αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠοιοι μεγάλοι «παίχτες» επενδύουν σε κατοικίες για φοιτητές και ηλικιωμένους

Ποιοι μεγάλοι «παίχτες» επενδύουν σε κατοικίες για φοιτητές και ηλικιωμένους

Ολοένα και υψηλότερο επενδυτικό ενδιαφέρον από Έλληνες και αλλοδαπούς επενδυτές προσελκύουν τα κτήρια για φοιτητές και ηλικιωμένους. Στις δύο αυτές κατηγορίες ακινήτων, που δημιουργούν προσδοκίες για σημαντικές αποδόσεις, επενδύουν, τα τελευταία χρόνια, οι Ανώνυμες Εταιρείες Επένδυσης σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ), δεδομένου ότι στη χώρα μας η προσφορά τέτοιου είδους ακινήτων είναι περιορισμένη.

Όπως αναφέρει το Capital.gr, μία από τις πρώτες εταιρείες που επένδυσαν στον τομέα της φοιτητικής κατοικίας είναι η Prodea Investments, που από κοινού με τη Dimand, προχωρά στην μετατροπή της παλιάς σταφιδαποθήκης στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας σε συγκρότημα φοιτητικών κατοικιών επιφάνειας 2.500 τετραγωνικών μέτρων. Βάσει όσων προβλέπει μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών, μετά την ανάπτυξη του κτηρίου, αυτό θα περιέλθει στο χαρτοφυλάκιο της Prodea. Η ζήτηση για ποιοτικές φοιτητικές κατοικίες βαίνει αυξανόμενη, με δεδομένο, μεταξύ άλλων, ότι το υφιστάμενο απόθεμα είναι περιορισμένο. Η ζήτηση για τέτοιου είδους ακίνητα βαίνει αυξανόμενη, τάση που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στην Ευρώπη. Λόγω, εξάλλου, της αύξησης του προσδόκιμου ζωής και της υπογονιμότητας, ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω, σχεδόν διπλασιάστηκε από 12% το 1950, σε 20% το 2018, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 1/5 του συνολικού πληθυσμού και εκτιμάται ότι το 2050 θα αγγίξει το 36%.

Με το σκεπτικό αυτό, η Briq Properties έχει επενδύσει στον τομέα των κατοικιών για ηλικιωμένους, έχοντας αποκτήσει μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στην οδό Φιλελλήνων 18 στο Χαλάνδρι έναντι τιμήματος της τάξης του 1 εκατ. ευρώ.

Πανευρωπαϊκά, σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Savills, οι επενδύσεις σε ακίνητα για υπερήλικες, από τις αρχές του 2019 μέχρι σήμερα, διαμορφώθηκαν σε 700 εκατ. ευρώ, μέγεθος που είναι το υψηλότερο τουλάχιστον τα τελευταία 12 χρόνια. Πάντως, σύμφωνα με το δείκτη ευκαιρίας (index opportunity) για την ανάπτυξη κατοικιών για ηλικιωμένους, της Savills που έχει ως βάση αξιολόγησης το 100, η Ελλάδα βαθμολογείται με 45,3, δηλαδή, βρίσκεται, λίγο κάτω από τη “βάση”. Η έρευνα λαμβάνει υπόψη τη δυναμική της δημογραφικής μεταβολής, το βαθμό ευκολίας δραστηριοποίησης στη συγκεκριμένη αγορά, το συνταξιοδοτικό σύστημα και το εισοδηματικό επίπεδο των ατόμων ηλικίας άνω των 65 χρόνων.

Οι φοιτητικές κατοικίες και οι κατοικίες για άτομα μεγαλύτερων ηλικιών, αποτελούν επενδυτική επιλογή και για τη ρωσική επενδυτική εταιρεία Tranio. Σύμφωνα με ανάλυση της τελευταίας, οι τιμές για τις συγκεκριμένες ιδιοκτησίες ξεκινούν από περίπου 100 χιλιάδες ευρώ, ενώ αυτού του είδους οι αναπτύξεις προσφέρουν σημαντικές αποδόσεις στους ιδιοκτήτες τους, οι οποίες διαμορφώνονται σε περίπου 5%.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × 4 =