αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Πληρώθηκα για 2 μήνες χωρίς να δουλεύω»: Μια εργαζόμενη παραθέτει την εμπειρία της

«Πληρώθηκα για 2 μήνες χωρίς να δουλεύω»: Μια εργαζόμενη παραθέτει την εμπειρία της

«Για οκτώ εβδομάδες αυτό το καλοκαίρι δεν δούλεψα. Εξακολουθούσα να είμαι εργαζόμενη, αλλά δεν απάντησα σε κανένα email, δεν μπήκα σε καμία συνάντηση και δεν συνομίλησα με κανένα πελάτη στο τηλέφωνο. Για δύο μήνες, απλώς πέρασα χρόνο με την οικογένειά μου και φόρτισα τις μπαταρίες μου. Και μέσα σε όλα αυτά, δεν απολύθηκα, δεν υπήρχε επίσημη επίπληξη και πληρώθηκα για όλο το χρονικό διάστημα. Στην πραγματικότητα, ήταν ιδέα του εργοδότη μου». Έτσι ξεκινά το άρθρο της στο αμερικανικό Business Insider η Crissie Hoskins. H ίδια είναι σήμερα creative director στο marketing agency, Stoltz Group.

Αλλά πως κατάφερε να κάνει… πληρωμένες διακοπές; Πρόκειται για τα λεγόμενα Sabbaticals, για τα οποία έχουμε ξανά μιλήσει εδώ στο It’s Posible. Οι άνθρωποι της αγοράς τα ορίζουν ως «εκτεταμένα διαλείμματα από τη συνηθισμένη εργασία με σκοπό την αναζήτηση ανάπαυσης και ανανέωσης»— έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Και έχουν γίνει ακόμα πιο έντονη στην εποχή του Covid.

«Τα Sabbaticals δεν είναι μόνο για ακαδημαϊκούς – είναι επίσης για ανθρώπους σαν εμένα που έχουν αφιερώσει τη καριέρα τους στον ίδιο εργοδότη και έχουν δικαιούνται ένα μεγάλο διάλειμμα. Όπως λέει η πολιτική της εταιρείας μου, “When you stick with us, we stick by you”. Αλλά αυτά τα εκτεταμένα διαλείμματα είναι επίσης κάτι περισσότερο από ένα απλό… χτύπημα στην πλάτη. Εν μέσω της έκκλησης για βελτιωμένη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής (ή αρμονία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, όπως θέλω να λέω) που ξεκίνησε με την έναρξη της πανδημίας του COVID και συνεχίστηκε μέχρι την εποχή της ‘Μεγάλης Παραίτησης’, οι εργοδότες προσπαθούν να διατηρήσουν τους εργαζομένους τους ικανοποιημένους. Τα Sabbaticals παρέχουν μια προληπτική προστασία έναντι της εξάντλησης των εργαζομένων, είναι ένα αντίδοτο για τη φθορά και την προστατεύουν από την περιπλάνηση για άλλες επιλογές καριέρας. Μερικοί εργοδότες υποστηρίζουν ότι η προσφορά αδείας μετ’ αποδοχών δεν θα βοηθήσει να κρατήσουν τους υπαλλήλους κοντά, αλλά το Sabbatical μου με έκανε πιο παθιασμένη με τη δουλειά μου – και τον χώρο εργασίας μου – από ποτέ», λέει η Hoskins.

H ίδια αποφάσισε να βγει off για 2 μήνες, και περιγράφει την εμπειρία της: «Ανησυχούσα ότι δεν θα άφηνα τον εαυτό μου να πάρει πραγματικά ελεύθερο χρόνο – οι τάσεις τελειομανίας που έχω μπορούν εύκολα να με μετατρέψουν σε εργασιομανή. Αλλά τρεις μέρες αργότερα, ο φορητός υπολογιστής μου ήταν κλειστός — και παρέμεινε κλειστός. Και ενώ είχα μεγάλα σχέδια για να αντιμετωπίσω την ατελείωτη λίστα με τις υποχρεώσεις μου, δεν με έκανε να ανησυχώ για το τι συνέβαινε στο γραφείο. Δεν καθάρισα το ντουλάπι μου ούτε ξεκίνησα αυτό το βιβλίο που είναι ακόμα στο κομοδίνο μου, όπως είχα σχεδιάσει. Αντίθετα, απλά έδωσα προτεραιότητα στο να είμαι παρών και να δημιουργήσω αναμνήσεις με τον σύζυγό μου και τα παιδιά μου. Μαραθώνιοι ταινιών, ένα ταξίδι στη Disneyland, σπιτικές πίτσες (χάρη στον φούρνο πίτσας που αγόρασα με το μπόνους από την εταιρεία μου), περίτεχνες τοιχογραφίες με κιμωλία στο δρόμο μας — δεν έκανα τίποτα από όσα είχα σχεδιάσει να κάνω, αλλά έκανα ό,τι έπρεπε να κάνω. Και αυτό κατέληξε να είναι μια πιο αποτελεσματική και αξέχαστη Sabbatical προσέγγιση από ό,τι μπορούσα να φανταστώ».

