αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠοιοι δεν θέλουν την δημιουργία εμπορικού κέντρου στο λιμάνι του Πειραιά

Ποιοι δεν θέλουν την δημιουργία εμπορικού κέντρου στο λιμάνι του Πειραιά

Στην δημιουργία εμπορικού κέντρου αλλά και νέων αποθηκών σκοντάφτει το master plan του Οργανισμού Λιμένα Πειραιώς (ΟΛΠ) για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Η ιδιοκτήτρια COSCO πιέζει ώστε να εγκριθεί το πρόγραμμα και να ξεκινήσουν οι προγραμματισμένες επενδύσεις κομμάτια όμως των σχεδίων της κινεζικής εταιρείας προκαλούν αντιδράσεις τόσο από την μεριά των Δήμων όσο και από την μεριά των επιχειρήσεων. Ρόλο διαπραγματευτή καλείται να αναλάβει ο νέος υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης έχει δηλώσει επίσημα την αντίθεσή του Δήμου στα σχέδια για τη δημιουργία εμπορικού κέντρου εντός του λιμανιού του Πειραιά. Και αυτό διότι υπάρχει ο φόβος ότι ένα μεγάλο mall θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά απέναντι στα εμπορικά καταστήματα της πόλης. Αντίθετα ο Δήμος τάσσεται υπέρ της δημιουργίας των ξενοδοχείων 4 και.5 αστέρων καθώς και του συνεδριακού κέντρου που σχεδιάζει ο ΟΛΠ.

Ενστάσεις καταγράφονται και για τα σχέδια δημιουργίας κέντρου logistics στην περιοχή του λιμανιού που βρίσκεται στη Δραπετσώνα. Η επένδυση αυτή που θα καταλήξει σε αποθήκες 48.000 τμ θα προστεθεί στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων που διαθέτει η COSCO και αναμένεται ότι μπορεί να λειτουργήσει ανταγωνιστικά τόσο στις τοπικές επιχειρήσεις logistics της περιοχής όσο και στα αποθηκευτικά κέντρα που σχεδιάζονται στο Θριάσιο.

Το ζητούμενο από τους τοπικούς φορείς όπως το εκφράζει ο δήμαρχος του Πειραιά είναι να «διαχυθεί το οικονομικό αποτέλεσμα των επενδύσεων στην πόλη για την στήριξη και των τοπικών επιχειρήσεων». Ο κ. Μώραλης θεωρεί πως από τις επενδύσεις στο λιμάνι και την ανάπτυξη του τουρισμού και της κρουαζιέρας μπορούν να δημιουργηθούν 35.000 θέσεις εργασίας στον Πειραιά.

Ισχυρά αποτελέσματα από τον ΟΛΠ

Την ίδια στιγμή ο ΟΛΠ έχοντας και ως «όπλο» τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα που καταγράφει ζητά την έγκριση του master plan για τον Πειραιά που έχει υποβάλει από τις αρχές του έτους. Τα κέρδη προ φόρων εξαμήνου της εταιρείας υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2017 στα 18,7 εκατ. ευρώ από 8,6 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 13,3 εκατ. ευρώ από 4,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Fu Chengqiu δήλωσε ότι «επιβεβαιώνουν τις ορθές επιλογές του στρατηγικού μας σχεδιασμού και τη σωστή κατεύθυνση του επενδυτικού μας προγράμματος, για το οποίο εξακολουθούμε να αναμένουμε τις απαραίτητες εγκρίσεις για να προχωρήσουμε σε έργα που θα διατηρήσουν τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων».

Πηγή: Insider.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen − 17 =