αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠαίρνει μπρος η επένδυση των 600 εκατ. ευρώ στην Ελούντα

Παίρνει μπρος η επένδυση των 600 εκατ. ευρώ στην Ελούντα

Σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα θα ξεκινήσει η κατασκευή ενός ακόμα σημαντικού οργανωμένου τουριστικού συγκροτήματος, που θα συνδυάζει ξενοδοχειακές υποδομές πολυτελείας, εξοχικές βίλες και μαρίνα ελλιμενισμού υπερπολυτελών σκαφών. Ο λόγος για την επένδυση της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ, που προωθεί στην περιοχή της Ελούντας της Κρήτης, ο Ρώσος επενδυτής ακινήτων Βιτάλι Μπορίσοφ. Τις προηγούμενες ημέρες, το έργο έλαβε το πράσινο φως από τον Δήμο του Αγίου Νικολάου, αναφορικά με τη μαρίνα που θα διαθέτει το συγκρότημα. Η εν λόγω μαρίνα θα εκτείνεται σε 123 στρέμματα θαλάσσιας επιφάνειας και θα καταλαμβάνει χερσαία ζώνη 43 στρεμμάτων, με τη μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση να ανέρχεται σε 8.100 τ.μ., ενώ το κόστος κατασκευής εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 20 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα μπορεί να εξυπηρετήσει ακόμα και τα μεγαλύτερα σκάφη αναψυχής, προσφέροντας συνολικά 202 θέσεις ελλιμενισμού. Στόχος είναι η μαρίνα να λειτουργήσει επικουρικά ως προς την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, όχι μόνο στο Elounda Hills, αλλά συνολικά στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Νικολάου, λειτουργώντας ως πόλος έλξης επισκεπτών πολύ υψηλών εισοδημάτων. Αυτήν την περίοδο κρίνεται και η περιβαλλοντική μελέτη που έχει εκπονηθεί για το σκέλος που αφορά τη μαρίνα.

Λίγους μήνες νωρίτερα και συγκεκριμένα τον προηγούμενο Δεκέμβριο, είχε προηγηθεί η έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αυτήν την περίοδο, προχωράει η ολοκλήρωση και έγκριση του απαιτούμενου ΕΣΧΑΣΕ (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων). Στη συνέχεια θα πρέπει να υποβληθεί και να εγκριθεί η πολεοδομική μελέτη, ώστε να καταστεί εφικτή η έκδοση των οικοδομικών αδειών.

Πάντως, αυτό που σημειώνουν άνθρωποι που εργάζονται για την αδειοδότηση της εν λόγω επένδυσης, πέραν της πρόθεσης της κυβέρνησης να διευκολύνει και να επιταχύνει τις αδειοδοτικές διαδικασίες, το θετικό στοιχείο είναι ότι το έργο έχει «αγκαλιάσει» και η τοπική κοινωνία και οι τοπικοί άρχοντες. Πρόκειται για απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να αποφευχθούν πολυετείς καθυστερήσεις, όπως για παράδειγμα έχει συμβεί σε έτερη τουριστική επένδυση στην Κέρκυρα, όπου έχουν γίνει πάνω από 10 διαφορετικές προσφυγές.

Η Mirum Hellas, συμφερόντων του κ. Μπορίσοφ, έχει μέχρι σήμερα δαπανήσει περί τα 70 εκατ. ευρώ προκειμένου να αποκτήσει δεκάδες οικόπεδα, διαμορφώνοντας μια ενιαία παραθαλάσσια έκταση της τάξεως των 1.000 στρεμμάτων και έξι περιφερειακές εκτάσεις συνολικής επιφάνειας άλλων 200 στρεμμάτων, επί των οποίων φιλοδοξεί να δημιουργήσει το Elounda Hills. Στο μεγάλο οικόπεδο δρομολογείται η ανάπτυξη πεντάστερης ξενοδοχειακής μονάδας, δυναμικότητας 200 κλινών, για την οποία ήδη διεξάγονται συζητήσεις για τη λειτουργία της από τη Four Seasons ή τη Fairmont. Παράλληλα, εκτός από τη μαρίνα, το συγκρότημα θα πλαισιώνεται από εστιατόρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, σπα και άλλες συνοδευτικές λειτουργίες, ενώ στις προθέσεις των επενδυτών είναι η ανάπτυξη ενός μικρού εμπορικού κέντρου για την εξυπηρέτηση των ενοίκων.

Πέραν του ξενοδοχείου, στον πυρήνα της ανάπτυξης θα βρίσκονται και τουριστικές κατοικίες, οι οποίες θα πωλούνται σε τιμές από 250.000 ευρώ μέχρι 2 εκατ. ευρώ. Συνολικά, η επένδυση θα χαρακτηρίζεται από τη φιλικότητά της προς το περιβάλλον, δεδομένου ότι η κάλυψη της έκτασης θα περιορίζεται σε μόλις 0,2% του συνόλου του ακινήτου, το οποίο, με βάση τα σημερινά δεδομένα, μεταφράζεται σε μόλις 130.000-140.000 τ.μ. ανωδομής. Οταν αναπτυχθεί η έκταση, υπολογίζεται η δημιουργία τουλάχιστον 350 μόνιμων θέσεων εργασίας και πολλαπλάσιων εποχικών.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × three =