«Πριν από το Sabbatical μου, συχνά έπιανα τον εαυτό μου να αρπάζει το τηλέφωνό μου για να κάνω check-in στη δουλειά κατά τη διάρκεια του υποτιθέμενου οικογενειακού χρόνου. Λατρεύω τη δουλειά μου και θέλω να είμαι σίγουρη ότι η ομάδα και οι πελάτες μου θα πάρουν το καλύτερο από εμένα. Αλλά στην πραγματικότητα, κανένας από τους ρόλους μου – marketer, συνάδελφος, μαμά, σύζυγος – δεν έπαιρνε τον καλύτερό μου εαυτό. Έχοντας τον χρόνο για να επικεντρωθώ πλήρως στην οικογένειά μου, με δίδαξε την αξία του να ζω ολόψυχα τη στιγμή. Τώρα, όταν είμαι στη δουλειά, είμαι πλήρως στη δουλειά. Όταν είμαι στο σπίτι με την οικογένεια, αφήνω το τηλέφωνό μου στον πάγκο. Μαγειρεύουμε, κάνουμε τα μαθήματά μας, καθόμαστε στον καναπέ — ό,τι χρειάζεται εκείνη τη στιγμή» τονίζει.

Και πως γίνεται η επιστροφή στο γραφείο; «Νομίζω ότι υπάρχει ένας υγιής φόβος για το πώς η παρατεταμένη άδεια μπορεί να επηρεάσει την καριέρα σας, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει. Δεν μπορώ να πω ότι δεν είχα τις αμφιβολίες μου. Το να εργάζεσαι για μια δημιουργική εταιρεία σημαίνει συχνά ότι τα projects προχωρούν γρήγορα — μόλις ολοκληρώσεις μια εργασία, προχωράς στην επόμενη. Ανησυχούσα ότι θα ήταν δύσκολο να επανέλθω μετά από τόσο καιρό που έλειπα. Αλλά εξεπλάγην ευχάριστα από το πόσο γρήγορα μπήκα ξανά στη θέση μου όταν επέστρεψα στη δουλειά. Τίποτα δεν είχε αλλάξει δραστικά. Σίγουρα, είχε δημιουργηθεί πολλή υπέροχη δουλειά όσο ήμουν εκτός, αλλά δεν υπήρχαν τεράστιες εκπλήξεις ή αναταράξεις» εξηγεί η ίδια.

Και συμπληρώνει: «Και οι συνάδελφοί μου ήταν πλήρως προετοιμασμένοι για το ρεπό μου. Στην πραγματικότητα, έδωσε στους συναδέλφους μου την ευκαιρία να αναπτυχθούν – οι δημιουργικοί διευθυντές που ανέλαβαν τον φόρτο εργασίας μου βγήκαν μπροστά ενώ ήμουν έξω και όταν επέστρεψα, είχαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και συνέχισαν να φέρνουν περισσότερους πελάτες. Το διάλειμμα μου δεν αντιμετωπίστηκε ως χάρη, αλλά μάλλον ως επένδυση στην ευημερία μου. Και όχι μόνο η δουλειά μου ήταν ακόμα εκεί όταν επέστρεψα, αλλά επίσης προήχθηκα σε δημιουργική διευθύντρια περίπου ένα μήνα αργότερα».

Η έρευνα δείχνει ότι τα Sabbaticals βοηθούν τους εργαζόμενους να καταπολεμήσουν το burnout και να βελτιώσουν την ευημερία τους. Όπως σημείωσε ο ψυχολόγος και συγγραφέας Ντέιβιντ Μπούρκους σε ένα άρθρο για το Harvard Business Review, «όσοι έκαναν Sabbaticals παρουσίασαν μείωση του άγχους και αύξηση των ψυχολογικών αποθεμάτων και της συνολικής ευημερίας». Ο ίδιος εγραψε επίσης ότι «αυτές οι θετικές αλλαγές συχνά παρέμεναν πολύ καιρό μετά την επιστροφή των εργαζομένων στην εργασία τους».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

11 + 10 =