αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠοιες συναλλαγές θα σε προτρέπουν οι τράπεζες να κάνεις εκτός καταστημάτων

Ποιες συναλλαγές θα σε προτρέπουν οι τράπεζες να κάνεις εκτός καταστημάτων

Εξ αποστάσεως θα γίνονται “υποχρεωτικά” λόγω κορονοϊού μια σειρά τραπεζικών συναλλαγών, καθώς εντείνονται τα μέτρα των τραπεζών για την αποτροπή εξάπλωσης του ιού.

Αν και οι τράπεζες δεν θα διώχνουν τους πελάτες που πάνε στο κατάστημα για τις εν λόγω συναλλαγές, εντούτοις από σήμερα θα αποτρέπουν, δια της εκπαιδευτικής οδού, τους πελάτες να επανέλθουν στο κατάστημα για συναλλαγές που μπορούν να εκτελέσουν εξ αποστάσεως. Και αυτό προκειμένου να “ελαφρύνουν” ακόμη περισσότερο τα καταστήματα από τη φυσική παρουσία των πελατών, ειδικά ενόψει των επόμενων ημερών, καθώς από τις 24 του μηνός και μετά πληθαίνουν οι ημερομηνίες διαφόρων πληρωμών. Αναμένεται, έτσι, μεγαλύτερη προσέλευση στα καταστήματα και δη ηλικιωμένων για την είσπραξη των συντάξεων.

Οι τράπεζες παρατηρούν ήδη σημαντικά μειωμένη προσέλευση στα καταστήματα, μετά την εφαρμογή του μέτρου εισόδου συγκεκριμένου αριθμού πελατών που μπορούν να εξυπηρετηθούν ταυτόχρονα, αναλόγως του εμβαδού του καταστήματος. Οι υπόλοιποι πελάτες αναμένουν εκτός καταστήματος και εισέρχονται σταδιακά. Ωστόσο, για να αποφευχθεί και η ουρά εκτός καταστήματος, με τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού, το προσωπικό των καταστημάτων θα εκπαιδεύει εφεξής πολύ πιο εντατικοποιημένα τους πελάτες για τη χρήση των εναλλακτικών δικτύων και θα τους προμηθεύει με τα απαραίτητα (π.χ. άμεση έκδοση κωδικών e-banking, έκδοση κάρτας και ενεργοποίησή της την ίδια στιγμή στο κατάστημα).

Οι συναλλαγές που γίνονται χωρίς φυσική παρουσία

Την “απομάκρυνση” των πελατών από τα καταστήματα, επιτείνοντας τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού, προαναγγέλλει η χθεσινή ενημέρωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών προς τους συναλλασσόμενους για το ποιες συναλλαγές μπορούν να διεκπεραιώνουν χωρίς τη φυσική τους παρουσία στο κατάστημα. Η ενημέρωση γίνεται “στο πλαίσιο της πανεθνικής προσπάθειας να μειωθούν οι κίνδυνοι μετάδοσης του κορονοϊού”, επισημαίνει η ΕΕΤ, υπονοώντας, εμμέσως πλην σαφώς, ότι οι τράπεζες θα “διώξουν” κάποιες συναλλαγές εκτός τραπεζικού καταστήματος.

Πρόκειται συγκεκριμένα για:

Αναλήψεις μετρητών

Μπορούν να γίνονται με χρήση χρεωστικής κάρτας από τα ΑΤΜ, που τροφοδοτούνται ανελλιπώς, εντός του ημερήσιου ορίου που έχει ο κάτοχος.

Καταθέσεις μετρητών

Είναι δυνατή η κατάθεση μετρητών σε ΑΤΜ. Επίσης, για όσους δεν διαθέτουν χρεωστική κάρτα είναι δυνατή η κατάθεση στα Κέντρα Αυτόματων Συναλλαγών (APS).

Όσοι δεν  είναι ακόμη κάτοχοι χρεωστικής κάρτας μπορούν να την προμηθευτούν άμεσα στα τραπεζικά καταστήματα.

Μαζικές εντολές πληρωμών

Είναι εφικτό να πραγματοποιούνται μαζικές πληρωμές εταιρειών, χωρίς την υποχρέωση φυσικής παρουσίας στο κατάστημα, μέσω αποστολής αρχείων πληρωμών και internet banking.

Ενημέρωση λογαριασμών Ταμιευτηρίου

Μην προσέρχεστε στα καταστήματα, για την ενημέρωση του βιβλιαρίου σας. Προμηθευτείτε χρεωστική κάρτα και ενημερωθείτε για το υπόλοιπο λογαριασμού και τις τελευταίες κινήσεις του από το ΑΤΜ. Εξάλλου το internet banking σας εξασφαλίζει, επίσης, ενημέρωση για τις κινήσεις και το υπόλοιπο του λογαριασμού σας.

Μεταφορές σε λογαριασμό

Η μεταφορά σε λογαριασμό που τηρεί στην ίδια τράπεζα ο πελάτης ή τρίτος μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω ΑΤΜ ή internet banking.

Πληρωμές σε τρίτους

Είναι δυνατή,  χωρίς την υποχρέωση φυσικής παρουσίας του πελάτη, η πληρωμή τρίτων, μέσω εναλλακτικών δικτύων (ATM, internet banking) και των ειδικών website πληρωμών που διαθέτουν οργανισμοί και εταιρείες.

Πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων 

Η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων στις κατά τόπους ΔΟΥ είναι εφικτή και  χωρίς την έκδοση τραπεζικής επιταγής από κατάστημα τράπεζας, και μπορεί  να πραγματοποιηθεί σε Κέντρο Αυτόματων Συναλλαγών, ATM & internet banking.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × four =