αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠαρατήρησε τον όταν μιλάει: 4+1 συνηθισμένα λάθη που κάνει ένας ψεύτης και μπορούν να τον αποκαλύψουν

Παρατήρησε τον όταν μιλάει: 4+1 συνηθισμένα λάθη που κάνει ένας ψεύτης και μπορούν να τον αποκαλύψουν

Είναι πιθανό να έχεις στον κύκλο σου άτομα που λένε… συχνά ψέματα. Ίσως ήδη να υποψιάζεσαι κάποιους. Αλλά πως μπορείς να το αποδείξεις; Η επίτιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, Susan Krauss Whitbourne, η οποία δραστηριοποιείται στο πεδίο του Psychological and Brain Sciences, λέει ότι υπάρχει τρόπος. Συγκεκριμένα, υπάρχουν κάποια λάθη τα οποία κάνουν συχνά οι ψεύτες, και μπορούν να αποκαλύψουν τις πραγματικές προθέσεις τους.

Μιλάει πολύ αργά

Κάποιος που πρέπει να επινοήσει τα ψέματά του επί τόπου, θα προσπαθήσει πιθανότατα να κερδίσει χρόνο επιβραδύνοντας την ομιλία του. Αυτό συμβαίνει επειδή το ψέμα είναι μια διανοητική άσκηση – πρέπει να καταβάλετε προσπάθεια για να είστε συνεπείς, να ακούγετε ρεαλιστικοί και να κάνετε… self-editing εάν είναι απαραίτητο.

Είναι πολύ αόριστος

Οι άνθρωποι που λένε ψέματα είναι συχνά εξαιρετικά σύντομοι ή ασαφείς όταν λένε ιστορίες. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν θέλουν να εμπλέκονται σε περιττές λεπτομέρειες. Εάν ξοδεύουν χρόνο σε περιττές λεπτομέρειες, συνήθως θα είναι επειδή προσπαθούν να σας αποσπάσουν την προσοχή από το κεντρικό γεγονός.

Κακή μνήμη

Οποιοσδήποτε μπορεί να έχει κακή μνήμη, αλλά οι ψεύτες αναφέρονται πολύ στα… προβλήματά μνήμης που έχουν, σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσουν τις ανακρίβειές τους. Αν και δεν ισχύει πάντα, είναι χρήσιμο να βεβαιωθείτε ότι δεν επιτρέπετε σε έναν ψεύτη να δικαιολογεί κάθε περίεργη αντίφαση λέγοντας ότι έχει «κακή μνήμη».

Υπερβολικά θετικός

Αυτό είναι λίγο περίεργο, αλλά σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν την τακτική για να εντοπίσετε τους ψεύτες. Στους περισσότερους αθώους ανθρώπους δεν αρέσει να ανακρίνονται ή παλεύουν με τη συναισθηματική αντίδραση λόγω του Χ γεγονότος. Οι ψεύτες συχνά κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να έχουν θετική σκέψη, επιτρέποντάς τους να φαίνονται εντελώς ήρεμοι και λογικοί. Μπορεί να υποβαθμίσουν τα αρνητικά συναισθήματα που έχουν. Και δεν διαμαρτύρονται καθόλου για την… ανάκριση.

Διορθώνει… τον εαυτό του

Οι ψεύτες συχνά χρειάζεται να κάνουν πίσω, και θα τους δεις να κάνουν γρήγορα ξαφνικές διορθώσεις τις οποίες προσπαθούν να ξεπεράσουν. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να πει, «Συνέβη στις 12, όχι περίμενε, ίσως ήταν στις 2». Οκ, τέτοιες διορθώσεις δεν είναι απαραίτητα σημάδια ψέματος, αλλά οι πολλαπλές αυθόρμητες διορθώσεις θα πρέπει να σου προκαλέσουν κάποια ανησυχία.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seven + five =