αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠλήγμα και στον τουρισμό λόγω των πυρκαγιών- Μαζικές ακυρώσεις

Πλήγμα και στον τουρισμό λόγω των πυρκαγιών- Μαζικές ακυρώσεις

Ισχυρό είναι το πλήγμα που δέχεται ο τουρισμός στις περιοχές απ’ όπου πέρασε και εξακολουθεί να περνάει η πύρινη λαίλαπα, καθώς, εκτός από τις υλικές φθορές που έχει αφήσει πίσω της σε δεκάδες ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, προκάλεσε σωρεία ακυρώσεων στην καρδιά της τουριστικής σεζόν.

Πολλοί ήταν οι ταξιδιώτες που αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τα καταλύματα στα οποία διέμεναν, λόγω των εκκενώσεων κάποιων οικισμών, με τους επιχειρηματίες να κάνουν λόγο για μία ακόμη χαμένη σεζόν μετρώντας σημαντικές οικονομικές ζημιές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις πυρόπληκτες περιοχές της Εύβοιας δεκάδες ξενοδοχεία έχουν υποστεί μικρότερης ή μεγαλύτερης έκτασης ζημιές και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσουν για την υπόλοιπη φετινή σεζόν.

«Κάποια ξενοδοχεία έχουν υποστεί σημαντικές φθορές, σε κάποια άλλα έχει καεί ο περιβάλλον χώρος. Αλλά πλέον θεωρούμε τη φετινή σεζόν χαμένη. Εχουν ακυρωθεί όλες σχεδόν οι κρατήσεις στις περιοχές απ’ όπου έχουν περάσει οι πυρκαγιές και δεν πρόκειται να καλυφθεί αυτό το κενό. Επί της ουσίας στο βόρειο τμήμα της Εύβοιας δεν έχουμε τουρισμό. Η σεζόν είχε ξεκινήσει με πολύ καλές προοπτικές, είχαμε πληρότητα γύρω στο 70% αυτήν την περίοδο, αλλά πλέον η σεζόν θεωρείται χαμένη», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Εύβοιας και Σκύρου, Μιλτιάδης Χέλμης.

Μάλιστα, αρκετοί είναι οι ξενοδόχοι που επέστρεψαν πίσω τις προκαταβολές που είχαν πληρώσει οι ταξιδιώτες που ακύρωσαν τις κρατήσεις τους. «Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι ακυρώσεις δεν περιορίζονται μόνο στα ξενοδοχεία που βρίσκονται στη βόρεια Εύβοια. Ακυρώσεις καταγράφονται και σε άλλες περιοχές της Εύβοιας, ακόμα και στη Χαλκίδα, απλώς όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό για την ώρα», συμπληρώνει ο Μ. Χέλμης, κάνοντας λόγο για ανυπολόγιστες ζημιές εν μέσω μιας περιόδου που παραδοσιακά χαρακτηρίζεται από υψηλή τουριστική ζήτηση.

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα που επικρατεί στην Πελοπόννησο, με τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που βρίσκονται στις παραθαλάσσιες περιοχές που «άγγιξε» στο πέρασμά της η πύρινη λαίλαπα, όπως η Μάνη, το Γύθειο και το Μαυροβούνι, να είναι πλέον άδεια.

«Κάποιες περιοχές, όπως το Γύθειο, έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά. Μπορεί να μην έπαθαν κάτι οι επιχειρήσεις σε επίπεδο υλικής φθοράς, ωστόσο, οι τουρίστες έφυγαν και οι επιχειρηματίες προσπαθούν τώρα να προσελκύσουν από την αρχή τους ταξιδιώτες, κάτι το οποίο είναι αρκετά δύσκολο στην παρούσα φάση», τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λακωνίας, Δημήτρης Πολλάλης, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως δεν υπάρχουν μαζικές ακυρώσεις σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου. Σε καλύτερη κατάσταση, πάντως, φαίνεται πως είναι για την ώρα η περιοχή στην ευρύτερη περιοχή της Ολυμπίας.

Ακυρώσεις έχουν καταγραφεί, την ίδια στιγμή, και σε καταλύματα που μισθώνονται διαδικτυακά μέσω πλατφόρμας βραχυχρόνιων μισθώσεων, τύπου Airbnb, με τους ταξιδιώτες, ωστόσο, να επιλέγουν να μεταφερθούν είτε σε άλλη περιοχή που βρίσκεται κοντά σε αυτή που είχαν αρχικά επιλέξει, είτε σε κάποιο νησί.

«Υπάρχουν ακυρώσεις στις περιοχές που έχουν ξεσπάσει οι πυρκαγιές στην Εύβοια και στην Πελοπόννησο, ωστόσο, οι τουρίστες δεν φεύγουν από τη χώρα. Εκείνοι που έχουν κάνει κράτηση σε κάποιο κατάλυμα της Πελοποννήσου και ακυρώνουν, επιλέγουν στην πλειονότητά τους να ταξιδέψουν εντός της περιφέρειας, απλώς σε άλλη περιοχή. Εκείνοι που είχαν κάνει κράτηση στην Εύβοια, επιλέγουν κατά βάση να συνεχίσουν τις διακοπές τους σε κάποιο νησί», λέει ο Ανδρέας Χίου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑΣΥΔΑ). «Οι περισσότερες ακυρώσεις αφορούν τη Μάνη, το Γύθειο και το Οίτυλο στην Πελοπόννησο, καθώς και την Αγία Αννα στη βόρεια Εύβοια Εκεί οι ακυρώσεις έχουν φτάσει το 100%», συμπληρώνει ο Αν. Χίου.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από το ξέσπασμα των πυρκαγιών η πληρότητα στα ξενοδοχεία και στα καταλύματα τύπου Airbnb στην Πελοπόννησο ξεπερνούσε το 90% για τον Αύγουστο.

Πηγή: Euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

7 + four =