαμε ποτέ σκεφτεί». Ενώ οι περισσότεροι από εμάς δεν ονειρευόμαστε να γίνουμε τρισεκατομμυριούχοι, ανεξάρτητα από τον κλάδο σας, ανεξάρτητα από την επιδίωξή σας, τα πράγματα πάντα αλλάζουν. Τα πράγματα πάντα εξελίσσονται. Το κλειδί είναι να ξέρετε πώς να αλλάζετε μαζί τους.

4# Το να ακολουθήσεις το πάθος σου δεν μετράει

Ρωτήστε 10 άτομα αν τους αρέσει αυτό που κάνουν — ρωτήστε 10 άτομα αν έχουν βρει το πάθος τους — και τουλάχιστον 8 πιθανότατα θα πουν όχι. Ακούγεται καταθλιπτικό; Όχι για τον Cuban που νιώθει ότι το «ακολουθήστε τα πάθη σας» είναι «ένα από τα μεγάλα ψέματα της ζωής» και είναι η «χειρότερη συμβουλή που θα μπορούσατε να δώσετε ή να πάρετε ποτέ». Σύμφωνα με τον Cuban, το πάθος δεν έρχεται πρώτο. Το πάθος έρχεται αργότερα: Πολλοί άνθρωποι μιλούν για πάθος, αλλά στην πραγματικότητα δεν πρέπει να εστιάσετε σε αυτό. Όταν κοιτάτε πού αφιερώνετε χρόνο, πού καταβάλλετε την προσπάθειά σας, αυτό τείνει να είναι τα πράγματα στα οποία είστε καλοί. Και αν αφιερώσετε αρκετό χρόνο, θα γίνετε ακόμα καλύτεροι. «Αν αφιερώσεις αρκετό χρόνο και γίνεις πολύ καλός, θα σου δώσω ένα μικρό μυστικό: Κανείς δεν παραιτείται από οτιδήποτε είναι καλός, γιατί είναι διασκεδαστικό να είσαι καλός. Είναι διασκεδαστικό να είσαι ένας από τους καλύτερους. Αλλά για να είσαι ένας από τους καλύτερους, πρέπει να καταβάλεις προσπάθεια» τονίζει ο ίδιος. Με απλά λόγια, όσο καλύτερος γίνεσαι σε κάτι, τόσο πιο πολύ παθιάζεσαι. «Όσο περισσότερο καταλαβαίνω το A.I., τόσο πιο πολύ ενθουσιάζομαι με αυτό», καταλλήγει ο Cuban.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × 2 =