αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠωλείται η Cyta Hellas- Ποιοι είναι οι μνηστήρες

Πωλείται η Cyta Hellas- Ποιοι είναι οι μνηστήρες

Με ταχύτατες διαδικασίες αναμένεται να “τρέξει” η πώληση της πώλησης της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας Cyta Ελλάδος από τη μητρική Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ – CYTA).

Στόχος της ΑΤΗΚ είναι η ολοκλήρωση της συναλλαγής πριν το τέλος του έτους και σε κάθε περίπτωση όσο το δυνατόν νωρίτερα των Προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, που ξεκινούν στα τέλη Ιανουαρίου του 2018 (πρώτος γύρος) και ολοκληρώνονται στις 4 Φεβρουαρίου 2018.

Όπως σημειώνει το Capital.gr, χαρακτηριστικό της επίσπευσης της διαδικασίας (αν και φυσικά μπορεί να υπάρξουν χρονικές μεταβολές) είναι πως χθες δημοσιοποιήθηκε από τους συμβούλους της ΑΤΗΚ (PwC Ελλάδας, η δικηγορική εταιρεία Μπερνίτσας και η Γεωργιάδης και Πειλίδης LLC Κύπρου) η πρόσκληση ενδιαφέροντος και η προθεσμία υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών ορίστηκε δύο εβδομάδες αργότερα, στις 27 Σεπτεμβρίου 2017.

Σύμφωνα με την πρόσκληση που ανήρτησε η ΑΤΗΚ – CYTA στον ιστότοπο της, στην πρώτη φάση της διαδικασίας προσφοράς, η οποία ρυθμίζεται από τους όρους και τις προϋποθέσεις της πρόσκλησης, τα ενδιαφερόμενα μέρη καλούνται να υποβάλουν, είτε ως μόνο νομικά πρόσωπα ή κοινοπραξίες, μια μη δεσμευτική πρόταση για την απόκτηση του συνόλου ή μέρους του μεριδίου της εταιρείας. Υπάρχει πρόβλεψη ώστε οι ενδιαφερόμενοι να διευκρινίσουν ποιο ποσοστό των μετοχών θα αγοραστεί με μετρητά και ποιο ποσοστό με ανταλλαγή άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Στη συνέχεια θα καθορίσει το κατά πόσον ακόμη και ένας ενδιαφερόμενος πληροί τις προϋποθέσεις για να συμμετέχει στη δεύτερη φάση της διαδικασίας προσφοράς. Τα ενδιαφερόμενα μέρη θα ενημερωθούν γραπτώς από τον οικονομικό σύμβουλο της ΑΤΗΚ εάν θα αποκτήσουν ή όχι δικαίωμα συμμετοχής στη φάση κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών. Ακολούθως θα υπογραφούν οι σχετικές Συμβάσεις Εμπιστευτικότητας (NDA’s) και εν συνεχεία οι ενδιαφερόμενοι θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε due diligence καθώς και σε άλλους ελέγχους (site visit κλπ)

Η Cyta Hellas Telecommunications είναι 100% θυγατρική της ΑΤΗΚ. Η μητρική κατέχει ποσοστό 11,71% άμεσα και 88,29% έμμεσα μέσω ελεγχόμενης εταιρείας.

Οι μνηστήρες

Για τη Cyta Ελλάδος που τον περασμένο Μάρτιο συμπλήρωσε 10 χρόνια από την ίδρυσή της στην Ελλάδα υπάρχει δεδηλωμένο ενδιαφέρον από τη Wind, η διοίκηση της οποίας επισήμως έχει δηλώσει ότι εξετάζει κάθε ευκαιρία για consolidation στην ελληνική αγορά. Στην παρούσα φάση δεν μπορεί με ασφάλεια να ειπωθεί εάν στο σχήμα διεκδίκησης της Cyta από τη Wind Θα υπάρξει συνεργασία με τη Vodafone, ενώ μένει να φανεί εάν υπάρχουν ή μη πιθανότητες συμμετοχής στη διαδικασία της Olympia Group του Πάνου Γερμανού, κάτι που επί του παρόντος δεν προκύπει.

Σε μια περίοδο οι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν εξαγγείλει επενδύσες σε υποδομές και δίκτυα, η απόκτηση της Cyta Ελλάδος υπό προϋποθέσεις έχει νόημα. Η εταιρεία έχει εγκαταστήσει 5.500 χλμ. ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών νέας γενιάς, το οποίο βέβαια απαιτεί νέες επενδύσεις. Παράλληλα διαθέτει ένα δυναμικό πελατολόγιο 306 χιλιάδων συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας, με καλό εταιρικό χαρτοφυλάκιο πελατών, κυρίως στην Αθήνα και στην Κρήτης (όπου ξεκίνησε τη δραστηριότητά της), 38 χιλ. πελάτες κινητής και 6 χιλ. πελάτες pay tv, ενώ με την είσοδό της στην κινητή τηλεφωνία ως εικονικός πάροχος (MVNO), προσφέρει πλέον υπηρεσίες quad play.

Ωστόσο, είναι βαρύτατα ζημιογόνος και κεφαλαιακά κοστοβόρος. Στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, αναφέρεται πως στη Cyta Ελλάδος επενδύθηκαν 195 εκατ. ευρώ σε διάστημα 10ετίας (ιδρύθηκε το 2007) και οι συσσωρευμένες ζημιές της ανέρχονται σε 165 εκατ.ευρώ (έναντι 145,4 εκατ.) Παράλληλα, σημειώνεται ότι και το 2016 η εταιρεία χρειάστηκε επιπλέον χρηματοδότηση 4 εκατ. και αύξηση κεφαλαίου. Από τον προϋπολογισμό 2017 της ΑΤΗΚ έχουν εγκριθεί επιπλέον 15,6 εκατ. εκατ. για την οικονομική ενίσχυσή της “προκειμένου να αντεπεξέλθει στις πρόνοιες του Ν/2190 για την κάλυψη της αρνητικής καθαρής θέσης”.

Στελέχη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς επισημαίνουν, πάντως, πως παρά την επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση της Cyta, οι υποψήφιοι αγοραστές έχουν μια σχετικά “καθαρή” εικόνα της κατάστασης που βρίσκεται η εταιρεία, παρά τις μεγάλες της ζημιές. Σε κάθε περίπτωση η εικόνα αυτή θα γίνει σε μεγαλύτερο βαθμό ευκρινής μόλις ανοίξει το virtual data room και πραγματοποιηθούν οι οικονομικοί και νομικοί έλεγχοι.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 − eighteen =