αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠρόστιμο ως 1.500 ευρώ σε όσους εμπόρους επιδίδονται σε «Geo-Blocking»

Πρόστιμο ως 1.500 ευρώ σε όσους εμπόρους επιδίδονται σε «Geo-Blocking»

Πρόστιμο, που σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, θα είναι της τάξεως των 1.500 ευρώ θα επιβάλλονται εφεξής σε όσους Έλληνες εμπόρους υιοθετούν πρακτικές «γεωγραφικού αποκλεισμού» (Geo – Blocking).

Αυτό ορίζει η ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Οικονομικών που αναμένεται να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ εντός των επομένων ημερών, ως εφαρμοστική στο εθνικό δίκαιο, του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 2018/302 που τέθηκε σε ισχύ από τις 3 Δεκεμβρίου 2018.

Βάσει του κανονισμού 2018/302 ο γεωγραφικός αποκλεισμός αφορά πρακτικές τις οποίες χρησιμοποιούν πωλητές στο διαδίκτυο για τον περιορισμό των διασυνοριακών διαδικτυακών πωλήσεων με βάση την ιθαγένεια, τον τόπο διαμονής ή τον τόπο εγκατάστασης. Πρακτικές γεωγραφικού αποκλεισμού αυτού του είδους περιλαμβάνουν την άρνηση πρόσβασης σε δικτυακούς τόπους από άλλα κράτη μέλη ή περιπτώσεις στις οποίες παρέχεται μεν πρόσβαση σε δικτυακό τόπο, αλλά δεν επιτρέπεται στον πελάτη από το εξωτερικό να ολοκληρώσει την αγορά ή του ζητείται να πληρώσει με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα από συγκεκριμένη χώρα.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο γεωγραφικός αποκλεισμός είναι ευρέως διαδεδομένος, γεγονός που οφείλεται εν μέρει σε μονομερείς αποφάσεις των επιχειρήσεων να μην πραγματοποιούν πωλήσεις στο εξωτερικό, αλλά και σε συμβατικούς φραγμούς που θέτουν οι επιχειρήσεις παρεμποδίζοντας τους καταναλωτές να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές διασυνοριακές αγορές εντός της ΕΕ.

Μάλιστα, τομεακή έρευνα έδειξε ότι το 38% των ερωτηθέντων εμπόρων λιανικής που πωλούν στο διαδίκτυο καταναλωτικά αγαθά, όπως ρούχα, παπούτσια, αθλητικά είδη και ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, κάνουν χρήση του γεωγραφικού αποκλεισμού, ο οποίος λαμβάνει κυρίως τη μορφή άρνησης παράδοσης στο εξωτερικό ή της άρνησης αποδοχής μεθόδων πληρωμής από το εξωτερικό, και σε μικρότερο βαθμό, της ανακατεύθυνσης ή παρεμπόδισης της πρόσβασης σε ιστότοπο.

Όσον αφορά την ηλεκτρονική αγορά ψηφιακού περιεχομένου, το 68% των παρόχων απάντησαν ότι εφαρμόζουν γεωγραφικό αποκλεισμό σε χρήστες που βρίσκονται σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, κυρίως με βάση τη διεύθυνση διαδικτυακού πρωτοκόλλου του χρήστη (η οποία ταυτοποιεί και δίνει το στίγμα ενός υπολογιστή/έξυπνου τηλεφώνου). Πλέον με την εφαρμογή του κανονισμού 2018/302, αυτές οι πρακτικές απαγορεύονται.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κανονισμός εφαρμόζεται σε όλους τους εμπορευόμενους που προσφέρουν τα αγαθά ή τις υπηρεσίες τους σε καταναλωτές στην ΕΕ, ανεξάρτητα από το αν είναι εγκατεστημένοι στην ΕΕ ή σε χώρα εκτός της ΕΕ. Επομένως, οι εμπορευόμενοι που είναι εγκατεστημένοι σε χώρες εκτός της ΕΕ και δραστηριοποιούνται στην ΕΕ υπόκεινται στις διατάξεις του συγκεκριμένου κανονισμού.

Οι κανόνες του κανονισμού για τον γεωγραφικό αποκλεισμό εφαρμόζονται καταρχήν τόσο σε συναλλαγές επιχείρησης προς καταναλωτή (B2C) όσο και σε συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων (B2B), στον βαθμό που οι B2B πραγματοποιούνται βάσει γενικών προϋποθέσεων πρόσβασης (δηλαδή δεν αποτελούν αντικείμενο ατομικής διαπραγμάτευσης) και εφόσον αποκλειστικός σκοπός της συναλλαγής είναι η τελική χρήση (δηλαδή πραγματοποιείται χωρίς πρόθεση μεταπώλησης, μετατροπής, επεξεργασίας, ενοικίασης ή υπεργολαβίας).

Εξαιρούνται από τον κανονισμό, οι υπηρεσίες στον τομέα των μεταφορών, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και οι οπτικοακουστικές υπηρεσίες.

Πηγή: Euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

12 + 6 =