αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠοιοι «παίχτες» ρίχνουν μισό δισεκατομμύριο ευρώ σε νέα αιολικά πάρκα

Ποιοι «παίχτες» ρίχνουν μισό δισεκατομμύριο ευρώ σε νέα αιολικά πάρκα

Στην αγορά της ενέργειας και ειδικότερα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τα αιολικά, οι εταιρείες για να συνεχίσουν να υπάρχουν πρέπει να αναπτύσσονται και να επενδύουν σε νέα έργα. Ωστόσο τα γνωστά προβλήματα, με κυριότερο το δραστικό περιορισμό των διαθέσιμων εργαλείων χρηματοδότησης, έχει οδηγήσει σε “ψαλίδισμα” των υψηλών προσδοκιών για επενδύσεις. Έτσι η πραγματικότητα, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία του λειτουργού της αγοράς ΛΑΓΗΕ, αποδεικνύεται σαφώς πιο “πεζή” σε σχέση με τις υψηλές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί μέχρι πριν λίγους μήνες, όταν και η προσδοκία για κλείσιμο της αξιολόγησης το Δεκέμβριο είχε ανεβάσει τον πήχη για τα νέα έργα που θα ξεκινούσαν, ειδικά στα αιολικά. Ωστόσο η αξιολόγηση παραμένει σε εκκρεμότητα, οι διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης είναι προσβάσιμες σε λίγους, ουσιαστικά στις εταιρείες εκείνες που μπορούν να καλύψουν ένα σημαντικό μέρος του κόστους των έργων τους με ίδια κεφάλαια και από τις χρηματοροές των λειτουργούντων πάρκων τους.

Το ενδιαφέρον λοιπόν είναι ότι παρά τις προσδοκίες για έργα της τάξης των 1500MW – κάτι παραπάνω από 1,5 δις – αυτή τη στιγμή με βάση τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, μέχρι το τέλος του 2018, η πρόβλεψη διείσδυσης νέων έργων περιορίζεται στα 447 MW εκ των οποίων 411MW αφορούν σε έργα στο διασυνδεδεμένο σύστημα και μόλις 36MW στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή σε λειτουργία βρίσκονται 2048MW στο διασυνδεδεμένο και 322MW στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλείται το Capital.gr, αυτή τη στιγμή υπάρχει κινητικότητα από 4-5 παίκτες, οι οποίοι αναπτύσσουν νέα αιολικά πάρκα, τα οποία και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Ποιοι είναι αυτοί; Καταρχάς η Τέρνα Ενεργειακή η οποία ολοκλήρωσε ή ολοκληρώνει εντός Ελλάδος δύο έργα στα Δερβενοχώρια και το Βέρμιο λίγο κάτω από 100MW. Αμέσως μετά σειρά παίρνει ένα μεγαλύτερο έργο στη Νότια Εύβοια που μαζί με το project της Κρήτης έχουν ενταχθεί στο πακέτο Γιουνκέρ, ωστόσο θα υλοποιηθούν πιθανότατα μετά το 2018.

Η Ελτεχ Άνεμος έχει στα σκαριά 6 έργα συνολικής ισχύος άνω των 150MW των οποίων την υλοποιήση προωθεί μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς. Συνολικά 10 πάρκα έτοιμα ή υπό κατασκευή ισχύος 112MW έχει η Protergia.

Έντονη κινητικότητα εξάλλου στην αγορά παρουσιάζουν και δύο ακόμη παίκτες, η Eren του ελληνογάλλου επιχειρηματία Πάρι Μουράτογλου και η Euroenergy που ανήκει στον όμιλο Libra του εφοπλιστή Λογοθέτη.

Αυτή σύμφωνα με πηγές της αγοράς είναι η 5αδα των εταιρειών που αναπτύσσει έργα ή κάνει εξαγορές έτοιμων ή ώριμων projects.

Τέλος στον κλάδο των αιολικών υπάρχει και μια σειρά από άλλες εταιρείες που επίσης έχουν σημαντικά έργα υπό ανάπτυξη, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και διεθνείς εταιρείες με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την ιταλική Enel.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × two =