αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΠείραμα: Τι σου συμβαίνει όταν δεν μπαίνεις στο Facebook για κάποιο χρονικό διάστημα

Πείραμα: Τι σου συμβαίνει όταν δεν μπαίνεις στο Facebook για κάποιο χρονικό διάστημα

Η άνοδος των κοινωνικών δικτύων τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει αισιοδοξία για τα πιθανά κοινωνικά οφέλη και ανησυχία για τον εθισμό, την κατάθλιψη, και την πολιτική αντιπαράθεση που προκαλούν. Ειδικά το Facebook και το Twitter, τα οποία επιτρέπουν την ανάπτυξη διαλόγου μεταξύ των χρηστών.

Θετικές οι επιπτώσεις διακοπής της χρήσης των social media

Μία ομάδα οικονομολόγων έκανε ένα τυχαίο πείραμα σε δείγμα 2.743 χρηστών. Στο πείραμα ζητήθηκε από τους χρήστες να εγκαταλείψουν το Facebook για τέσσερις εβδομάδες πριν τις ενδιάμεσες εκλογές του 2018 στην Αμερική. Πρόκειται για τις αντίστοιχες περιφερειακές εκλογές στην Ελλάδα.

Τα άτομα που έλαβαν μέρος στο πείραμα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, στη μία ομάδα απαγορεύτηκε η χρήση του Facebook, ενώ η δεύτερη ομάδα μπορούσε να χρησιμοποιεί κανονικά το κοινωνικό δίκτυο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας και μετά από αυτή χρησιμοποιήθηκαν μέθοδοι για τη μέτρηση της υποκειμενικής ευεξίας και συμπεριφοράς των ατόμων των δύο ομάδες.

Τα ευρήματα της έρευνας ήταν ότι κατά μέσο όρο οι χρήστες πέρναγαν 60 λεπτά την ημέρα στο Facebook. Αντίστοιχα, οι χρήστες που δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το κοινωνικό δίκτυο αφιέρωναν αυτόν τον χρόνο σε δραστηριότητες εκτός υπολογιστή.

Επιπλέον, το 25% με 40% των χρηστών στους οποίους οι οικονομολόγοι απαγόρευσαν τη χρήση του Facebook ήταν πιο χαρούμενοι, ικανοποιημένοι από τη ζωή τους, και βίωσαν λιγότερο άγχος. Στο τέλος της έρευνας οι παραπάνω χρήστες δήλωσαν ότι θα χρησιμοποιούν το Facebook λιγότερο από εδώ και πέρα, ενώ το 5% αποκάλυψε ότι δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ ξανά το κοινωνικό δίκτυο.

Εξαιτίας του μηδενικού χρόνου στην πλατφόρμα, οι χρήστες πέρναγαν 15% λιγότερο χρόνο διαβάζοντας ειδήσεις με αποτέλεσμα να μην είναι ενημερωμένοι για τις πολιτικές εξελίξεις. Επίσης, ερχόντουσαν σε λιγότερες πολιτικές αντιπαραθέσεις με άλλους και ας συνέχιζαν να έχουν τις ίδιες αντιλήψεις για το αντίπαλο κόμμα.

Τέλος, το 80% των ατόμων που σταμάτησαν να χρησιμοποιούν το Facebook για τις ανάγκες της έρευνας συμφώνησαν ότι η καταστολή του λογαριασμού τους είχε θετική επίπτωση σε αυτούς. Ωστόσο, σημείωσαν ότι ίσως άλλα άτομα να μην αντιμετώπιζαν αντίστοιχα θετικές επιπτώσεις αφού θα ένιωθαν ότι μένουν πίσω από τις εξελίξεις.

Η έρευνα είναι ιδιαίτερα κατατοπιστική και μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες κείμενο ακολουθώντας τον σύνδεσμο της πηγής.

Πηγή: Techblog.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

15 + six =