αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠολλές καλές θέσεις εργασίας ανοίγουν «κρυφά». Πως μπορείς να τις εντοπίσεις

Πολλές καλές θέσεις εργασίας ανοίγουν «κρυφά». Πως μπορείς να τις εντοπίσεις

Το μυστικό για να αποκτήσετε τη θέση των ονείρων σας δεν είναι να υποβάλετε εκατοντάδες βιογραφικά στους ιστότοπους των εταιριών ή σε career sites. Στην πραγματικότητα, πολλές εξαιρετικές ανοιχτές θέσεις εργασίας δεν δημοσιεύονται καθόλου στο διαδίκτυο.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν νέες ευκαιρίες μέσω της «κρυφής αγοράς εργασίας»: Kενές θέσεις εργασίας που δεν αναφέρονται δημόσια ή δεν διαφημίζονται από τους υπαλλήλους προσλήψεων, αλλά αντιθέτως καλύπτονται μέσω «εσωτερικών υποψηφίων ή παραπομπών», λέει η career & leadership coach, Stacey Perkins, μιλώντας στο CNBC.

«Υπάρχουν πολλές εξαιρετικές θέσεις – τουλάχιστον 60%, θα έλεγα – που δεν φτάνουν ποτέ στις δημόσιες λίστες εργασίας, κάτι που πραγματικά εκπλήσσει πολλούς ανθρώπους», προσθέτει η Perkins.

Δείτε πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε την κρυφή αγορά εργασίας και για να βρείτε την επόμενη ευκαιρία σας:

Κάνε μία λίστα με εταιρίες και ανθρώπους

Κάντε μια σύντομη λίστα με τις εταιρείες στις οποίες θέλετε να εργαστείτε — όχι περισσότερες από 10 — και αφήστε αυτή τη λίστα να καθοδηγήσει την αναζήτησή σας, συνιστά η career coach, Emily Liou. Στη συνέχεια, δείτε ποιοι είναι οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων σε αυτές τις εταιρείες: Τα άτομα που εργάζονται στις ομάδες που σας ενδιαφέρουν, ποιος θα ήταν το πιθανό αφεντικό σας, υπεύθυνοι προσλήψεων και διευθυντές ανθρώπινων πόρων. Το LinkedIn και οι προηγούμενες αγγελίες στους ιστότοπους των εταιρειών αποτελούν σταθερά σημεία για να ξεκινήσετε το ψάξιμο.

Έχοντας μια εστιασμένη αναζήτηση μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε βαθύτερες, πιο προσωπικές συνδέσεις, και αυτές οι συνδέσεις μπορεί να σας ειδοποιήσουν για ευκαιρίες εργασίας προτού δημοσιευτούν στο διαδίκτυο. Αυτό συμβαίνει επειδή οι εταιρείες θέλουν να προσλαμβάνουν άτομα που έχουν έντονο, πραγματικό ενδιαφέρον για την επιχείρησή τους, εξηγεί η Liou. Και ως άτομο που αναζητά εργασία, είναι πολύ πιο εύκολο να χτίσεις σχέσεις με τα σωστά άτομα έτσι, αντί να κάνεις copy-paste το ίδιο μήνυμα προσέγγισης σε 50 άτομα.

Ακολούθησε μια προσωπική προσέγγιση στη δικτύωση

H οικοδόμηση σχέσεων και η σύνδεση με νέους ανθρώπους είναι ο μόνος τρόπος για να μπείτε στην κρυφή αγορά εργασίας, εξηγεί η Perkins. Για παράδειγμα: Ένας από τους πελάτες της Perkins είπε πρόσφατα στον γείτονά του ότι έψαχνε για μια νέα δουλειά και αυτός ο γείτονας είπε ότι εργαζόταν σε μια εταιρεία στον ίδιο τομέα, και θα τον πρότεινε για μια ανοιχτή θέση. Τώρα, κάνει συνέντευξη για μια θέση εκεί.

Το να ειδοποιούμε τα μέλη της οικογένειας, τους φίλους, τους συμμαθητές και τους γείτονες ότι αναζητούμε νέες επαγγελματικές ευκαιρίες μπορεί να ανοίξει την πόρτα για μια εξαιρετική θέση.

Το μεγαλύτερο μέρος του networking σας, ωστόσο, θα πρέπει να προέρχεται από ονόματα στη λίστα των εταιρειών για τις οποίες θέλετε να εργαστείτε: Τους υπεύθυνους προσλήψεων, τους διευθυντές προσλήψεων, τους πιθανούς συναδέλφους και τα ανώτερα στελέχη με τα οποία θα συνεργάζεστε.

Στην αρχική σας επικοινωνία, είτε μέσω email, είτε μέσω LinkedIn, είτε αυτοπροσώπως, πρέπει επίσης να εξηγήσετε «ποιες λύσεις μπορείτε να φέρετε στο τραπέζι και πώς θα μπορούσατε να λύσετε προβλήματα ή να ενισχύσετε τις υπάρχουσες διαδικασίες», λέει ο Liou.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

12 + 12 =