αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΠρόσθετο χέρι χαμηλού κόστους δίνει την αίσθηση της αφής σε ακρωτηριασμένους (ΒΙΝΤΕΟ)

Πρόσθετο χέρι χαμηλού κόστους δίνει την αίσθηση της αφής σε ακρωτηριασμένους (ΒΙΝΤΕΟ)

Ακόμα μία αρκετά ελπιδοφόρα εξέλιξη για όσους έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των άνω άκρων τους, χάριν στους ερευνητές των MIT και Shanghai Jiao Tong University. Το ευχάριστο, μάλιστα, στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι το δικό τους πρόσθετο μέλος δεν είναι ιδιαίτερα ακριβό σε σχέση με άλλες παρόμοιες κατασκευές, μιας και τα εξαρτήματα του δεν ξεπερνούν τα $500.

Το πρόσθετο μέλος είναι ουσιαστικά ένα φουσκωτό χέρι από EcoFlex (ελαστομερές υλικό) που βοηθά τον ασθενή όχι μόνο να ανακτήσει την αίσθηση της αφής, αλλά και να εκτελέσει πληθώρα ενεργειών χωρίς μεγάλο κόπο, όπως να χαϊδέψει μια γάτα ή να βάλει ένα ποτήρι νερό κρατώντας μια κανάτα. Η συσκευή αναγνωρίζει τα νευρικά σήματα που εξακολουθεί να στέλνει ο εγκέφαλος στο ακρωτηριασμένο άκρο και τα αποκωδικοποιεί – μεταφράζει σε κινήσεις, ενώ οι αισθητήρες πίεσης δημιουργούν και την αίσθηση της αφής όταν αγγίζει, κρατά ή ασκεί πίεση σε κάποιο αντικείμενο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Xuanhe Zhao,

Για την ώρα δεν είναι ολοκληρωμένο προϊόν, αλλά η απόδοση είναι ήδη παρόμοια ή/και καλύτερη από υπάρχουσες συσκευές. Η προοπτική είναι τεράστια για να κατασκευάσουμε ένα μαλακό πρόσθετο χέρι με χαμηλό κόστος που θα μπορεί να αντέξει οποιαδήποτε οικογένεια υποφέρει από τέτοιου είδους καταστάσεις.

Το πρόσθετο χέρι ζυγίζει περίπου 1kg και η διαδικασία εκμάθησης για τον ασθενή είναι πολύ σύντομη. Μετά από μόλις 15 λεπτά, δύο εθελοντές διαπίστωσαν ότι πλέον μπορούσαν να κρατήσουν στιλό και να γράψουν, αλλά και να στοιβάξουν πούλια ντάμας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × four =