αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε tips «επιβίωσης» αν είσαι επιχειρηματίας και θες να μπεις σε ένα νέο πεδίο

Πέντε tips «επιβίωσης» αν είσαι επιχειρηματίας και θες να μπεις σε ένα νέο πεδίο

Δεν μπορούν να το κάνουν πολλοί άνθρωποι. Αρκετοί μπορούν να γίνουν επιχειρηματίες, όμως λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να δραστηριοποιηθούν με επιτυχία σε διαφορετικά πεδία. Σαν άλλοι… Elon Musk. Ο ίδιος «τρέχει» ταυτόχρονα εταιρίες που είναι εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους. Όπως η Tesla, η SpaceX ή η SolarCity.

Ωστόσο, αν είσαι ένα serial entrepreneur (που λένε και στις ΗΠΑ), είναι πιθανό να χρειαστεί να μπεις σε νέα μονοπάτια. Αφού τέτοιου τύπου επιχειρηματίες συνήθως ξεκινούν ένα project, το φτάνουν ως ένα καλό σημείο και μετά ασχολούνται με ένα νέο εγχείρημα.

Το αμερικανικό Entrepreneur.com παραθέτει μερικά tips «επιβίωσης» ακριβώς για τέτοιες περιπτώσεις. Είναι 5 κινήσεις που πρέπει να κάνεις, αν είσαι επιχειρηματίας και θέλεις να μπεις σε ένα νέο πεδίο.

1# Δούλεψε με άλλους ανθρώπους και συνεργάτες. Είπαμε, μπαίνεις σε ένα πεδίο που δεν το ξέρεις καλά. Άρα αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να βρεις τους ειδικούς στο συγκεκριμένο πεδίο. Και να συνεργαστείτε. Θα βάλουν στο τραπέζι γνώσεις που εσύ ίσως δεν έχεις.

2# Βρες freelancers. Είναι ίσως συνέχεια του παραπάνω point. Στην digital εποχή που ζούμε, υπάρχουν πλατφόρμες μέσα από τις οποίες μπορείς να βρεις freelancers για να δουλέψουν για εσένα. Στο κομμάτι του IT, του μάρκετινγκ ή των social media. Και να τους πληρώσεις για όσο χρόνο τους χρειαστείς.

3# Προετοιμάσου για εκπλήξεις. Όταν ξεκινάς μια νέα επιχείρηση -ειδικά σε ένα άγνωστο πεδίο- πρέπει να είσαι προετοιμασμένος… για το απρόοπτο. Κάποια σχέδια μπορεί να μην εξελιχθούν έτσι όπως περίμενες. Κάποιες διαδικασίες μπορεί να τρέξουν πιο αργά. Να είσαι εφοδιασμένος με υπομονή, και έτοιμος να κάνεις τολμηρές επιλογές.

4# Κάνε διαφορετικά πράγματα ή κάνε τα πράγματα διαφορετικά. Μπορεί αυτό που έχεις στο μυαλό σου, να έχει γίνει κάπως, κάποτε από κάποιον άλλον. Αυτό δεν πρέπει να σε αποτρέψει. Αλλά προσπάθησε να κάνεις τα πράγματα με τον δικό σου τρόπο. Να βάλεις την δική σου σφραγίδα και να ξεχωρίσεις.

5# Βρες άτομα με ίδια αξίες και δώσε τους αρμοδιότητες. Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα μόνος, όπως λέγαμε και παραπάνω. Άρα θα χρειαστεί, όσο προχωράς, να δημιουργήσεις μερικές κομβικές θέσεις στην επιχείρηση σου (π.χ. υπεύθυνος μάρκετινγκ ή υπεύθυνος HR), και να βάλεις κάποια άλλα άτομα να δουλέψουν σε αυτές. Να μοιράσεις αρμοδιότητες. Αρκεί να είναι άτομα με τα οποία έχετε ίδιες αξίες και φιλοσοφία. Έτσι θα έχεις και εσύ χρόνο για να βρεις νέες ιδέες και να αναπτύξεις την επιχείρηση σου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × five =