αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΠοια είναι η αξία του «χρυσού» TikTok αυτή την στιγμή

Ποια είναι η αξία του «χρυσού» TikTok αυτή την στιγμή

Η Microsoft Corp. έχει έξι εβδομάδες για να αποσαφηνίσει τις λεπτομέρειες μιας πρότασης για αγορά των δραστηριοτήτων της TikTok στις ΗΠΑ που να ικανοποιεί την κυβέρνηση Τραμπ και τους μετόχους της μητρικής εταιρείας της Κίνας, ByteDance Ltd. Από όλες τις δύσκολες ερωτήσεις που πρέπει να επιλυθούν για να προχωρήσει η συμφωνία, ξεχωρίζει μια: Πόσο αξίζει η γνωστή εταιρεία εφαρμογής κοινής χρήσης βίντεο;

Οι αναλυτές και οι τραπεζίτες έχουν αποτιμήσει την αξία της επιχειρηματικής δραστηριότητας της TikTok στις ΗΠΑ μεταξύ 20 και 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με το εύρος αυτό να αντικατοπτρίζει την πολυπλοκότητα που συνεπάγεται ο διαχωρισμός των αμερικανικών και παγκόσμιων δραστηριοτήτων της TikTok, ο καθορισμός ενός αξιόπιστου αριθμού χρηστών και ο επιμερισμός των εσόδων μόνο για τις αγορές που περιλαμβάνονται στη συμφωνία. Οι συζητήσεις της Microsoft περιλαμβάνουν επίσης τις δραστηριότητες της TikTok στον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Η μητρική της TikTok είναι ένας κινεζικός κολοσσός του διαδικτύου που λειτουργεί μια σειρά εφαρμογών ψυχαγωγίας. Η ByteDance είχε περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια καθαρά κέρδη με έσοδα 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, οδηγώντας την αποτίμησή της στην αγορά σε αξία άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων και καθιστώντας την πιο πολύτιμη νεοσύστατη εταιρεία στον κόσμο, ανέφερε το Bloomberg News τον Μάιο.

Ωστόσο, η συμμετοχή των επενδυτών επιχειρηματικών κεφαλαίων θα είναι στη ByteDance συνολικά, όχι στην TikTok, οπότε δεν υπήρξε σαφής αποτίμηση για μια αυτόνομη TikTok. Επιπλέον, επειδή η Microsoft εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει μόνο τις δραστηριότητες της εφαρμογής σε τέσσερις χώρες, θα ήταν απαραίτητος ένας περαιτέρω διαχωρισμός από την ευρύτερη επιχειρηματική δραστηριότητα της TikTok. Ο Daniel Ives, αναλυτής της Wedbush Securities, εκτιμά ότι οι δραστηριότητες της TikTok στις ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% της αποτίμησης της ByteDance ή περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια.

Υπάρχουν και άλλα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει η Microsoft. Η Microsoft δεν είναι αρεστή ως δυνητικός αγοραστής της TikTok σε μερικούς συμβούλους της Κυβέρνησης Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου του συμβούλου του Λευκού Οίκου Peter Navarro, ο οποίος λέει ότι η εταιρεία έχει πολύ στενές διασυνδέσεις με το Πεκίνο. Όταν η Microsoft εισήλθε στην Κίνα το 1992, βοήθησε στη δημιουργία συστημάτων υπολογιστών της κυβέρνησης, εγκαθιστώντας ειδικές εκδόσεις λειτουργικών συστημάτων Windows για να συμμορφωθεί με τα στοιχεία ελέγχου λογοκρισίας της χώρας.

Τουλάχιστον ακόμα μια μεγάλη εταιρεία έχει δείξει ενδιαφέρον να αγοράσει την TikTok και άλλοι αμερικανοί επενδυτές θα μπορούσαν να πάρουν μειοψηφικά μερίδια, αλλά η Microsoft είναι η μόνη που επιβεβαιώνει ότι μιλάει με την TikTok για μια ενδεχόμενη συμφωνία.

Πηγή: Fortune Greece

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × 4 =