αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠρωτογενές έλλειμμα 18,2 δισ. ευρώ στο 12μηνο του 2020

Πρωτογενές έλλειμμα 18,2 δισ. ευρώ στο 12μηνο του 2020

Πρωτογενές έλλειμμα 18,198 δισ. ευρώ εμφάνισε ο προϋπολογισμός το 2020, καλύτερο από τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών (19,624 δισ. ευρώ) αλλά με δραματική επιδείνωση έναντι του 2019, όταν είχε σημειωθεί πρωτογενές πλεόνασμα 5,017 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τα οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, δείχνουν υπέρβαση φορολογικών εσόδων κατά 473 εκατ. ευρώ στο δωδεκάμηνο έναντι του αναθεωρημένου στόχου (43,254 δισ. ευρώ) και υστέρηση δαπανών κατά 605 εκατ. ευρώ και πάλι έναντι του αναθεωρημένου τον περασμένο Νοέμβριο στόχου (70,169 δισ. ευρώ).

Καλύτερη εικόνα εμφανίζεται και στο έλλειμμα κρατικού προϋπολογισμού, με τον Θ. Σκυλακάκη να σημειώνει πως «σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2020, παρουσιάζεται μικρότερο έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, σε σχέση με το έλλειμμα που είχε προβλεφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021 (22.808 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 24.319 εκατ. ευρώ). Το σημαντικά χαμηλότερο έλλειμμα οφείλεται στην -αναλογικά σε σχέση με τις συνέπειες του lockdown- ικανοποιητική πορεία των φορολογικών εσόδων τον Δεκέμβριο, στην είσπραξη των ANFAs ύψους 644 εκατ. ευρώ και στις μειωμένες δαπάνες (605 εκατ. ευρώ), κυρίως λόγω εξοικονόμησης δαπανών στον τακτικό προϋπολογισμό.

Το καλύτερο του αναμενομένου αποτέλεσμα διευκολύνει την άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής το 2021, επιβεβαιώνοντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη για την ασκούμενη δημοσιονομική πολιτική που απολαμβάνει η χώρα μας στις διεθνείς αγορές και σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Εμπιστοσύνη που αντανακλάται και στα συγκριτικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού που απολαμβάνουν στις διεθνείς αγορές τα ελληνικά ομόλογα».

Η ύφεση

Το υπουργείο Οικονομικών δεν μεταβάλλει επί του παρόντος την εκτίμησή του για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 4,8% το 2021, αν και αρμόδιοι παράγοντες αναγνωρίζουν πως σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, η ύφεση θα είναι βαθύτερη το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Πηγή: Euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

six + thirteen =