αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠρόστιμο- γίγας 187 εκατ. ευρώ στην εταιρία GVC η οποία «τρέχει» τα Sportingbet, Vistabet και Bwin

Πρόστιμο- γίγας 187 εκατ. ευρώ στην εταιρία GVC η οποία «τρέχει» τα Sportingbet, Vistabet και Bwin

Πρόστιμο ύψους 186,77 εκατ. ευρώ επέβαλε το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σε μία από τις θυγατρικές εταιρείες αθλητικού στοιχήματος και τυχερών παιχνιδιών του ομίλου GVC Holdings PLC, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας. Συγκεκριμένα, η πολυεθνική εταιρία αθλητικών στοιχημάτων και τυχερών παιχνιδιών GVC Holdings PLC ανακοίνωσε ότι μία από τις θυγατρικές του Ομίλου που λειτουργούν υπό προσωρινή άδεια χρήσης τυχερών παιχνιδιών της Ελλάδας έλαβε ειδοποίηση για φορολογική οφειλή από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές για την περίοδο 2010 και 2011. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου, η επιχείρηση ανήκε στην Sportingbet plc πριν από την εξαγορά της από τη GVC. Το συνολικό ποσό της φορολογικής οφειλής είναι 186,77 εκατ. ευρώ, ποσό σημαντικά υψηλότερο από τα πολλαπλάσια των συνολικών εσόδων της ελληνικής θυγατρικής κατά τη διάρκεια της συγκριμένης περιόδου.

Όπως αναφέρει η GVC έχουν ληφθεί νομικές και φορολογικές συμβουλές από τους Έλληνες επαγγελματικούς συμβούλους του Ομίλου που συμπεραίνουν ότι η θυγατρική του Ομίλου έχει ισχυρούς λόγους να ασκήσει έφεση κατά της φορολογικής οφειλής και κατά συνέπεια θα ασκήσει έφεση.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος μηχανισμός επίσημης διευθέτησης, η διαδικασία προσφυγής αναμένεται να διεξαχθεί μέσω των ελληνικών δικαστηρίων.

Εν τω μεταξύ, για να μπορέσει η θυγατρική του Ομίλου να συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία της, προτίθεται να συνάψει με τις ελληνικές αρχές πρόγραμμα πληρωμών, με το οποίο θα καταβάλλονται στην Εφορία περίπου 7,8 εκατ. ευρώ το μήνα τους επόμενους 24 μήνες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας αμφισβητεί έντονα τη βάση του υπολογισμού της Εφορίας, θεωρώντας ότι το εκτιμώμενο ποσό είναι υπερβολικό και είναι σίγουρο για τους λόγους της προσφυγής.

Εντούτοις, δεδομένου ότι η θυγατρική του Ομίλου πρέπει να υποβληθεί σε διαδικασία προσφυγής, το Διοικητικό Συμβούλιο πιστεύει ότι είναι συνετό να εγγράψει μια πρόβλεψη περίπου 200 εκατ. ευρώ για το 2017, αναφέρεται στην ανακοίνωση της GVC.
Ασάφεια

Όμως αξίζει να επισημανθεί το εξής. Tο δελτίο τύπου που εξέδωσε η εταιρία έχει την εξής ασάφεια:

Από την μια υποστηρίζει ότι θα καταβάλλει ολόκληρο το πρόστιμο σε 24 μηνιαίες δόσεις (7,8 εκατ. ευρώ επί 24 μήνες =187,2 εκατ. ευρώ) και από την άλλη εξηγεί ότι θα προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια καθώς το αμφισβητεί. Όμως η προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια προϋποθέτει την καταβολή του 50% του προστίμου δηλαδή 93,6 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά εάν έλθει σε συμφωνία με τις φορολογικές αρχές για 24 μηνιαίες δόσεις τότε αυτό σημαίνει ότι αποδέχεται πλήρως το αποτέλεσμα του φορολογικού ελέγχου.

*Η «προσωρινή» περίοδος διαρκεί σχεδόν 5 χρόνια τώρα γεγονός που έχει οδηγήσει πολλές φορές την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απευθύνει αυστηρές επιστολές προς το Υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει με την υλοποίηση των εξαγγελιών που έχουν γίνει ήδη από το 2015.

Πηγή: Mononews.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

6 − 3 =