αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠου θα κάνει ελέγχους η Επιθεώρηση Εργασίας

Που θα κάνει ελέγχους η Επιθεώρηση Εργασίας

Το 2022 ελέγχθηκαν σχεδόν 60.000 επιχειρήσεις για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και διαπιστώθηκαν σχεδόν 12.000 παραβάσεις για τις οποίες επιβλήθηκαν οι αντίστοιχες κυρώσεις.

Συνολικά, επιβλήθηκαν πρόστιμα που ανέρχονται σε 32 εκατ. ευρώ. Για το 2023, η διοίκηση της νέας Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας που στην πράξη υποκατέστησε το ΣΕΠΕ, θέτει ως στόχο την εντατικοποίηση των ελέγχων σε κλάδους που διαπιστώνεται ότι κατά κανόνα είναι παραβατικοί, όπως λιανικό εμπόριο, εστίαση, οικοδομή κ.λπ., αλλά και σε κλάδους όπου εφαρμόζεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας, όπως τράπεζες και μεγάλα σούπερ μάρκετ, και σε αυτούς που αναμένεται να επεκταθεί το μέτρο, αρχής γενομένης με τις ασφαλιστικές εταιρείες και τις εταιρείες security, όπως μεταδίδει το Euro2day.gr. Να σημειωθεί ότι το 2022 οι έλεγχοι επικεντρώθηκαν μεταξύ άλλων στους κλάδους των delivery-courier, στα σχολικά λεωφορεία και στην οικοδομή.

Το πλήθος των ελέγχων κατά το 11μηνο του 2022 ξεπέρασε το αντίστοιχο μέγεθος των ετήσιων ελέγχων για όλα τα χρόνια από το 2015 και μετά, ενώ βάσει του σχεδιασμού, όπως παρουσιάστηκε χθες από τον Διοικητή της Αρχής Γιώργο Τζιλιβάκη στον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, το 2023 θα διενεργηθούν περισσότεροι και πιο στοχευμένοι έλεγχοι, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας.

Η οργανωτική μετάβαση του πρώην ΣΕΠΕ στο νέο καθεστώς λειτουργίας ως Επιθεώρηση Εργασίας ολοκληρώθηκε και τυπικά την 1η Φεβρουαρίου 2023 και με αφορμή αυτό το γεγονός, ο κ. Χατζηδάκης επισκέφθηκε χθες τα γραφεία της ανεξάρτητης πλέον Αρχής.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two + 18 =