αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠαίρνει παράταση 1 μήνα η πώληση της ΛΑΡΚΟ

Παίρνει παράταση 1 μήνα η πώληση της ΛΑΡΚΟ

Νέα παράταση, τουλάχιστον ενός μηνός, θα λάβει ο διαγωνισμός για την πώληση των ορυχείων και την ενοικίαση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ. Η προηγούμενη προθεσμία που είχε δοθεί στους υποψήφιους επενδυτές για την υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών εκπνέει αυτή την Πέμπτη 5 Μαΐου. Ωστόσο, ούτε η σύμβαση ενοικίασης έχει πάρει τις τελικές υπογραφές από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ούτε οι ομαδικές απολύσεις των εργαζομένων από την Ειδική Διαχείριση έχουν προχωρήσει. Αντιθέτως, την Παρασκευή 6 Μαΐου εκδικάζεται η προσφυγή των σωματείων των εργαζομένων κατά της διαδικασίας των ομαδικών απολύσεων που έχει δρομολογήσει ο Ειδικός Διαχειριστής.

Με δεδομένο ότι προβλέπεται διάστημα τουλάχιστον 22 ημερών από την ημερομηνία ανάρτησης της σύμβασης ενοικίασης του εργοστασίου στον server που έχουν πρόσβαση οι επενδυτές, διαγωνιστική διαδικασία που χειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ, καθίσταται σαφές ότι δεσμευτικές προσφορές δεν πρόκειται να υποβληθούν πριν από τα τέλη Μαΐου. Και αυτό στην καλύτερη περίπτωση, αφού είναι σαφές πως όσοι ενδιαφέρονται να αναλάβουν την προβληματική μεταλλευτική βιομηχανία δεν πρόκειται να δεσμευτούν πριν ολοκληρωθούν και οι απολύσεις των περίπου 1.000 εργαζομένων. Για όλους αυτούς τους λόγους άλλωστε με τροπολογία που ψηφίστηκε στα μέσα Απριλίου δόθηκε παράταση έξι μηνών (έως τα τέλη Οκτωβρίου) στην Ειδική Διαχείριση, η οποία έληγε στα τέλη Απριλίου.

Δεν είναι η πρώτη παράταση που δίνεται. Κάθε εξάμηνο λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ πάντως σημαίνει επιβάρυνση 22,5 εκατομμυρίων ή 123.000 ευρώ ημερησίως για το Δημόσιο. Και αυτό διότι η επιχείρηση μπαίνει μέσα περί τα 3 εκατ. τον μήνα, ενώ τα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέρχονται σε 4,5 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο. Στα ποσά αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστούν και τα 52 εκατ. που έχει ήδη δώσει το Δημόσιο μέχρι στιγμής στην Ειδική Διαχείριση για να συνεχίσει η λειτουργία του εργοστασίου, τα 23 εκατ. που επίσης θα καταβάλει για να πληρωθούν οι αποζημιώσεις στους εργαζομένους αλλά και 20 εκατ. που είναι οι οφειλές προς τον ΕΦΚΑ κατά το διάστημα της Ειδικής Διαχείρισης. Ητοι, επιπλέον 100 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eight − 3 =