αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠαραμένει «ακέφαλο» το ΤΑΙΠΕΔ- Τι γίνεται με τις αποκρατικοποιήσεις

Παραμένει «ακέφαλο» το ΤΑΙΠΕΔ- Τι γίνεται με τις αποκρατικοποιήσεις

Σε γόρδιο δεσμό για κυβέρνηση και Μαξίμου παραμένει το ζήτημα της διαδοχής του Στ. Πιτσιόρλα στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Ο ανασχηματισμός της 4ης Νοεμβρίου και η υπουργοποίηση του τέως προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού αρμόδιου για το σκέλος των επενδύσεων, έχει αφήσει ακέφαλο το Ταμείο, στο διοικητικό συμβούλιο του οποίου έχουν απομείνει τρία μέλη. Στην υλοποίηση των εργασιών του πλέον καταγράφονται δυστοκίες ενώ έχει ξεκινήσει ένας διαγκωνισμός δυνάμεων με φόντο την καρέκλα του Προέδρου.

Το ΤΑΙΠΕΔ οδεύει ήδη προς την τρίτη εβδομάδα χωρίς Πρόεδρο και όπως είχε επισημάνει το Capital.gr., πλέον υπάρχει άμεσος κίνδυνος ανατροπών στο πλάνο των αποκρατικοποιήσεων, με άμεσες επιπτώσεις στην πορεία των δημοσιονομικών εσόδων αλλά και της προσπάθειας που καταβάλλεται να αποκατασταθεί το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό πως χθες δεν πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνεδρίαση του δ.σ. του Ταμείου καθώς, μεταξύ άλλων, ασκούνται παρασκηνιακές πιέσεις για την στελέχωση της (πενταμελούς, σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο Ν. 3986/2011) διοικητικής ομάδας. Σύμφωνα με αυτό το νόμο, ο διευθύνων σύμβουλος (Αντ. Λεούσης) μπορεί να αναπληρώσει αυτόματα τον πρόεδρο για χρονικό διάστημα έξι μηνών, ωστόσο εκφράστηκαν αντίθετες απόψεις περί λειτουργίας του Ταμείου με το νέο νόμο (4389/2016) για το Yπερταμείο (το οποίο όμως δεν έχει εκλεγμένο ΔΣ) υπό το οποίο βρίσκεται το ΤΑΙΠΕΔ, κατά συνέπεια δεν υπάρχει νομιμοποίηση για εκλογή νέου προέδρου.

Προ ημερών δημοσιεύματα έφεραν τον Άγγελο Βλάχο, μέλος του δ.σ. του Ταμείου, ως ενός από τους υποψηφίους για τη θέση του Προέδρου, ωστόσο άλλες πηγές σημειώνουν πως το Μέγαρο Μαξίμου αξιολογεί και άλλες προτάσεις.

Όπως αναφέρει το capital.gr, λόγω του διοικητικού κενού, από την πλευρά των επενδυτών εκφράζονται ήδη φόβοι για εκτροχιασμό του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και μάλιστα σε μια κρίσιμη συγκυρία εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης της πορείας του τρίτου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Οι ανησυχίες εντείνονται για αποκρατικοποιήσεις που είχε κυριολεκτικά “στο παρά ένα” για να ολοκληρωθούν, καθώς απαιτούνται τυπικές διαδικασίες.

Στην ουρά, όμως βρίσκονται και άλλες, σημαντικές, αποκρατικοποιήσεις, όπως του ΔΕΣΦΑ, του ΟΛΘ, της ολοκλήρωσης της παραχώρησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της παράτασης ισχύος της συμφωνίας παραχώρησης του αερολιμένα “Ελ. Βενιζέλος”, ενώ και το Ελληνικό παραμένει στην πρώτη γραμμή. Ειδικά για το ΔΕΣΦΑ, η χρονική πίεση είναι πολύ μεγάλη και δεν υπάρχει πολυτέλεια καθυστερήσεων, καθώς ήδη η πώληση έχει περάσει από “χίλια κύματα”.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seventeen + 7 =