αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠοιοι ιδιοκτήτες θα επιστρέψουν την αποζημίωση ενοικίων του Μαρτίου

Ποιοι ιδιοκτήτες θα επιστρέψουν την αποζημίωση ενοικίων του Μαρτίου

Με στόχο την στήριξη των ιδιοκτητών ακινήτων που όλο αυτό το διάστημα έχουν συμβάλλει ουσιαστικά στήριξη της ελληνικής οικονομίας η κυβέρνηση αποφάσισε να πληρώσει διπλή δόση χωρίς μάλιστα να έχει υποβληθεί η σχετική δήλωση COVID. Μάλιστα χθες πιστώθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς 269.461 ιδιοκτητών ακινήτων ποσό συνολικού ύψους 182,5 εκατ. ευρώ, με το οποίο το Κράτος καλύπτει έως και το 80% της μείωσης του μισθώματος για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Ωστόσο το οικονομικό επιτελείο θα ζητήσει την επιστροφή των χρημάτων από όσους ιδιοκτήτες δεν υποβάλλουν μέχρι τις 14 Μαίου δήλωση περί μεταβολής του μισθώματος. Συγκεκριμένα όπως ορίζει η απόφαση που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, “ο δικαιούχος είσπραξης αποζημίωσης για τον μήνα Μάρτιο εκμισθωτής/υπεκμισθωτής, ανεξαρτήτως του εάν έλαβε την προκαταβολή, υποχρεούται να υποβάλλει δήλωση περί μεταβολής του μισθώματος (“Δήλωση Covid”), μέχρι τις 14 Μαΐου 2021″.

Για τις περιπτώσεις που προκαταβληθεί αποζημίωση αλλά δεν υποβληθεί “Δήλωση Covid” εντός της προθεσμίας, το ποσό καθίσταται απαιτητό και η διαδικασία αναζήτησής του ως αχρεωστήτως καταβληθέντος θα προσδιοριστεί με νέα απόφαση, η οποία θα εκδοθεί εντός μηνός.

Σημειώνεται ότι το ποσό που λαμβάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, όπως προκύπτει από την απόφαση δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος, δεν υπόκειται σε οποιονδήποτε φόρο, τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών το ποσό που πιστώθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς 269.461 ιδιοκτητών ακινήτων ανέρχεται στο ποσό των  182,5 εκατ. ευρώ, με το οποίο το Κράτος καλύπτει έως και το 80% της μείωσης του μισθώματος για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο. Από το παραπάνω ποσό, τα 167,6 εκατ. ευρώ αφορούν 265.524 φυσικά πρόσωπα και τα 14,9 εκατ. ευρώ αφορούν 3.937 νομικά πρόσωπα. Οι δικαιούχοι θα δουν την πίστωση στους λογαριασμούς τους έως το βράδυ, ανάλογα με τις ροές πίστωσης της κάθε τράπεζας. Προηγήθηκε, τις προηγούμενες μέρες η πίστωση ποσού συνολικού ύψους 15,7 εκατ. ευρώ σε 99.358 μοναδιαίους Α.Φ.Μ. για μειωμένα μισθώματα της περιόδου Νοεμβρίου 2020 – Ιανουαρίου 2021. Έτσι, για τα μειωμένα μισθώματα της περιόδου Μαρτίου 2020 – Μαρτίου 2021 έχουν πραγματοποιηθεί, μέχρι σήμερα, συμψηφισμοί με φόρους και καταβολές χρημάτων συνολικού ύψους άνω των 385 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fifteen + 6 =