αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ«Πλήγμα» και στην Γαλλία για την Uber

«Πλήγμα» και στην Γαλλία για την Uber

Το δικαίωμα στη Γαλλία να ασκήσει ποινικές διώξεις στα διευθυντικά στελέχη της Uber στο Παρίσι για την λειτουργία παράνομης υπηρεσίας ταξί, , χωρίς να κοινοποιήσουν προηγουμένως στην Επιτροπή το σχέδιο νόμου που προβλέπει ότι η άσκηση της δραστηριότητας αυτής συνιστά ποινικό αδίκημα., έδωσε το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ με απόφασή του την Τρίτη.

Η απόφαση προσθέτει τη Γαλλία στη λίστα των χωρών που έχουν κινηθεί κατά της δραστηριοποίησης της αμερικανικής startup στην Ευρώπη. Αναλυτικότερα, η υπόθεση αφορούσε τη χρήση από την Uber οδηγών χωρίς επαγγελματική άδεια, δηλαδή η υπηρεσία UberPOP της εταιρείας, η οποία έχει αναστείλει την λειτουργία της σε πολλές πόλεις της Ευρώπης.

Στις αιτιάσεις της Γαλλικής κυβέρνησης η Uber είχε υποστηρίξει ότι η χώρα θα έπρεπε να ζητήσει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προτού προχωρήσει στη θέσπιση νέου νόμου για τις μεταφορές, ο οποίος περιελάμβανε σκληρότερα μέτρα για τα ταξί και τις εφαρμογές που αναπτύσσονται για την μεταφορά των επιβατών.

Συγκεκριμένα ο νόμος ορίζει ότι μόνο τα επίσημα ταξί θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία γεωγραφικού εντοπισμού για να δείχνουν στους πελάτες τα διαθέσιμα αυτοκίνητα.

Με τη σημερινή απόφασή του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κρίνει ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να απαγορεύσουν την παράνομη άσκηση μιας δραστηριότητας μεταφορών όπως η UberPop και να επιβάλουν κυρώσεις γι’ αυτήν, χωρίς να οφείλουν να κοινοποιήσουν προηγουμένως στην Επιτροπή το σχέδιο νόμου που προβλέπει ότι η άσκηση της δραστηριότητας αυτής συνιστά ποινικό αδίκημα.

Και αυτό διότι, όπως το ευρωδικαστήριο υπενθυμίζει, στις 20 Δεκεμβρίου 2017, στην υπόθεση «Uber Ισπανία» , αποφάνθηκε ότι η παρεχόμενη υπηρεσία UberPop εμπίπτει στον τομέα των μεταφορών και δεν συνιστά υπηρεσία της κοινωνίας της πληροφορίας κατά την έννοια της οδηγίας.

Επομένως, δεδομένου ότι η υπηρεσία UberPop δεν εμπίπτει στην οδηγία, το Δικαστήριο κρίνει ότι δεν ισχύει η υποχρέωση προηγούμενης κοινοποίησης στην Επιτροπή, η οποία προβλέπεται από την οδηγία αυτή.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως η Uber η οποία έχει επιδοθεί σε σκληρό μπρα ντε φερ με διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στο παρελθόν, υιοθετεί τον τελευταίο καιρό μια πιο συμφιλιωτική προσέγγιση, αναστέλλοντας οικειοθελώς τις υπηρεσίες της σε ορισμένες πόλεις για να συμμορφωθεί με τις τοπικές νομοθεσίες, με πρόσφατο παράδειγμα αυτό της χώρας μας.

Επιπλέον έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει ολοκληρωτικά ορισμένες χώρες όπως η Δανία και η Ουγγαρία.

Να υπενθυμίσουμε ότι αντιστοίχως με την Γαλλία και η Αγγλία έκρινε τον περασμένο Νοέμβριο ότι η Uber δεν λειτουργεί με νόμιμες άδειες ταξί και απαγόρευσε την λειτουργίας της. Ωστόσο η Uber έχει εφεσιβάλει την απόφαση.

Πηγή: Fortune Greece

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty + seven =