αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Περίμενε 24 ώρες πριν κάνεις μία μεγάλη αγορά»: 5 τρικ του μυαλού για να εξοικονομήσεις χρήματα

«Περίμενε 24 ώρες πριν κάνεις μία μεγάλη αγορά»: 5 τρικ του μυαλού για να εξοικονομήσεις χρήματα

Αν είστε όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, διαπιστώνετε ότι η εξοικονόμηση χρημάτων είναι πιο δύσκολη από το να τα ξοδέυετε — ειδικά όταν οι παρορμητικές αγορές απέχουν μόλις ένα κλικ του ποντικιού.

Για να σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε χρήματα, οι οικονομικοί σύμβουλοι συνιστούν να ακολουθείτε κάποιους κανόνες για το μπάτζετ σας, όπως τον κανόνα 50-30-20. Αλλά πρώτα η δημιουργία και μετά η τήρηση ενός προϋπολογισμού απαιτεί πειθαρχία και συνέπεια.

Η ανάπτυξη μερικών mind tricks μπορεί να βοηθήσει. Σε ένα ενδιαφέρον άρθρο του CNBC διαβάσαμε 5 τέτοια τρικ.

1. Αυτοματοποιήστε τις αποταμιεύσεις σας

Δείτε πώς λειτουργεί: Την ημέρα που πληρώνεστε, ένα προκαθορισμένο ποσό χρημάτων μεταφέρεται απευθείας από τον τραπεζικό λογαριασμό σας σε ξεχωριστούς λογαριασμούς ταμιευτηρίου ή συνταξιοδοτικού ταμιευτηρίου. Συμβαίνει χωρίς να χρειάζεται να το σκεφτείς.

Αυτοματοποιώντας τέτοιες μηνιαίες αναλήψεις, φροντίζετε πρώτα για τις αποταμιεύσεις σας. Το πρόσθετο πλεονέκτημα είναι πως ό,τι απομένει για δαπάνες μπορεί να ξοδευτεί «χωρίς ενοχές».

2. Σκεφτείτε τις αγορές σε ώρες εργασίας, όχι σε ευρώ

Ένα άλλο mind trick είναι να σκεφτείτε τις αγορές σας με όρους ωρών εργασίας και όχι ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο, μια δαπάνη μετριέται σε όρους προσπάθειας και χρόνου, η οποία, για μερικούς ανθρώπους, μπορεί να φαίνεται πιο αληθινή και απτή.

Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να γνωρίζετε πόσα κερδίζετε ανά ώρα, κάτι που μπορεί να γίνει με έναν υπολογισμό, εάν είστε μισθωτός.

3. Κάντε τις δαπάνες σας με μετρητά

Μπορεί να έχετε ακούσει για τη «μέθοδο φακέλου», η οποία είναι δημοφιλής στο TikTok. Περιλαμβάνει την ανάληψη όλων των χρημάτων που ξοδεύετε ως μετρητά κάθε μήνα και τη διαίρεσή τους σε φακέλους αφιερωμένους σε διαφορετικά προϋπολογισμένα έξοδα, όπως ψώνια σούπερ μάρκετ, βενζίνη ή ενοίκιο.

Δεδομένου ότι είναι αδύνατο να ξοδέψετε περισσότερα φυσικά χρήματα από όσα έχετε, η χρήση μετρητών είναι μια ελκυστική επιλογή για άτομα που δυσκολεύονται όταν κάνουν πάρα πολλές αγορές σε πιστωτικές κάρτες.

Ωστόσο, οι πληρωμές με μετρητά δεν είναι πάντα εφικτές. Για αυτόν τον λόγο, σκεφτείτε μια προσέγγιση ”μόνο με μετρητά” για μηνιαία έξοδα όπως φαγητό έξω, ψώνια ρούχων ή ψυχαγωγία.

4. Πάγωσε τις δαπάνες σου για λίγο

Βάλτε ένα challenge στον εαυτό σας: Μην ξοδεύετε χρήματα σε τίποτα άλλο εκτός από τα απολύτως απαραίτητα, όπως το ενοίκιο ή τα ώνια σούπερ μάρκετ, για λίγο. Είτε αυτό είναι για μια εβδομάδα, ένα Σαββατοκύριακο ή έναν μήνα- εξαρτάται από εσάς.

Η δοκιμασία είναι ιδανική για άτομα που ξοδεύουν υπερβολικά ή παλεύουν με παρορμητικές αγορές. Είναι λιγότερο αποτελεσματικό για άτομα ή οικογένειες που έχουν ήδη στανταρ προϋπολογισμό μέχρι το τελευταίο τους ευρώ.

Το άμεσο όφελος είναι ότι θα εξοικονομήσετε χρήματα. Αλλά ίσως το πιο σημαντικό, σας αναγκάσει να αντισταθείτε στον καθημερινό πειρασμό να ξοδέψετε, ειδικά σε παρορμητικές αγορές. Αυτό ενθαρρύνει μια πιο προσεκτική προσέγγιση που μπορεί να βοηθήσει να κόψετε τις κακές συνήθειες δαπανών

5. Περιμένετε 24 ώρες πριν κάνετε μεγάλες αγορές

Για να περιορίσετε τις παρορμητικές αγορές, οι οικονομικοί σύμβουλοι συνήθως συνιστούν να περιμένετε τουλάχιστον 24 ώρες ή 48 ώρες πριν κάνετε μεγάλες αγορές. Κάνοντας αυτή την παύση, θα έχετε περισσότερο χρόνο να σκεφτείτε εάν το αντικείμενο αξίζει πραγματικά το κόστος.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

11 − 7 =