αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠοιοι έχουν καρπωθεί τα «ιμάτια» της ΒΙΚΗ

Ποιοι έχουν καρπωθεί τα «ιμάτια» της ΒΙΚΗ

Ένα ακόμη επεισόδιο, του σήριαλ “ο θάνατός σου η ζωή μου”, παίζεται αυτό το διάστημα στην αγορά. Στο επίκεντρο αυτή τη φορά βρίσκεται, ο κλάδος των αλλαντικών με πρωταγωνιστή τον “θάνατο” της ηπειρώτικης αλλαντοβιομηχανίας ΒΙΚΗ.

Κατάρρευση η οποία στηρίζει τους υπόλοιπους παίκτες του κλάδου, αφού η αγορά παραμένει επί της ουσίας στάσιμη στα επίπεδα των 110 εκατ. ευρώ (σ.σ. στοιχεία εννεαμήνου) και δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης.

Αντιθέτως από τα τελευταία στοιχεία μέτρησης της κατανάλωσης (σ.σ. περίοδος Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2018) που έχει στη διάθεσή του το Capital.gr φαίνεται ότι η αγορά συνεχίζει να πιέζεται, κινούμενη σε αρνητικό έδαφος. Οριακή πτώση 0,5% σε αξία πωλήσεων και υποχώρηση πάνω από 3% στον όγκο πωλήσεων. Αν και η συγκεκριμένη ποσοστιαία υποχώρηση κρίνεται ελεγχόμενη-διαχειρίσιμη, επιβεβαιώνει ότι κομμάτι από τα ιμάτια της άλλοτε ισχυρής αλλαντοβιομηχανίας ΒΙΚΗ έχουν χαθεί.

Παρ’ όλα αυτά το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών της αλλαντοβιομηχανίας ΒΙΚΗ το έχουν απορροφήσει οι υπόλοιποι μεγάλοι επώνυμοι του κλάδου, με τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, market leader της αγοράς αφού ελέγχουν το 50% αυτής, να χάνουν πάνω από 6% των πωλήσεών τους σε αξία και όγκο. Στους μεγάλους κερδισμένους, σε ότι αφορά τις πωλήσεις εντός των σούπερ μάρκετ (σ.σ. στοιχεία μέτρησης της κατανάλωσης υπάρχουν μόνο για το οργανωμένο κομμάτι της αγοράς) στο επώνυμο κομμάτι, είναι η Creta Farms η οποία σε επίπεδο εννεαμήνου αύξηση 13% τις πωλήσεις της σε αξία και 20% σε όγκο. Κάτι που επιβεβαιώνει και το μπαράζ προσφορών και εκπτώσεων στις οποίες έχει προχωρήσει προκειμένου να στηρίξει αυτή την ανάπτυξη. Η εταιρεία Υφαντής, τρίτος μεγαλύτερος παίκτης με βάση τα στοιχεία μέτρησης της κατανάλωσης, εμφάνισε αύξηση 4% στις πωλήσεις της σε αξία και 1,5% σε όγκο ενώ η Νίκας πέτυχε ανάπτυξη 6% του τζίρου της σε αξία παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις της σε όγκο κατέγραψαν απώλειες κοντά στο 9%.

Εκτός από τα συγκεκριμένα brands, υψηλή ανάπτυξη καταγράφουν τα εισαγόμενα προϊόντα όπου οι πωλήσεις τους “τρέχουν” με ρυθμό ανάπτυξης 17% σε αξία και 24% σε όγκο αλλά και η εταιρεία Δελιμάρη οι πωλήσεις της οποίας το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα ξεπέρασαν το ψυχολογικό φράγμα του 1 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 3% σε αξία. Στους ενδιάμεσους παίκτες του κλάδου βρίσκονται οι εταιρείες ΕΔΕΣΜΑ και Φλωρίδης οι οποίοι εμφανίζονται να διατηρούν τις δυνάμεις τους.

Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε πως η αλλαντοβιομηχανία ΒΙΚΗ, οι ιδιοκτήτες της οποίας είχαν καταθέσει τον περασμένο Μάιο αίτηση πτώχευσης, παραιτήθηκαν από την αίτηση με αποτέλεσμα πλέον η εταιρεία να βρίσκεται αντιμέτωπη με κατασχέσεις των περιουσιακών της στοιχείων. Αδιευκρίνιστο παραμένει αν τα σήματά της παραμένουν στα περιουσιακά της στοιχεία, ή αν αυτά έχουν μεταβιβαστεί.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

14 + ten =