αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠολλοί ξενοδόχοι… το σκέφτονται για το αν συμφέρει να ανοίξουν φέτος

Πολλοί ξενοδόχοι… το σκέφτονται για το αν συμφέρει να ανοίξουν φέτος

Οι χαμηλές πληρότητες, τα χαμένα συμβόλαια με τους tour operators και οι ακυρώσεις κρατήσεων από το εξωτερικό ήταν μέχρι στιγμής μόνο το ένα “μέρος” του προβληματισμού μεγάλης μερίδας των ξενοδόχων, αναφορικά με το κατά πόσο συμφέρει ή εάν θα καταφέρουν τελικά από πλευράς ρευστότητας, να λειτουργήσουν φέτος τις επιχειρήσεις τους. 

Στη “ζυγαριά” μπαίνει πλέον και το πολύ αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας των ξενοδοχειακών καταλυμάτων, αλλά και της τουριστικής δραστηριότητας εν γένει, μετά τη δημοσιοποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που συνέταξαν ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού και που εδώ και λίγες μέρες έχουν τεθεί σε διαβούλευση από τους φορείς.

Με τα παρόντα δεδομένα, από τους κόλπους των ξενοδόχων εκφράζεται ο φόβος πως ακόμη περισσότερες μονάδες θα παραμείνουν κλειστές τη φετινή περίοδο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, σημειώνοντας πως ίσως και τα μισά από τα εποχικά καταλύματα που δραστηριοποιούνται σε δημοφιλείς προορισμούς με μεγάλη προσφορά κλινών, θα επιλέξουν να μην ανοίξουν.

Υψηλό το κόστος συμμόρφωσης

Παράγοντες από το χώρο των ξενοδοχείων σημειώνουν στο Capital.gr πως το κόστος της συμμόρφωσης στους νέους κανόνες θα είναι υψηλό, ενώ παράλληλα λένε πως το νέο υγειονομικό πλαίσιο λειτουργίας της τουριστικής αλυσίδας πιθανόν να είναι αποθαρρυντικό για να γίνουν νέες κρατήσεις. 

Όσον αφορά το κόστος, όπως εξηγούν, κυμαίνεται ανάλογα με τη δυναμική των μονάδων, αλλά και τις δικλείδες ασφαλείας που θα βάλουν και οι ίδιοι οι ξενοδόχοι για να επιτείνουν το αίσθημα της ασφάλειας. Επί του παρόντος γίνονται εκτιμήσεις για το κόστος της εφαρμογής των νέων κανόνων, με το χρόνο όμως να πιέζει για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, τα οποία θα επιτρέπεται να ανοίξουν από τον Ιούνιο.

Ενδεικτικά, κάποια από τα μέτρα που έχει καθορίσει ο ΕΟΔΥ είναι: η κατάργηση των μπουφέδων και η λειτουργία σερβιριζόμενων γευμάτων, η χρήση plexiglass στην υποδοχή για την περίπτωση των τουριστικών καταλυμάτων 60 κλινών και άνω, η απολύμανση των key cards –τοποθέτησή τους σε ειδικό δοχείο προς απολύμανση, η διεύρυνση διάρκειας check-out και check-in μεταξύ των διαμονών, ο αποκλεισμός από την εργασία οποιουδήποτε ατόμου με συμπτώματα και επαναφορά στην εργασία εάν η εργαστηριακή εξέταση είναι αρνητική, οι αποστάσεις στις πισίνες κ.ά.

Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι

Έντονος είναι και ο προβληματισμός για το κατά πόσο οι πελάτες των καταλυμάτων θα συμμορφωθούν με τη νέα αυτή πραγματικότητα, αλλά και το εάν θα γίνονται έλεγχοι από φορείς που θα καθοριστούν για την τήρηση των μέτρων. Επιπλέον, πως θα διαχειριστούν ενδεχόμενα νέα κρούσματα από τον κορονοϊό.
 

Πηγή: capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 − 12 =