αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠοιος είναι ο Στέλιος Χατζηιωάννου που χαρίζει τη μισή περιουσία του στο φιλανθρωπικό δίκτυο του Bill Gates

Ποιος είναι ο Στέλιος Χατζηιωάννου που χαρίζει τη μισή περιουσία του στο φιλανθρωπικό δίκτυο του Bill Gates

Το Giving Pledge, ένα φιλανθρωπικό δίκτυο της ελίτ που αποτελείται από μεγάλους δωρητές, απέκτησε 14 νέα μέλη από 7 χώρες, συμπεριλαμβανομένων του ιδρυτή της αεροπορικής εταιρείας easyJet, ενός Νορβηγού εφοπλιστή, του ιδρυτή της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας σπόρων του πλανήτη και ενός Αυστραλού δισεκατομμυριούχου από τον κλάδο τυχερών παιχνιδιών. Τα νέα μέλη, οδηγούν το συνολικό αριθμό των συμμετεχόντων στο Giving Pledge στους 168 από 21 χώρες, σύμφωνα με ανακοίνωση της πρωτοβουλίας.

Ο Bill και Melinda Gates και ο Warren Buffett ξεκίνησαν το Giving Pledge το 2010 προσπαθώντας να υποκινήσουν περισσότερους από τους πλουσιότερους του πλανήτη να αφιερώσουν τους πόρους τους για την επίλυση των προβλημάτων της κοινωνίας. Τα μέλη του Giving Pledge υπόσχονται να αφιερώσουν το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς κατά τη διάρκεια της ζωής τους ή μετά το θάνατό τους. Δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός επιβολής.

“Η φιλανθρωπία διαφέρει σε όλο τον κόσμο, αλλά σχεδόν κάθε πολιτισμός έχει μια μακρά παράδοση στο να δίνει”, ανέφερε σε δήλωσή της η Melinda Gates, συμπρόεδρος του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates. “Ο Bill, ο Warren και εγώ είμαστε ενθουσιασμένοι που καλωσορίζουμε τη νέα, διεθνή ομάδα φιλάνθρωπων που εντάσσεται στο Giving Pledge, και ανυπομονούμε να μάθουμε από τις διαφορετικές εμπειρίες τους”. Οι νεοφερμένοι περιλαμβάνουν το πρώτο μέλος από τη Σλοβενία (Iza και Samo Login), το πρώτο από τη Νορβηγία (Kjell Inge Rokke και η σύζυγός του Anne Grete Eidsvig) και το πρώτο από την Τανζανία (Mohammed Dewji).

Ιδού μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεται για τα νέα μέλη της πρωτοβουλίας, όπως τα παραθέτει το Thessaliaeconomy.gr:

Ο Κύπριος Στέλιος Χατζηιωάννου, ίδρυσε την αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους easyJet το 1995. Ο ίδιος και οικογένειά του εξακολουθούν να κατέχουν περίπου το ένα τρίτο της αεροπορικής εταιρείας που έχει εισαχθεί στο Λονδίνο. Το Forbes υπολογίζει την καθαρή του αξία στα 1,3 δισ. δολάρια. Στην επιστολή του για τη συμμετοχή στο Giving Pledge, ο Στ. Χατζηιωάννου έγραψε: “Η άποψή μου είναι ότι κανείς δεν έχει το μονοπώλιο στις καλές ιδέες φιλανθρωπίας και τα προβλήματα στον κόσμο μας δεν θα τελειώσουν ποτέ. Συνεπώς, πρέπει να συνεχίσουμε να βοηθάμε, με τα μέσα μας, για πάντα…”

Ο Νορβηγός Kjell Inge Rokke ξεκίνησε από τον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας στις ΗΠΑ και στη συνέχεια μετακινήθηκε στη ναυτιλία και τις υπεράκτιες γεωτρήσεις μέσω της Aker Group και της εισηγμένης Aker ASA στη Νορβηγία. Το Forbes εκτιμά την καθαρή του αξία στα 2,7 δισ. δολάρια. “Όντας τυχεροί στη ζωή, μας δόθηκαν πολλά, θυσιάσαμε ελάχιστα και κερδίσαμε πολλά”, γράφει ο Rokke στην επιστολή του για το Giving Pledge. “Είναι πραγματικό προνόμιο για την οικογένειά μας να επαναβεβαιώσει τη δέσμευσή της να προσφέρει μέσω της συμμετοχής της στην πρωτοβουλία The Giving Pledge.”

