αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠρέπει να ξέρεις το πότε να απολύσεις κάποιον: Ο CEO του Linkedin μιλά για το μεγαλύτερο μάθημα που έχει λάβει

Πρέπει να ξέρεις το πότε να απολύσεις κάποιον: Ο CEO του Linkedin μιλά για το μεγαλύτερο μάθημα που έχει λάβει

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι managers, είναι να αφήνουν ανθρώπους σε θέσεις στις οποίες δεν ταιριάζουν πια. Αυτό έχει πει ο CEO του Linkedin, Jeff Weiner. Μέσα στο 2017, βρέθηκε στην εκπομπή της Oprah Winfrey και ανέλυσε την άποψη του.

«Ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα που έμαθα ως CEO, είναι να μην αφήνω τον παίχτη στο παιχνίδι, για υπερβολικά πολύ χρόνο», τονίζει ο ίδιος.

Κάνει την παρομοίωση με το baseball. Μπορεί να βλέπεις έναν παίχτη-σταρ να τα πηγαίνει καλά. Όμως όσο περνά η ώρα, αρχίζει να κουράζεται. Και η αντίπαλη ομάδα τον «στοχεύει» συνεχώς. Τότε ο προπονητής πιθανότατα θα σηκωθεί πάνω και θα ρωτήσει τον παίχτη αν όλα είναι καλά. «Είμαι καλά, άσε με ήσυχο», θα απαντήσει ο σταρ παίχτης. «Επειδή κανείς δεν θα πει ‘δεν το εχω’, αν θέλει να κρατήσει την δουλειά του. Σωστά;» λέει η Oprah.

«Στα 20 χρόνια που μανατζάρω ανθρώπους, κανείς δεν έχει έρθει να μου πει ότι δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του. Ούτε μια φορά», λέει ο CEO του Linkedin, σημειώνοντας ότι αυτό πρέπει να το εντοπίσει ο μάνατζερ.

Όπως εξηγεί, πολλοί μάνατζερ λόγω συμπόνιας δεν λαμβάνουν τολμηρές αποφάσεις. Δεν διώχνουν ανθρώπους από μια θέση. Αλλά η συμπόνια, σύμφωνα με τον Weiner, είναι ακριβώς το αντίθετο: Δεν πρέπει να αφήνεις κάποιον σε έναν ρόλο που πλέον δεν του ταιριάζει. Αφού έτσι πέφτει το ηθικό του ίδιου. Αυτό μεταφέρεται και στην ομάδα. Στη συνέχεια αυτή η κακή ενέργεια μεταφέρεται και στα σπίτια τους. Επίσης, χάνεις και εσύ πόντους, σε ότι αφορά τις ικανότητες που έχεις να ηγηθείς.

Ο Weiner ξεκαθαρίζει πάντως ότι δεν πρέπει να διώξεις… μέσα σε μια νύχτα έναν εργαζόμενο ή συνεργάτη. Το πρώτο που έχεις να κάνεις, είναι να πάρεις αυτό το άτομο στην άκρη, να του εξηγήσεις ότι αυτή τη στιγμή τα πράγματα δεν δουλεύουν όπως θα έπρεπε, και να σχεδιάσεις ένα πλάνο και ένα χρονοδιάγραμμα, μέσα στο οποίο θα πρέπει να υπάρξει βελτίωση. Όπως εξηγεί ο CEO, δεν θα πρέπει να ξεχνάς ότι εσύ επέλεξες αυτόν τον άνθρωπο για τη συγκεκριμένη θέση, άρα κάποιος λόγος υπήρχε. «Το ερώτημα είναι, το πόσο χρόνο μπορείς να του δώσεις και πόσο πολύ θα δουλέψεις για αυτόν», καταλήγει ο Jeff Weiner.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 − thirteen =