αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠεριζήτητες οι πολυτελείς κατοικίες στην Αθήνα- Κινέζοι, Ισραηλινοί, Αιγύπτιοι και άλλοι επενδύουν

Περιζήτητες οι πολυτελείς κατοικίες στην Αθήνα- Κινέζοι, Ισραηλινοί, Αιγύπτιοι και άλλοι επενδύουν

Μεγάλη είναι η εμπιστοσύνη των ξένων αλλά και των εγχώριων επενδυτών ακινήτων στις προοπτικές της ελληνικής αγοράς ακινήτων μετά το πέρας της πανδημίας, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι αναπτύξεις νέων ακινήτων συνεχίστηκαν αδιαλείπτως κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στόχος είναι να κατασκευαστούν διαμερίσματα υψηλής ποιότητας σε περιοχές υψηλής ζήτησης, καθώς το υφιστάμενο απόθεμα, ιδίως στο κέντρο της Αθήνας, είναι χαμηλής ποιότητας.

Οπως εξηγεί στην Καθημερινή ο Δημήτρης Ρίζος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων Homm, «η κυρίαρχη τάση που καταγράφουμε στην αγορά είναι η ανάπτυξη πολυτελών κατοικιών, οι οποίες μισθώνονται μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων και πωλούνται σε ενδιαφερόμενους αγοραστές που επιθυμούν να εξασφαλίσουν άδεια παραμονής μέσω του προγράμματος Golden Visa και ταυτόχρονα να έχουν κάποια απόδοση από την επένδυσή τους αυτή». 

Σύμφωνα με τον κ. Ρίζο, πρόκειται στην ουσία για ένα επενδυτικό προϊόν με στόχο να προσελκυστούν περισσότεροι ξένοι αγοραστές, που ενδιαφέρονται να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους στον τουρισμό της Ελλάδας και ταυτόχρονα να εξασφαλίσουν και άδεια παραμονής για τους ίδιους και τα μέλη της οικογένειάς τους.
Η τάση αυτή δεν ανακόπηκε καθόλου κατά τη διάρκεια του 2020. Δηλαδή, οι κατασκευές νέων οικιστικών συγκροτημάτων συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση. Σύμφωνα με τον κ. Ρίζο, τον τελευταίο χρόνο η Homm έχει αναλάβει τη διαχείριση επτά νέων νεόδμητων συγκροτημάτων εκμίσθωσης επιπλωμένων κατοικιών στην Αττική, πολλές εκ των οποίων έχουν αναπτυχθεί από ξένους επενδυτές. 

Για παράδειγμα, ένας Αιγύπτιος κατασκευαστής κατοικιών προχώρησε στην ανάπτυξη δύο δίδυμων συγκροτημάτων κατοικιών στο κέντρο της Βούλας, στην οδό Βασ. Παύλου. Πρόκειται για 15 διαμερίσματα με κοινόχρηστη πισίνα, τα οποία πρόκειται να πωληθούν σε Αιγύπτιους πελάτες του συγκεκριμένου επιχειρηματία, ο οποίος έχει αναπτύξει κι άλλα αντίστοιχα ακίνητα, εστιάζοντας κυρίως στα νότια προάστια. Οι αγοραστές εξασφαλίζουν άδεια παραμονής, ενώ τα ακίνητα μισθώνονται μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Ανάλογο μοντέλο ακολουθεί κι ένας Ισραηλινός επενδυτής, που έχει κατασκευάσει ένα μπουτίκ συγκρότημα κατοικιών στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για μια επένδυση της τάξεως των 2 εκατ. ευρώ, η οποία ολοκληρώθηκε το 2020. Το The Diplomat’s homm βρίσκεται στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 95 και αποτελεί στην ουσία ένα συγκρότημα 21 επιπλωμένων διαμερισμάτων, όπου όμως παρέχονται και ξενοδοχειακές υπηρεσίες, καθώς υπάρχει η σχετική άδεια. Λίγα μέτρα πιο μακριά, στον αριθμό 147 της Χαριλάου Τρικούπη, έχει επενδύσει ένας κινεζικός όμιλος, επίσης για τη δημιουργία διαμερισμάτων που θα απευθύνονται σε Κινέζους αγοραστές που ενδιαφέρονται να λάβουν άδεια παραμονής. Το εν λόγω συγκρότημα κατασκευάστηκε το 2018 και αξιοποιείται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Εκτός από τους ξένους επενδυτές, και η ίδια η Homm προχωράει σε νέες αναπτύξεις αξιοποιώντας και την τεχνογνωσία της, καθώς πριν από την έλευση των βραχυχρόνιων μισθώσεων ανέπτυσσε και πωλούσε κατοικίες υψηλών προδιαγραφών. Το τελευταίο διάστημα η εταιρεία έχει προσθέσει δύο νέα συγκροτήματα κατοικιών στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιό της, τα οποία πωλεί σε επενδυτές εκτός Ε.Ε. που ενδιαφέρονται για την εξασφάλιση «χρυσής βίζας», ενώ, ως προς το μοντέλο της εκμετάλλευσης, αυτό συνδυάζει τη βραχυχρόνια με τη μακροχρόνια μίσθωση, ανάλογα με τη ζήτηση. Ενα από τα πιο πρόσφατα συγκροτήματα που ανέπτυξε η εταιρεία βρίσκεται στην περιοχή του Φιλοπάππου και συγκεκριμένα στην οδό Γενναίου Κολοκοτρώνη. Αντίστοιχα, στο Μοναστηράκι, στην οδό Μιλτιάδου, η Homm έχει αναπτύξει 13 πολυτελείς σουίτες με θέα στην Ακρόπολη.