Ο Leonard “Len” Ainsworth, δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας της Αυστραλίας, έχτισε δύο επιτυχημένες εταιρίες τυχερών παιχνιδιών και μηχανημάτων τζόγου, την Aristocrat Leisure και την Ainsworth Gaming Technology. Το Forbes υπολογίζει την καθαρή του αξία στα 1,2 δισ. δολάρια. “Ως ιδιώτης, προτιμώ να προφυλάσσω από τη δημοσιότητα τις φιλανθρωπικές μου δραστηριότητες, αλλά ταυτόχρονα συνειδητοποιώ ότι το να θέτεις το καλό παραδείγμα είναι ο καλύτερος τρόπος να ενθαρρυνθούν και άλλοι να δώσουν πίσω”, γράφει στην επιστολή του.

Ο Robert F. Smith ίδρυσε την εταιρία private equity της Vista Equity Partners, η οποία επενδύει σε εταιρείες λογισμικού επιχειρήσεων. Το Forbes υπολογίζει την καθαρή του αξία στα 2,5 δισ. δολάρια. “Η δυνατότητα από μόνη της δεν αποτελεί εγγύηση για την πρόοδο. Εμείς θα κατανοήσουμε την εντυπωσιακή δυνατότητα της εποχής μας όταν δημιουργήσουμε ένα άνοιγμα που θα δίνει σε όλο τον κόσμο τη δυνατότητα να συμμετέχει, άσχετα με το ιστορικό του, τη χώρα του ή την καταγωγή του, τη θρησκεία, το γένος ή το χρώμα του δέρματός του”, έγραψε ο Smith στη δική του επιστολή για το Giving Pledge. Η σύζυγός του, Hope, επικεντρώνεται επίσης σε πρωτοβουλίες που στηρίζουν την ασφάλεια, ανατροφή και την επιτυχία των θετών παιδιών και των νέων ανθρώπων.

Ο Harry Stine, ένας αγρότης που έγινε δισεκατομμυριούχος, δημιούργησε τη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία σπόρων στον κόσμο, την Stine Seed, στην Αϊόβα. Το Forbes εκτιμά την καθαρή του αξία στα 3,4 δισ. δολάρια.

Ο Mohammed “Mo” Dewji, βιομήχανος της Τανζανίας, είναι ο πρώτος από τη χώρα του που εντάσσεται στο Giving Pledge. Ο Dewji είπε στον Forbes τον Ιούλιο του 2016 ότι θα συμμετείχε στην πρωτοβουλία.

Η Dagmar Dolby, η χήρα του πρωτοπόρου των ηχητικών συστημάτων Ray Dolby (απεβίωσε το 2013), υπήρξε δραστήρια φιλάνθρωπος εδώ και πολλά χρόνια. Αυτή τη στιγμή δραστηριοποιείται στην υποστήριξη προγραμμάτων και έρευνας στον τομέα της υγείας του εγκεφάλου και στο πεδίο του Alzheimer.

Ο Dean Metropoulos, Αμερικανός δισεκατομμυριούχος του τομέα private equity, οδήγησε στην ανάκαμψη μια σειρά από εταιρείες καταναλωτικών αγαθών, με πιο πρόσφατη την Twinkie.

Οι ηλικίες των 168 δωρητών κυμαίνονται από τα 31 έως τα 93 έτη. Συνολικά, οι υπογράφοντες αντιπροσωπεύουν 21 χώρες: Αυστραλία, Βραζιλία, Κίνα (ηπειρωτική χώρα και Ταϊβάν), Κύπρος, Γερμανία, Ινδία, Ινδονησία, Ισραήλ, Μαλαισία, Μονακό, Σλοβενία, Νότια Αφρική, Τανζανία, Τουρκία, Ουκρανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες.

Αναλυτικά, η λίστα με τα νέα μέλη που εντάχθηκαν στην πρωτοβουλία του Giving Pledge το 2017 και η χώρα προέλευσής τους:

1. Leonard H. Ainsworth – Αυστραλία
2. Mohammed Dewji – Τανζανία
3. Dagmar Dolby – Ηνωμένες Πολιτείες
4. DONG Fangjun – Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας
5. Anne Grete Eidsvig και Kjell Inge Røkke – Νορβηγία
6. Στέλιος Χατζηιωάννου – Μονακό, Κύπρος
7. Nick και Leslie Hanauer – Ηνωμένες Πολιτείες
8. Iza και Samo Login – Σλοβενία
9. Dean και Marianne Metropoulos- Ηνωμένες Πολιτείες
10. Terry και Susan Ragon – Ηνωμένες Πολιτείες
11. Nat Simons και Laura Baxter-Simons – Ηνωμένες Πολιτείες
12. Robert Frederick Smith – Ηνωμένες Πολιτείες
13. Harry H. Stine – Ηνωμένες Πολιτείες
14. YOU Zhonghui – Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × three =