αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Παραδέχονται τα λάθη τους»: 5 συνήθειες με τις οποίες οι σπουδαίοι leaders ξεχωρίζουν. Και μπορείς να τις αντιγράψεις

«Παραδέχονται τα λάθη τους»: 5 συνήθειες με τις οποίες οι σπουδαίοι leaders ξεχωρίζουν. Και μπορείς να τις αντιγράψεις

Ένας σπουδαίος ηγέτης δεν είναι σπουδαίος επειδή διευθύνει τη δική του εταιρεία ή τμήμα. Ούτε είναι σπουδαίος επειδή διέπρεψε στον κλάδο του από νωρίς στην καριέρα του.

Ο John Quincy Adams, πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, έχει πει: «Όταν οι πράξεις σου εμπνέουν άλλους ανθρώπους να ονειρεύονται περισσότερα, να μαθαίνουν περισσότερα, να κάνουν περισσότερα και να γίνονται καλύτεροι, είσαι αληθινός ηγέτης».

Το Entrepreneur.com έφτιαξε μια ενδιαφέρουσα λίστα. Σε αυτή θα δεις 5 συνήθειες με τις οποίες οι σπουδαίοι leaders ξεχωρίζουν. Και μπορείς να τις αντιγράψεις.

1. Εργάζονται για να βελτιώσουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη

Ολα έχουν να κάνουν με το υψηλό EI όταν πρόκειται για ισχυρή ηγεσία. Αυτό αναφέρεται στη συναισθηματική νοημοσύνη, η οποία είναι η ικανότητα να αναγνωρίζεις και να κατανοείς τα συναισθήματα στον εαυτό σου και στους άλλους. Στη συνέχεια, οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν για να διαχειριστούν τη συμπεριφορά και την επικοινωνία τους.

Είναι χρήσιμο να αναλύουμε γιατί οι εργαζόμενοι μπορεί να ενεργούν ή να ανταποκρίνονται με διαφορετικούς τρόπους — και να επιδιώκουμε να κατανοήσουμε τους λόγους πίσω από αυτό.

Οι σπουδαίοι ηγέτες επίσης δεν αντιδρούν βιαστικά ότν πρόκειται για επιχειρηματικές αποφάσεις. Γνωρίζουν ότι αυτές οι αυτόματες, συναισθηματικές αντιδράσεις σε δύσκολες καταστάσεις δεν θα οδηγήσουν στα καλύτερα αποτελέσματα. Αντίθετα, θα εξετάσουν όλες τις πληροφορίες σε μια κατάσταση – και τις ανάγκες και τις επιθυμίες των ανθρώπων – και στη συνέχεια θα ανταποκριθούν εγκαίρως. Οι αποφάσεις τους δεν είναι συναισθηματικές.

2. Παραδέχονται ανοιχτά τα λάθη τους

Όλοι κάνουν λάθη. Και το να κάνουμε ένα λάθος δεν είναι σημάδι κακής ηγεσίας. Όταν ένας ηγέτης κάνει ένα λάθος, το χειρότερο πράγμα που μπορεί να κάνει είναι να το αγνοήσει ή να προσποιηθεί ότι δεν συνέβη. Αυτό στέλνει ένα μήνυμα στην ομάδα ότι είτε δεν σε ενδιαφέρει αυτό που συνέβη, είτε το αγνοείς εντελώς είτε είναι πιο σημαντικό να δείχνεις τέλειος, παρά να αναλαμβάνεις την ευθύνη. Με τη σειρά τους, οι εργαζόμενοι θα χάσουν την εμπιστοσύνη σε αυτόν τον ηγέτη – και τελικά, θα χάσουν και τον σεβασμό. Ένας μεγάλος ηγέτης θα κάνει το αντίθετο. Θα αξιολογήσει και θα αναλύσει τι συνέβη. Θα παραδεχτεί τυχόν λάθη, και η κύρια εστίασή του θα είναι να βρει τι συνέβη, τι μπορεί να μάθει από την εμπειρία αυτή, και πώς μπορούν να αποφευχθούν τέτοια λάθη στο μέλλον.

3. Επικοινωνούν καλά

Οι εργαζόμενοι θέλουν έναν ηγέτη με όραμα, κατεύθυνση και σαφήνεια. Και πρέπει να μπορεί να τα επικοινωνίσει όλα αυτά. Ένα μεγάλο κομμάτι της αποτελεσματικής επικοινωνίας είναι η ενεργητική ακρόαση. Όταν κάποιος του μιλάει, ένας σπουδαίος ηγέτης θα επικεντρωθεί σε αυτά που λέγονται.

Θα συνεχίσει με ερωτήσεις και θα λάβει υπόψη την άποψη του άλλου ατόμου. Ακριβώς επειδή είναι ηγέτης, δεν σημαίνει ότι έχει πάντα δίκιο. Ούτε έχει όλες τις απαντήσεις.

4. Έχουν τη δική τους «εργαλειοθήκη» για να παραμείνουν ψύχραιμοι σε μια κρίση

Τα πράγματα μπορεί να πάνε στραβά στη δουλειά, και πολλές φορές, είναι αναπόφευκτο. Ένας καλός ηγέτης δημιουργεί τα δικά του εργαλεία για να αντιμετωπίσει αυτές τις καταστάσεις ήρεμα. Αυτό θα διαφέρει από ηγέτη σε ηγέτη. Όταν προκύψουν προβλήματα, θα αναζητήσουν αυτή την «εργαλειοθήκη» για να εστιάσουν σε αυτό που πραγματικά έχει σημασία και να αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν εποικοδομητικά. Οι τεχνικές ενσυνειδητότητας συχνά εμπεριέχονται ε αυτήν την εργαλειοθήκη όταν. Εστιάζουν έτσι στο παρόν, αντί να ανησυχούν για το παρελθόν ή το αναπόφευκτο μέλλον.

Επίσης έχουν απλές συνήθειες: Συχνή άσκηση, συγκεκριμένες τεχνικές αναπνοής, ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ένα χόμπι που τους αναπτύσσει το μυαλό, περνούν χρόνο με άτομα που αγαπούν, κάνουν ένα μάθημα γιόγκα ή βόλτα με τον σκύλο για να καθαρίσει το κεφάλι τους.

5# Κάνουν πλάνο

Όπως έλεγε ο Benjamin Franklin: «If you fail to plan, you are planning to fail».

Οι μεγάλοι ηγέτες το γνωρίζουν καλά αυτό και δεν θα πορευτούν ποτέ χωρίς πλάνο. Αυτό σημαίνει ότι σχεδιάζουν και οργανώνουν προληπτικά στρατηγικές πριν λάβουν και εφαρμόσουν αποφάσεις.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 + 7 =