αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠτώχευσε η Air Berlin- Η εταιρία έχει 8.000 εργαζομένους

Πτώχευσε η Air Berlin- Η εταιρία έχει 8.000 εργαζομένους

Αίτημα υπαγωγής σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της υπέβαλε η Air Berlin, η δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Γερμανίας, ενώ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για να πουλήσει μέρος των δραστηριοτήτων της στην μεγαλύτερη ανταγωνίστριά της, Deutsche Lufthansa.

Η γερμανική κυβέρνηση που πιθανότατα θα ζημιωθεί από την εξέλιξη ενόψει των γενικών εκλογών του επόμενου μήνα, παρενέβη για να παράσχει ένα δάνειο-γέφυρα ύψους 150 εκατ. ευρώ στην Air Berlin ούτως ώστε να τη διατηρήσει “εν ζωή” στη διάρκεια της πολυσύχναστης θερινής περιόδου.

Η εταιρεία απασχολεί περίπου 8.000 εργαζόμενους και χωρίς το δάνειο θα είχε καθηλωμένα τα αεροσκάφη της στο έδαφος, σύμφωνα με το Βερολίνο.

Σημειώνεται ότι η Air Berlin είναι η δεύτερη γνωστή ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία που καταρρέει φέτος εν μέσω έντονου ανταγωνισμού που συρρικνώνει τις τιμές των εισιτηρίων. Η ιταλική Alitalia είχε υποβάλει αίτημα υπαγωγής σε καθεστώς χρεοκοπίας τον Ιούνιο.

Η γερμανική εταιρεία, που έχει καταγράψει ζημιές σχεδόν 2 δισ. ευρώ τα τελευταία τέσσερα έτη, προσπαθούσε να περιορίσει τις ζημιογόνες δραστηριότητες και να επεκτείνει πιο γρήγορα τα πιο προσοδοφόρα υπερατλαντιά δρομολόγια προς τις ΗΠΑ αλλά ξέμεινε από χρόνο. Ανακοίνωσε πως καταθέτει αίτημα υπαγωγής στο Άρθρο 11 του πτωχευτικού δικαίου καθώς ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές της, η Eithad Airways του Άμπου Ντάμπι, ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να χρηματοδοτεί την αεροπορική. Η Eithan ελέγχει μερίδιο 29,2% στην Air Berlin και έχει επανειλλημμένως χορηγήσει ρευστότητα στη γερμανική εταιρεία ώστε να συνεχίσει να πετάει.

Η Air Berlin πιέζεται από τα υψηλά κόστη και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από αεροπορικές χαμηλού κόστους όπως η Ryanair, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία βάσει αριθμού επιβατών. Η Ryanair επιχειρεί επιθετική επέκταση στη Γερμανία. Εκπρόσωπος της τελευταίας ανέφερε πως τυχόν συμφωνία της Air Berlin για εξαγορά δραστηριοτήτων από την Lufhtansa θα συνιστά παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού της Γερμανίας αλλά και της ΕΕ.

“Εργαζόμαστε αδιάκοπα για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την εταιρεία, τους πελάτες μας και τους υπαλλήλους μας, δεδομένης της κατάστασης”, δήλωσε ο CEO της Air Berlin, Thomas Winkelmann, που βρίσκεται στο πόστο του εδώ και περίπου έξι μήνες.

Η μετοχή της Air Berlin έκανε “βουτιά” 34% σε αντίθεση με άλλες αεροπορικές εταιρείες που είδαν τη μετοχή τους να ανεβαίνει στον απόηχο της είδησης. Η Lufthansa κέρδισε 4,7%, η easyJet 4,5% και η μητρική της British Airways, International Consolidated Airlines 2,9%.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

13 − one =