αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠοιος παίρνει στα «χέρια» του την Μαλαματίνα

Ποιος παίρνει στα «χέρια» του την Μαλαματίνα

Σε καθεστώς προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές της, έως τις 4 Νοεμβρίου, βρίσκεται η βορειοελλαδίτικη οινοποιία Μαλαματίνα, το deal διάσωσης της οποίας από τη Mantis Group, που αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής στη διαγωνιστική διαδικασία που “έτρεξε” τους προηγούμενους μήνες, βρίσκεται στην τελική ευθεία, αναφέρουν στο capital.gr πηγές της οινοποιίας. 

Έως τις 4 Νοεμβρίου, οπότε και έχει ορισθεί η δικάσιμος για τα προληπτικά μέτρα, απαγορεύεται οποιαδήποτε μεταβολή της νομικής και πραγματικής κατάστασης της περιουσίας της, επίσης έχουν ανασταλεί όλα τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, συμπεριλαμβανομένων της έκδοσης διαταγής πληρωμής, της λήψης μέτρων διοικητικής εκτέλεσης και οποιουδήποτε ασφαλιστικό μέτρο, όπως η συντηρητική κατάσχεση και η έγγραφη προσημείωση υποθήκης. 

Έως τις 4 Νοεμβρίου, στελέχη της οινοποιίας εκτιμούν ότι θα έχει κατατεθεί και το σχέδιο εξυγίανσης της Μαλαματίνα στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, από τη Mantis Group.

Ήδη η τελευταία έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στα της οινοποιίας, παρέχοντας την απαιτούμενη ρευστότητα, άνω του 1 εκατ. ευρώ για τον τρύγο που ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες.

Επίσης έχει δεσμευθεί να καταβάλει πάνω από 2 εκατ. ευρώ, ως ενδιάμεση χρηματοδότηση ενώ για την κάλυψη των ανοιγμάτων της οινοποιίας σε Τράπεζες, Ασφαλιστικά Ταμεία και προμηθευτές θα διαθέσει άλλα 20 εκατ. ευρώ. 

Παρά τα σοβαρά χρηματοοικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, την απώλεια από το 2007, 16 εκατ. ευρώ σε τζίρο –πέρυσι οι πωλήσεις της διαμορφώθηκαν στα 13 εκατ. ευρώ από 12,82 εκατ. ευρώ το 2018- το χαμηλής αξίας προϊόν που παράγει και διαθέτει στην αγορά -την παρεξηγημένη ρετσίνα-, η βορειοελλαδίτικη οινοποιία παραμένει από τους σημαντικούς παίκτες του κλάδου. Ελέγχει μερίδιο 41% στην κατηγορία της ρετσίνας και οι εξαγωγές της αποτελούν το 16% των πωλήσεών της.  

Επίσης η αποθηκευτική της ικανότητα “πιάνει” το 16% της εγχώριας παραγωγής κρασιού –η Μαλαματίνα απορροφά πάνω από το 50% της παραγωγής σταφυλιών στην Αττική-Βοιωτία- ενώ έχει και σημαντικό μεταφορικό έργο. 

Επιπλέον διαθέτει τρία ιδιωτικά οινοποιεία, μια εγκατάσταση εμφιάλωσης και μια εγκατάσταση αποθήκευσης. Το εργοστάσιο εμφιάλωσης έχει χωρητικότητα εμφιάλωσης έως και 35.000 μπουκάλια την ώρα και χωρητικότητα αποθήκευσης 1.550 τόνων σε ανοξείδωτες δεξαμενές.

Τα τρία οινοποιεία μπορούν να επεξεργαστούν έως και 1.900 τόνους σταφυλιών σε καθημερινή βάση (η εταιρεία χρησιμοποιεί σήμερα λιγότερο από το 50% της συνολικής της χωρητικότητας) και αποθηκεύει έως και 29.800 τόνους σε δεξαμενές από ανοξείδωτο χάλυβα.

Η συνολική χωρητικότητα αποθήκευσης της (31.350 τόνοι) αντιπροσωπεύει το 16% του συνολικού όγκου κρασιού που παράγεται στην Ελλάδα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × three =