Συνολικά η Homm διαχειρίζεται πλησίον των 400 διαμερισμάτων στην Αττική (120 περισσότερα σε σχέση με πριν από ένα χρόνο), εκ των οποίων το 80% βρίσκεται στο κέντρο. Περίπου 80 ακίνητα είναι ιδιόκτητα και τα υπόλοιπα είναι πελατών της εταιρείας. «Αυτό που διαπιστώσαμε τον τελευταίο χρόνο είναι ότι, παρά την πανδημία, υπάρχει πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων, τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και στα νότια προάστια. Η ζήτηση είναι δεδομένη, απλώς θα εκδηλωθεί μόλις ξεπεραστεί η πανδημία», σημειώνει ο κ. Ρίζος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2020 η εταιρεία κατέγραψε ιδιαίτερα υψηλή πληρότητα, κυρίως από Ελληνες επισκέπτες, μια τάση που χαρακτήρισε συνολικά την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων πέρυσι, αποτελώντας μια πλήρη αντιστροφή των δεδομένων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όταν οι ξένοι επισκέπτες αποτελούσαν την πλειονότητα. «Στα ακίνητά μας η ζήτηση καταγράφει άνοδο της τάξεως του 63% συγκριτικά με το 2020, κυρίως από Ελληνες, με αποτέλεσμα ήδη να προσεγγίζουμε το 100% της πληρότητας για ορισμένες περιόδους, ιδίως την υψηλή περίοδο του καλοκαιριού», αναφέρει ο κ. Ρίζος.

«Ποντάρουν» στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Τις προσδοκίες για υψηλότερα έσοδα από τη δραστηριότητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης κατά τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο επιβεβαιώνουν και οι διεθνείς τάσεις. Οπως αναφέρει πρόσφατη έρευνα της εταιρείας AirDNA, η οποία ειδικεύεται στη συγκεκριμένη αγορά, το γεγονός ότι ο αριθμός των διαθέσιμων καταλυμάτων έχει μειωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας μεταφράζεται σε περισσότερα έσοδα για όσα έχουν απομείνει στις σχετικές πλατφόρμες. Μόνο στο κέντρο της Αθήνας, σήμερα έχουν απομείνει περίπου οι μισές αγγελίες ακινήτων (6.500) σε σχέση με πριν από δύο χρόνια, όταν το σχετικό μέγεθος προσέγγιζε τις 12.000 ακίνητα. Οπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, ουσιαστικά αποχώρησαν κυρίως ιδιώτες οι οποίοι είχαν κάποιο ακίνητο και προσδοκούσαν σε υψηλότερη απόδοση μέσω της αξιοποίησής του διά βραχυχρόνιων μισθώσεων. Πλέον, τα ακίνητα αυτά μισθώνονται με μεγαλύτερης διάρκειας μισθώσεις και δύσκολα θα επιστρέψουν στις ψηφιακές πλατφόρμες, ιδίως μάλιστα αν βρίσκονται σε περιοχές χαμηλού ενδιαφέροντος για τους ξένους.

Ετσι, ακόμα κι αν ο πιθανός αριθμός των επισκεπτών εξακολουθήσει να είναι αρκετά χαμηλότερος από το 2019, ιδίως μεταξύ των ξένων, οι ιδιοκτήτες/διαχειριστές που έχουν ποιοτικά ακίνητα μπορούν να προσδοκούν σε υψηλότερα έσοδα. Μάλιστα, όπως αναφέρει η AirDNA, πολλοί ιδιοκτήτες ζητούν υψηλότερες τιμές/διανυκτέρευση, ακόμα και σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία. Εφόσον γνωρίζουν ότι τα διαθέσιμα ακίνητα στην περιοχή όπου βρίσκεται το εκάστοτε ακίνητό τους είναι λιγοστά, έχουν το περιθώριο να αιτηθούν υψηλότερες τιμές.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι κατά κανόνα η ζήτηση ανταποκρίνεται. «Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει σημαντικό κοινό πρόθυμο να καταβάλει περισσότερα χρήματα για τις διακοπές του απ’ ό,τι ίσως θα έπραττε πριν από την πανδημία. Μετά την πανδημία οι άνθρωποι έχουν πλέον μεγάλη ανάγκη από πραγματικές διακοπές σε ένα όμορφο μέρος και σε ένα ποιοτικό ακίνητο κι έτσι σπεύδουν να αυξήσουν τον προϋπολογισμό τους», επισημαίνει ο κ. Ρίζος. 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fifteen − eleven =