αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠοια κατηγορία εισφορών επιλέγουν οι περισσότεροι Ελεύθεροι Επαγγελματίες

Ποια κατηγορία εισφορών επιλέγουν οι περισσότεροι Ελεύθεροι Επαγγελματίες

Δύσκολη φαίνεται πως είναι φέτος η απόφαση των ελεύθερων επαγγελματιών για την επιλογή των ασφαλιστικών εισφορών που θα πληρώνουν για το 2021. Η πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για την επιλογή της ασφαλιστικής κατηγορίας θα είναι διαθέσιμη μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου.  Η προσέλευση όμως όπως φαίνεται από τα στοιχεία που εξασφάλισε το «MR» είναι αναιμική καθώς μόλις 55.118 ασφαλισμένοι έχουν επιλέξει κατηγορία.

Οι χαμηλές πτήσεις των αιτήσεων παρόλο που υπολείπονται περίπου μόνο 17 ημέρες για να κλείσει η πλατφόρμα, οφείλονται στην στάση αναμονής στην οποία βρίσκονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μη μισθωτοί .Το παρατεταμένο lockdown και η αβεβαιότητα για το εάν θα ανοίξουν και κάτω υπό ποιες προϋποθέσεις  κάποιες οικονομικές δραστηριότητες μέσα στον Ιανουάριο όπως φαίνεται έχουν κάνουν αρκετούς να αναβάλλουν για τις τελευταίες ημέρες του μήνα  τις αποφάσεις τους.

Επιπλέον με τα έως τώρα στοιχεία φαίνεται πως οι ασφαλισμένοι την δεδομένη χρονική στιγμή προτιμούν να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη ρευστότητα παρά να πληρώσουν περισσότερες εισφορές που σημαίνει περισσότερα έξοδα αλλά και μεγαλύτερη εν τέλει σύνταξη.

Το θερμόμετρο της αβεβαιότητας έχει σκαρφαλώσει στα ύψη και για αυτό οι περισσότεροι προτιμούν στην δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία να έχουν όση περισσότερη ρευστότητα μπορούν συμπιέζοντας με οποιονδήποτε τρόπο τα έξοδα τους.  

Στην πρώτη κατηγορία από τις 6 ασφαλιστικές κατηγορίες εντάχθηκαν 32.408 από τους 55.118 ασφαλισμένους. Αυτό σημαίνει πως 6 στους 10 προτίμησαν την χρονιά αυτή να κρατήσουν μεγαλύτερη ρευστότητα από το να ποντάρουν σε μεγαλύτερη σύνταξη μελλοντικά.

Οι 11.878 που αποτελεί άλλο ένα 20% του συνόλου έχουν ενταχθεί στην ειδική κατηγορία που προβλέπεται για νέους επαγγελματίες – αυτοαπασχολουμένους που τα πρώτα πέντε χρόνια της δραστηριότητάς τους καταβάλλουν εισφορά 126 ευρώ. Το υπόλοιπο 20% των ασφαλισμένων έχουν επιλέξει μεγαλύτερη ασφαλιστική κατηγορία δηλαδή από την δεύτερη έως την έκτη κατηγορία δηλαδή από 252 ευρώ έως 566 ευρώ. Ένα 7% έχει επιλέξει την δεύτερη κατηγορία δηλαδή να πληρώνει 252 € ενώ οι υπόλοιποι μοιράζονται στις υπόλοιπες κατηγορίες. Οι ασφαλισμένοι έχουν δικαίωμα επιλογής διαφορετικής κατηγορίας για κάθε ασφαλιστικό κλάδο. Ενδιαφέρον έχει και ο αριθμός των αιτήσεων που έχει γίνει για τον κλάδο της επικουρικής ασφάλισης. Έχουν υποβληθεί μόνο 8.305 αιτήσεις και οι 6.815 δηλαδή το 82%, επιλέξανε την χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία γεγονός που αποδεικνύει πως με κάθε τρόπο οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μη μισθωτοί προσπαθούν να «κρατήσουν δυνάμεις» για την ακόμη πιο δύσκολη χρονιά που διανύουμε.

Αυτό πάντως που θα πρέπει να προσέξουν οι ασφαλισμένοι είναι ότι όποιος δεν επιλέξει ασφαλιστική κατηγορία μέχρι της 31.01.2021 θα παραμείνει στην προηγουμένη κατηγορία που είχε επιλέξει και όχι στην κατώτερη όπως είχε γίνει την πρώτη φορά  στην ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας .Έτσι εάν κάποιος πέρυσι είχε ενταχθεί σε μεγαλύτερη κατηγορία και φέτος γνωρίζει πως θα είναι δύσκολο να διατηρήσει την ίδια δαπάνη για την ασφάλιση του θα πρέπει να προβεί στην αίτηση  διαφορετικά το σύστημα αυτόματα θα τον εντάξει στην περσινή του επιλογή.

Οι ασφαλιστικές εισφορές για ελευθέρους επαγγελματίες και μη μισθωτούς 

Το νέο καθεστώς προβλέπει έξι κατηγορίες εισφορών, οι οποίες είναι οι ακόλουθες: 

Οι ασφαλιστικές κατηγορίες περιλαμβάνουν εισφορές Κλάδων Σύνταξης και Υγείας. Με τις ασφαλιστικές εισφορές συνεισπράττονται  επιπλέον εισφορές υπέρ του Κλάδου Ανεργίας (ΟΑΕΔ) ύψους 10€ και για τους Υγειονομικούς υπέρ της  Στέγης Υγειονομικών, ύψους 2€.

Για τους ασφαλισμένους με δικαίωμα υπαγωγής στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης, παρέχεται η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής μεταξύ  τριών (3) ασφαλιστικών κατηγοριών ως εξής: 


 Για τους ασφαλισμένους με δικαίωμα υπαγωγής στον Κλάδο Εφάπαξ Παροχών, παρέχεται η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής μεταξύ  τριών (3) ασφαλιστικών κατηγοριών ως εξής: 


Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος απασχολείται παράλληλα και ως μισθωτός, οι εισφορές που καταβάλλονται από την μισθωτή απασχόληση αφαιρούνται από  τις εισφορές της ασφαλιστικής κατηγορίας που έχει επιλέξει. Για το χρονικό διάστημα αυτό οι ελάχιστες εισφορές δεν μπορούν να υπολείπονται του ποσού της 2ης ασφαλιστικής κατηγορίας δηλαδή των 252 €.

Πηγή: Moneyreview.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 + five =