αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠολύ χαμηλές οι πληρότητες στα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας

Πολύ χαμηλές οι πληρότητες στα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας

Στο ναδίρ εξακολουθεί να διαμορφώνεται η πληρότητα των συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχείων ανά την Ελλάδα (ορεινού όγκου και πεδινά), αποτυπώνοντας το πλήγμα που έχει δεχθεί ο κλάδος εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) σχετικά με τα κύρια ξενοδοχειακά μεγέθη για τις μονάδες 12μηνης λειτουργίας τη χειμερινή περίοδο 2021-2022, η μέση πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας διαμορφώθηκε την εβδομάδα από 7 Φεβρουαρίου έως 13 Φεβρουαρίου 29,1%. Αντίστοιχα, η μέση πληρότητα στο σύνολο των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας ανήλθε στο 20,2% και η μέση τιμή διάθεσης ενός δίκλινου δωματίου ήταν 43 ευρώ.

Ενδεικτικό της ζοφερής κατάστασης είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρο Βασιλικό, ένα στα τέσσερα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας που βρίσκονται σε αστικά κέντρα έχει αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία του, λόγω της απουσίας των ολιγοήμερων αποδράσεων του Σαββατοκύριακου (city breaks), των επαγγελματικών ταξιδιών και των συνεδρίων (MICE).

Με βάση τα στοιχεία του ΙΤΕΠ, την εβδομάδα από 7 έως 13 Φεβρουαρίου, λειτούργησε το 75,4% του συνόλου των 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχείων. Εξ αυτών το 82,1% ήταν ξενοδοχεία ορεινού όγκου (σ.σ.: το αντίστοιχο ποσοστό κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είχε διαμορφωθεί στο 97%), ενώ το 73,2% ήταν πεδινά. Η πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία ορεινού όγκου έφτασε στο 25,7%, με τα πεδινά να καταγράφουν ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις και το αντίστοιχο ποσοστό να ανέρχεται στο 29,7%.

Οπως αποτυπώνεται στην έρευνα, αμέσως μετά το 15νθήμερο της εορταστικής περιόδου, η πληρότητα στα ξενοδοχεία ορεινού όγκου έπεσε στο 1/3 της πληρότητας που είχε σημειωθεί την εβδομάδα από 27 Δεκεμβρίου έως και 2 Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, την εβδομάδα από 10 έως 16 Ιανουαρίου η πληρότητα των ορεινού όγκου ξενοδοχείων έφτασε στο 20,5% όταν το αντίστοιχο νούμερο δύο εβδομάδες νωρίτερα είχε ανέλθει στο 59,7%. Ποσοστό το οποίο σταδιακά βελτιώθηκε ξεπερνώντας το 25% το διάστημα από 7 έως13 Φεβρουαρίου.

Αντίθετα, η πληρότητα στα πεδινά ξενοδοχεία από 26,8% κατά την εορταστική περίοδο ανέβηκε και διαμορφώθηκε στο 29,7% την εβδομάδα από 7 έως13 Φεβρουαρίου.

Σε αντίστοιχα επίπεδα κινήθηκε και η εξέλιξη της μέσης τιμής διάθεσης ενός δίκλινου δωματίου. Συγκεκριμένα, το διάστημα από 7 έως 13 Φεβρουαρίου η μέση τιμή διάθεσης ενός δίκλινου δωματίου σε ένα ξενοδοχείο ορεινού όγκου ανήλθε σε 59 ευρώ, όταν η αντίστοιχη τιμή για ένα δωμάτιο σε πεδινό ξενοδοχείο διαμορφώθηκε σε 40 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι την εβδομάδα των Χριστουγέννων σημειώθηκε η υψηλότερη τιμή (89 ευρώ) τόσο για τα ξενοδοχεία ορεινού όγκου, όσο και για τα πεδινά (58 ευρώ), με τη μέση τιμή να είναι στα 62 ευρώ.

Πηγή: Euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 − eighteen =