αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠαίρνεις βιαστικές αποφάσεις; Εδώ είναι 4 συμβουλές για να μπεις στον σωστό δρόμο

Παίρνεις βιαστικές αποφάσεις; Εδώ είναι 4 συμβουλές για να μπεις στον σωστό δρόμο

Οι μελέτες δείχνουν ότι ο μέσος ενήλικας παίρνει περίπου 35.000 αποφάσεις κάθε μέρα. Περίπου 2.000 αποφάσεις ανά ώρα ή μια απόφαση κάθε δύο δευτερόλεπτα.

Ο εγκέφαλός μας επιλέγει συνεχώς, συνειδητά και ασυνείδητα, ανάμεσα σε δύο ή περισσότερες επιλογές, από τη στιγμή που ξυπνάμε μέχρι να κοιμηθούμε.

Λογικά, ο εγκέφαλός μας θα κουραστεί και μερικές φορές παίρνουμε βιαστικές αποφάσεις.

Ίσως ήθελες να ξυπνήσεις νωρίς σήμερα το πρωί για να μπορείς να φας πρωινό πριν φύγεις για δουλειά.Αλλά τελικά… πάτησες το κουμπί αναβολής μερικές φορές για να κοιμηθείς περισσότερο. Ίσως να κάνεις δίαιτα και να είσαι αρκετά καλός στο να τρως πιο υγιεινά και να ασκείσαι τακτικά. Αλλά σήμερα, μετά τη δουλειά, δεν μπορούσες να σταματήσεις τον εαυτό σου από το να φας ένα ολόκληρο σακουλάκι πατατάκια.

Στατιστικά, οι πιθανότητες να πάρεις λάθος αποφάσεις είναι αρκετά μεγάλες. Εάν πάρετε τη λάθος απόφαση μόνο στο 10% των περιπτώσεων, αυτό είναι 3.500 φορές την ημέρα. Ευτυχώς, το να μάθουμε πώς να παίρνουμε καλές αποφάσεις είναι μια δεξιότητα που μπορούμε να αναπτύξουμε. Παρακάτω είναι μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να σταματήσετε να παίρνετε βιαστικές αποφάσεις.

Ακούστε το ένστικτό σας

Μην βασίζετε όλες τις αποφάσεις σας στο συναίσθημά σας. Μερικές φορές το ένστικτό σας μπορεί να σας οδηγήσει στο σωστό μονοπάτι.

Εάν θέλετε να πάρετε μια απόφαση ανάμεσα σε δύο επιλογές που είναι παρόμοιες, το να ακούτε το ένστικτό σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε πιο γρήγορα. Επίσης, όταν αντιμετωπίζετε ένα ηθικό δίλημμα, το να ακούτε το ένστικτό σας μπορεί να σας εμποδίσει να πάρετε μια απόφαση που έρχεται σε αντίθεση με τα ήθη ή τις αξίες σας.

Αποφύγετε την κόπωση μέσω αποφάσεων

Παίρνετε διαδοχικές αποφάσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας; Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση. Μετά τη λήψη πολλών αποφάσεων, η ικανότητά σας να παίρνετε ακόμη περισσότερες αποφάσεις μειώνεται δραστικά.

Μια μελέτη έδειξε ότι «κάθε διαδοχική απόφαση που παίρνουν οι νοσηλευτές από το τελευταίο τους διάλειμμα και μετά παράγει μια προβλέψιμη στροφή προς πιο συντηρητικές και λιγότερο αποδοτικές από πλευράς πόρων αποφάσεις».

Η κούραση των αποφάσεων επηρεάζει όλες τις αποφάσεις, μεγάλες ή μικρές. Εάν αρχίσετε να αισθάνεστε κουρασμένοι ή αντιμετωπίζετε «εγκεφαλική ομίχλη», ίσως είναι καιρός να δώσετε στον εγκέφαλό σας ένα διάλειμμα.

Αποκτήστε μια διαφορετική οπτική

Μερικές φορές βοηθάει να αποκτήσετε μια διαφορετική οπτική. Ίσως είστε πολύ κοντά σε ένα πρόβλημα για να το δείτε σωστά. Το να λάβετε τη γνώμη ενός άλλου ατόμου για το θέμα θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμο.

Ζητώντας την οπτική γωνία κάποιου, του επιτρέπεις να σε βοηθήσει να δεις την πρόκληση από μια νέα οπτική γωνία. Μπορεί να σας ανοίξουν τα μάτια σε κινδύνους που δεν είχατε σκεφτεί πριν ή λύσεις που δεν θα είχατε σκεφτεί.

Ζητήστε υποστήριξη εάν έχετε κολλήσει σε ένα πρόβλημα ή ανάμεσα σε δύο λύσεις. Μια νέα οπτική μπορεί να σας οδηγήσει στη σωστή λύση.

Ακούστε το σώμα σας

Έχεις άγχος; Είσαι εξαντλημένος; Πεινασμένος;

Όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά κάθε απόφαση που θα πάρετε.

Εάν στο γραφείο προέκυεψ ένα ευαίσθητο θέμα και πρέπει να πάρετε μια κρίσιμη απόφαση, αλλά είστε πεινασμένοι και βιάζεστε να φάτε κάτι, είναι καλύτερο να αναβάλετε οποιαδήποτε απόφαση μέχρι να λύσετε την πείνα σας.

Αυτό που είναι πιθανό να συμβεί είναι ότι θα ακούσετε μόνο κατά το ήμισυ τις πληροφορίες που σας δίνονται για το θέμα και θα βιαστείτε να δώσετε μια λύση επειδή το μυαλό σας είναι… στο στομάχι σας. Εάν δεν μπορείτε να ξεφύγετε για ένα πλήρες γεύμα, τουλάχιστον φάτε ενα γρήγορο σνακ πριν ολοκληρώσετε οτιδήποτε.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twelve − five =