αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠοιοι παίρνουν στα χέρια τους τα συμβόλαια που είχε υπογράψει η Thomas Cook με ελληνικές επιχειρήσεις

Ποιοι παίρνουν στα χέρια τους τα συμβόλαια που είχε υπογράψει η Thomas Cook με ελληνικές επιχειρήσεις

Με ρυθμούς ταχύτερους απ’ ότι ανέμεναν οι Έλληνες ξενοδόχοι καλύπτεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το κενό που δημιούργησε στην ελληνική αγορά η χρεοκοπία του ταξιδιωτικού ομίλου Thomas Cook (TC).

Κύριοι και ανερχόμενοι ανταγωνιστές του πτωχευμένου ομίλου, αλλά και πλατφόρμες online ταξιδιωτικών κρατήσεων διαγκωνίζονται, ήδη, σε έναν άτυπο αγώνα με το χρόνο με έπαθλο τα συμβόλαια που είχε υπογράψει ο Thomas Cook με ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις καταλυμάτων σε όλη τη χώρα. Συμβόλαια τα οποία ακυρώθηκαν μετά την κατάρρευση του TC απειλώντας να αφήσουν στον «αέρα» για το 2020 εκατοντάδες επιχειρήσεις και χιλιάδες δωμάτια.

Οι Έλληνες ξενοδόχοι εκτιμούσαν, αρχικά, πως η υπογραφή νέων συμβολαίων με άλλους τουρ οπερέϊτορ και online «παίκτες» της ευρωπαϊκής ταξιδιωτικής αγοράς θα ήταν μια πολύμηνη διαδικασία. Κάποιοι ξενοδόχοι, μάλιστα, θεωρούσαν πως ίσως απαιτηθεί διάστημα άνω του ενός έτους για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Στην πράξη, ωστόσο, αποδείχθηκε πως οι ανταγωνιστές του Thomas Cook βρίσκονταν σε εγρήγορση και επέδειξαν αντανακλαστικά… αιλουροειδών. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με κορυφαίους παράγοντες του χώρου, πως πριν συμπληρωθούν δυόμισι μήνες από τη χρεοκοπία του TC έχει γίνει, ήδη, αλλαγή «σκυτάλης» στο 65%-70% των συμβολαίων που είχαν ακυρωθεί.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων Μανώλη Γιαννούλη οι ρυθμοί αντικατάστασης των συμβολαίων είναι τέτοιοι ώστε να υπάρχει, πλέον, η εκτίμηση πως η διαδικασία είναι πιθανό να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2019.

Η «μάχη των συμβολαίων» που δίνουν οι ανταγωνιστές του Thomas Cook οι οποίοι προέρχονται από τις δύο βασικές αγορές του ελληνικού τουρισμού, Γερμανία και Βρετανία, αποτυπώνουν σε μεγάλο βαθμό το νέο σκηνικό που διαμορφώνει η έξοδος του Thomas Cook από την αγορά, αλλά και το νέο συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ των «μνηστήρων» που διεκδικούν τα μερίδια αγοράς του.

Το κενό του TC από την αγορά της Γερμανίας έσπευσαν να καλύψουν TUI, Alltours, FTI και Schauinsland οι οποίοι μοιράστηκαν τα συμβόλαια του Thomas Cook που ακυρώθηκαν. Οι συγκεκριμένοι «παίκτες» εμφανίζονται έτοιμοι α καλύψουν όλο το χώρο που άφησε ο TC. Με βάση αυτά τα δεδομένα ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης εκτιμά πως δεν θα χαθεί έδαφος για την Κρήτη και τον ελληνικό τουρισμό στην αγορά της Γερμανίας το 2020 εξαιτίας της χρεοκοπίας του TC.

Στην αγορά της Βρετανίας σημαντικά μερίδια των συμβολαίων του TC διεκδίκησαν, πέραν των γνωστών ομίλων, και ανερχόμενοι παίκτες από το χώρο των online κρατήσεων. Τη μερίδια του λέοντος των συμβολαίων του TC φέρονται να εξασφάλισαν TUI και Jet2holidays.

Σημαντικά μερίδια, ωστόσο, φέρονται να απέσπασαν ανερχόμενοι online παίκτες της βρετανικής αγοράς όπως η OntheBeach και η LoveHolidays. Το γεγονός επιβεβαιώνει πως οι Έλληνες ξενοδόχοι θα είναι υποχρεωμένοι, πλέον, να συνεργάζονται με ισχυρούς διαδικτυακούς παίκτες εξαιτίας της ισχύος που συγκεντρώνουν πλέον. Είναι χαρακτηριστικό πως η OntheBeach έχει σκαρφαλώσει, ήδη, στην τρίτη θέση της βρετανικής ταξιδιωτικής αγοράς ενώ ραγδαία ανερχόμενος παίκτης είναι και η LoveHolidays. Μέρος των συμβολαίων του TC στην Ελλάδα πέρασαν στα χέρια αμιγώς online παικτών όπως η Expedia ή η HotelBeds.

Η κυριαρχία των TUI και Jet2holidays στη μοιρασιά της πίτας συμβολαίων του TC αποτυπώνεται στο γεγονός πως, σύμφωνα με κορυφαίες ξενοδοχειακές πηγές, οι δυο τους μοιράστηκαν σχεδόν το σύνολο των συμβολαίων στη Ζάκυνθο και πάνω από το 50% στη Ρόδο.

Αν και η διαδικασία αντικατάστασης των συμβολαίων του TC δείχνει να εξελίσσεται απρόσμενα ομαλά για τους ξενοδόχους, κορυφαία πηγή του χώρου επισημαίνει στο Euro2day.gr πως πολλά θα κριθούν από τους όρους των συμβολαίων, αλλά και την μετά Brexit πορεία της αγοράς.

Πηγή: Euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × five =