αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη»: Πως μπορείς να έχεις εισόδημα πουλώντας πράσινη ηλεκτρική ενέργεια

Πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη»: Πως μπορείς να έχεις εισόδημα πουλώντας πράσινη ηλεκτρική ενέργεια

Τη δυνατότητα ενός επιπλέον εισοδήματος δίνει το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη», που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το πρόγραμμα έκανε πρεμιέρα στο τέλος του 2021, επιτρέποντας σε κάθε ιδιώτη να εγκαταστήσει ένα φωτοβολταϊκό μέγιστης ισχύος έως 6 κιλοβάτ και να πουλά την παραγόμενη «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο.

Η τιμή αποζημίωσης έχει καθοριστεί στα 87 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα (87 ευρώ ανά μεγαβατώρα). Η τιμή αυτή είναι εγγυημένη για 20 χρόνια, όσο και η διάρκεια της σύμβασης που θα υπογράψει ο ιδιοκτήτης του φωτοβολταϊκού.

Κόστος φωτοβολταϊκών

Το κόστος για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος ισχύος 6 kW κινείται γύρω στα 8.500 ευρώ, ενώ ένα τέτοιο σύστημα θα παράγει σε ετήσια βάση περίπου 8.700 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας. Γεγονός που σημαίνει πως θα αποφέρει σε ετήσια βάση έσοδα της τάξης των 760 ευρώ, τα οποία είναι αφορολόγητα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εγγειάται το εισόδημα για μια 20ετια.

Δεδομένου όλων των παραπάνω , η απόσβεση της επένδυσης θα γίνει μέσα σε λίγο περισσότερο από 11 χρόνια. Κάτι που σημαίνει πως για περίπου 9 χρόνια (το υπόλοιπο της 20ετίας) το φωτοβολταϊκό θα αποφέρει σε ετήσια βάση καθαρά κέρδη 760 ευρώ. Ως συνέπεια, μέχρι να εκπνεύσει η σύμβαση, το καθαρό όφελος από το πρόγραμμα θα αγγίξει τα 6.500-6.700 ευρώ. ]

Πως λειτουργεί

Η εγκατάσταση δεν εγχέει όλη την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο και δεν αποζημιώνεται για αυτήν. Αντίθετα, το δίκτυο χρησιμοποιείται σαν «μπαταρία», ώστε όσες «πράσινες» κιλοβατώρες δεν καταναλωθούν επί τόπου από το νοικοκυριό, και «περάσουν» στο δίκτυο, να συμψηφιστούν με την ηλεκτρική ενέργεια που θα αντλήσει από το σύστημα η κατοικία για την ηλεκτροδότησή της, τις ώρες που το φωτοβολταϊκό δεν παράγει (π.χ. τη νύχτα).

Πιο συγκεκριμένα για μια μόνιμη κατοικία που καταναλώνει ενέργεια σε καθημερινή βάση , το net-metering συμφέρει επειδή οι κιλοβατώρες που «αποθηκεύονται» με αυτό τον τρόπο στο δίκτυο συμψηφίζονται με ενέργεια υψηλότερου κόστους, αφού οι κιλοβατώρες που αντλούνται από το σύστημα χρεώνονται με τιμές λιανικής. Μάλιστα στη δεδομένη συγκυρία, που οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν εκτιναχθεί, το κέρδος είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Τέλος, οι ειδικοί αναφέρουν πως για την αξιοποίηση του ενεργειακού συμψηφισμού, στην περίπτωση ενός μέσου νοικοκυριού θα επαρκούσε ένα σύστημα ισχύος 3 κιλοβάτ. Υποθέτοντας ότι η μέση λιανική τιμή ρεύματος θα κινείται στα 12 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για την επόμενη 20ετία, το καθαρό κέρδος από ένα τέτοιο σύστημα θα άγγιζε τις 10.000 ευρώ, χάρις στην κατανάλωση από το δίκτυο που θα γινόταν με μηδενική χρέωση, καθώς θα συμψηφιζόταν με «πράσινη» παραγωγή του φωτοβολταϊκού.

Πηγή: ypodomes.com

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × four =