αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠοια πτυχία; Αλλού είναι το «κλειδί» για την επιχειρηματική επιτυχία: Ο Richard Branson εξηγεί

Ποια πτυχία; Αλλού είναι το «κλειδί» για την επιχειρηματική επιτυχία: Ο Richard Branson εξηγεί

Ο Richard Branson ακολούθησε την δική του ιδιαίτερη διαδρομή προς την κορυφή. Άφησε το σχολείο μόλις στα 15 του, για να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση. Στη συνέχεια μέσα από αρκετές δυσκολίες, pivots και τολμηρές κινήσεις, κατάφερε να ιδρύσει το Virgin Group και να γίνει ένας αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος.

Ο ίδιος δεν θεωρεί ότι τα πτυχία κάνουν την διαφορά στον κόσμο της επιχειρηματικότητας. Αυτό είπε σε νέα του συνέντευξη στο Freakonomics Radio. Δεν αρκούν ούτε καν οι βασικές business γνώσεις. Το «κλειδί» είναι αλλού. Είναι στους ανθρώπους. Εάν μπορείτε να εμπιστευτείτε, να εμπνεύσετε, να προωθήσετε και να συνεργαστείτε με ανθρώπους, μπορείτε να κάνετε εκπληκτικά πράγματα. Ο Branson παραθέτει 7 σημεία που κάνουν τη διαφορά.

1# Βγες έξω από την επιχείρηση. Η συμβουλή του Branson είναι να βρεις σιγά- σιγά άλλους ανθρώπους που θα τους εμπιστεύεσαι και θα μπορούν να τρέξουν την επιχείρηση σου καθημερινά. Έτσι εσύ θα μπορείς να δεις την «μεγαλύτερη εικόνα» και να ασχοληθείς με σημαντικότερα πράγματα που αφορούν την επιχείρηση σου. ‘Η ακόμα και να ξεκινήσεις άλλες επιχειρήσεις.

2# Η επιχειρηματική ορολογία δεν είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Ο Richard Branson έφτασε 50 χρονών για να καταλάβει μερικές βασικές ορολογίες. Το παράξενο είναι ότι μέχρι τότε είχε ήδη χτίσει έναν κολοσσό. Σημασία έχει να δημιουργήσεις την καλύτερη εταιρία, όπως λέει. Οι αριθμοί θα προστεθούν στο τέλος, και σε αυτή την περίπτωση θα είναι καλοί.

3# Οι επιχειρηματίες χρειάζονται πάθος. Δεν είναι το ίδιο να είσαι στέλεχος σε εταιρίες, με το να είσαι επιχειρηματίας. Ο επιχειρηματίας χρειάζεται πάθος, το οποίο θα το μεταφέρει και στους άλλους. «Αν έχετε μια ευτυχισμένη, παρακινημένη ομάδα ανθρώπων με τους οποίους εργάζεστε, μπορείτε να επιτύχετε οτιδήποτε», λέει ο Branson.

4# Αντιμετώπισε τους υπαλλήλους σαν οικογένεια. Οι εταιρείες δεν φτάνουν πουθενά με φόβο και εκφοβισμό. «Εάν αντιμετωπίζετε τους ανθρώπους σας άσχημα, δεν πρόκειται να πάτε αυτό το επιπλέον μίλι όταν τα πράγματα γίνονται σκληρά», λέει ο Branson. Αντ’ αυτού, να τους αντιμετωπίζετε σαν οικογένεια.

5# Δώσε στους ανθρώπους μια ευκαιρία. Ο Branson πάντα έδινε την ευκαιρία στους ανθρώπους να εξελιχτούν μέσα στις εταιρίες τους. Και οι ίδιοι έδιναν τον καλύτερο του εαυτό.

6# Προαγωγές από μέσα. Δεν υπάρχει τίποτα πιο απογοητευτικό για 1.000 εργαζομένους, από το να σε δουν να φέρνεις έναν expert από «έξω» για να αναλάβει τη θέση του CEO, μόλις αυτή ανοίξει. «Και γενικά, αν δεν μπορείτε να βρείτε έναν καλό διευθύνοντα σύμβουλο ανάμεσα σε χίλιους ανθρώπους σε μια εταιρεία, υπάρχει κάτι λάθος. Θα πρέπει να έχετε εργαζομένους που είναι αρκετά ικανοί να ενταχθούν στη θέση του CEO», λέει ο Branson.

7# Ευκαιρίες στις γυναίκες. Όπως εκτιμά ο Mr Virgin, οι γυναίκες μπορούν να φέρουν μια πνοή καθαρού αέρα σε μια επιχείρηση. Και όταν διαθέτουν το ταλέντο, πρέπει να αναλαμβάνουν τις θέσεις που τους αξίζει. Αν και όπως παραδέχεται ο Branson, υπάρχει ακόμα το φαινόμενο με τους άντρες που… διορίζουν άντρες σε υψηλές θέσεις.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 + 1 =