αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠολλοί ιδιοκτήτες σπιτιών αφήνουν το Airbnb και επιστρέφουν στις μακροχρόνιες μισθώσεις

Πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιών αφήνουν το Airbnb και επιστρέφουν στις μακροχρόνιες μισθώσεις

Σε «άθλημα» για όλο και λιγότερους εξελίσσεται η βραχυχρόνια μίσθωση, ένας κλάδος του οποίου η απότομη και σημαντική εξάπλωση, κατά τη διάρκεια κυρίως της τριετίας 2016-2018, προσέφερε σημαντική ανάσα σε δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ανά την επικράτεια, συμπληρώνοντας το εισόδημά τους και επιτρέποντας την αποπληρωμή τουλάχιστον των φορολογικών υποχρεώσεων που απορρέουν από την κατοχή ακίνητης περιουσίας. Ωστόσο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο τομέας αυτός, ο οποίος συνεισέφερε περίπου 1,2 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία στη διάρκεια του 2018 (στοιχεία έρευνας Grant Thornton) μόνο από το σκέλος των υπηρεσιών διαμονής, οδεύει πλέον με γοργούς ρυθμούς σε μια πιο επαγγελματική διαχείριση και λειτουργία, εξωθώντας πολλούς μεμονωμένους ιδιώτες στην επιστροφή τους προς τη συμβατική μακροχρόνια μίσθωση, όπως σημειώνει η Καθημερινή.

Σύμφωνα με τον κ. Κοσμά Θεοδωρίδη, αντιπρόεδρο του συλλόγου μεσιτών Αθηνών-Αττικής, τουλάχιστον 2.000-2.500 διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας έχουν ήδη αποχωρήσει από τη βραχυχρόνια μίσθωση μέσω ψηφιακής πλατφόρμας στη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου κι έχουν επιστρέψει στη μακροχρόνια μίσθωση. «Υπολογίζουμε, με βάση τα στοιχεία εξειδικευμένων εταιρειών ανάλυσης της βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως η AirDΝΑ, ότι τον τελευταίο χρόνο η προσφορά κατοικιών για ενοικίαση στο κέντρο της Αθήνας έχει αυξηθεί κατά περίπου 2.500 ακίνητα, δηλαδή περίπου 150 πολυκατοικίες». Σύμφωνα με τον ίδιο, η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, ενισχύοντας έτσι τις διαθέσιμες επιλογές για τους ενοικιαστές. Σε πανελλαδικό επίπεδο, παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι είναι πιθανή η επιστροφή έως και 20.000 κατοικιών στη μακροχρόνια μίσθωση, καθώς το πλεονέκτημα που είχε μέχρι πρότινος έναντι των ενοικιαζόμενων δωματίων (που φέρουν υποχρεωτικά το σήμα του ΕΟΤ) έχει αρχίσει να περιορίζεται.

Ο βασικότερος λόγος είναι ασφαλώς η μείωση της απόδοσης της αξιοποίησης ενός ακινήτου μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων λόγω του υψηλού ανταγωνισμού και της μεγάλης προσφοράς. Σύμφωνα με στοιχεία της AirDNA, που παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο BNB Conference, τα καταλύματα που προσφέρονται μέσω Airbnb και HomeAway (πρόκειται για τις δύο μεγαλύτερες πλατφόρμες) σε πανελλαδικό επίπεδο σημείωσαν άνοδο κατά 24% το 2019, αγγίζοντας τις 95.000 ακίνητα στο τέλος του έτους, από 76.369 στο τέλος του 2018. Η αύξηση της προσφοράς οδήγησε μεν σε εκτίναξη των κρατήσεων κατά 107,4% σε 50.595, πλην όμως η μέση πληρότητα υποχώρησε κατά 15% σε μόλις 38,6%. Ως εκ τούτου, το καθαρό μέσο μηνιαίο εισόδημα ανά ακίνητο σημείωσε πτώση κατά 9,4% σε 43,45 ευρώ. Μάλιστα, πρόκειται για τον δεύτερο διαδοχικό χρόνο που καταγράφεται η τάση αυτή, καθώς ανάλογη εικόνα είχε παρατηρηθεί και στις αρχές του προηγούμενου έτους , όταν μάλιστα το μέσο διαθέσιμο εισόδημα είχε υποχωρήσει κατά 28%, ενώ μειωμένη ήταν και η πληρότητα καθώς είχε μειωθεί κατά 13% από 52,7% το 2017.

Οπως τονίζει στην «Κ» ο κ. Νάσος Γαβαλάς, διευθύνων σύμβουλος της Mint, εταιρείας διαχείρισης ακινήτων μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων, «η απόδοση ενός ακινήτου στη βραχυχρόνια μίσθωση έγκειται στην τοποθεσία του, στο πώς διαφημίζεται, στο πόσο επαγγελματική είναι η διαχείρισή του. Την τελευταία διετία, ο ανταγωνισμός οξύνθηκε σημαντικά και παράλληλα αρκετοί ιδιώτες ιδιοκτήτες αντιλήφθηκαν ότι δεν ταιριάζουν όλες οι περιοχές της Αττικής στην τουριστική αξιοποίηση των ακινήτων. Αυτή η συνειδητοποίηση έχει ήδη επιστρέψει αρκετά ακίνητα στις κανονικές μισθώσεις», σημειώνει ο κ. Γαβαλάς.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

13 + ten =