αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠιο ακριβά θα πληρώνουμε τα ασφάλιστρα για τα αυτοκίνητα- Ξεκίνησαν ήδη οι πρώτες αυξήσεις

Πιο ακριβά θα πληρώνουμε τα ασφάλιστρα για τα αυτοκίνητα- Ξεκίνησαν ήδη οι πρώτες αυξήσεις

Σε αυξήσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου προχωρούν ήδη από τον Ιούλιο ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ σε αναπροσαρμογή των τιμολογίων τους αναμένεται να προχωρήσουν οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες από τον Σεπτέμβριο. Οι αυξήσεις έρχονται ως «απάντηση» στην άνοδο του πληθωρισμού, που ωθεί προς τα πάνω τις τιμές των ανταλλακτικών, αλλά και στο αυξημένο κόστος αποζημιώσεων που συνεπάγεται η επαναφορά της κίνησης στους δρόμους στα προ πανδημίας επίπεδα.

Την προοπτική των αυξήσεων περιέγραψε ως μονόδρομο, μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο αντιπρόεδρος της ασφαλιστικής εταιρείας Μινέττα, Κωνσταντίνος Μπερτσιάς, σημειώνοντας ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει σε σχέση με την περίοδο της πανδημίας όταν τα αυτοκίνητα ήταν παροπλισμένα λόγω των περιοριστικών μέτρων στην κίνηση. Ισχυρές πιέσεις προκαλεί άλλωστε στο κόστος αποκατάστασης των ζημιών η άνοδος των τιμών σε ανταλλακτικά, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δυσεύρετα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» οι αυξήσεις είναι μονοψήφιες και κατά μέσο όρο κυμαίνονται κοντά στο 5%, ενώ εκτός από τις περιπτώσεις των εταιρειών που προχωρούν σε άμεσες αυξήσεις στα τιμολόγιά τους, αρκετές είναι οι περιπτώσεις που καταφεύγουν σε έμμεσες ανατιμήσεις είτε καταργώντας τις προμήθειες που είχαν καθιερώσει την προηγούμενη διετία λόγω πανδημίας είτε υιοθετώντας αλλαγές στο παραμετρικό τιμολόγιο που εφαρμόζουν. Τα παραμετρικά κριτήρια αφορούν την τιμή του ασφαλίστρου με βάση παραμέτρους, όπως το έτος κατασκευής του αυτοκινήτου, η περιοχή, η ηλικία ή το επάγγελμα του οδηγού και δεν είναι λίγες οι εταιρείες που «πειράζουν» το ασφάλιστρο με βάση π.χ. τον δείκτη ζημιών σε συγκεκριμένες περιοχές όπου εντοπίζονται αυξημένα ατυχήματα ή τα εξατομικευμένα χαρακτηριστικά του ασφαλισμένου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × four =