αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε tips για να λαμβάνεις καλύτερες αποφάσεις στην ζωή σου

Πέντε tips για να λαμβάνεις καλύτερες αποφάσεις στην ζωή σου

Κάθε ημέρα που περνά, χρειάζεται να λάβουμε πολλές αποφάσεις, μικρότερης ή μεγαλύτερης σημασίας. Και δεν είναι τυχαίο, ότι πολλοί μεγάλοι leaders προσπαθούν να αφήσουν στην άκρη τις ασήμαντες αποφάσεις και να επικεντρωθούν σε αυτά που έχουν πραγματικά σημασία. Ο Mark Zuckerberg για παράδειγμα, φορά κάθε ημέρα τα γνωστά γκρι μπλουζάκια του, για να μην έχει να σκεφτεί τι να φορέσει κάθε πρωί. Και ίσως κάτι να ξέρει.

Πως όμως μπορεί κάποιος να λαμβάνει τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις στην ζωή του; Το αμερικανικό Entrepreneur.com παραθέτει 5 tips για να τα καταφέρεις. Μήπως να τα εφαρμόσεις στο ημερήσιο πλάνο σου;

1# Ρώτα την εσωτερική φωνή σου. Αν πιστεύεις ότι οι νεοφυείς επιχειρήσεις αποτυγχάνουν, είναι απίθανο να δημιουργήσεις μια τέτοια. Το ίδιο ισχύει σε όλα τα πεδία της ζωής σου. Πριν ρωτήσεις για τον οποιονδήποτε για μια απόφαση που θέλεις να πάρεις, δες τις πεποιθήσεις που έχεις εσύ. Και κινήσου με βάση αυτές (ή και αλλάζοντας τες μερικές φορές…)

2# Ψάξε για στοιχεία… που σε διαψεύδουν. Όλοι θέλουμε να είμαστε σωστοί. Και για να προστατέψουμε την επιθυμία μας να είμαστε σωστοί, αναζητούμε στοιχεία που υποστηρίζουν τις ιδέες μας και αγνοούμε τα στοιχεία που τις αντικρούουν. Φυσικά πρέπει να θες να είσαι σωστός. Αλλά παράλληλα άνοιξε τα μάτια σου, και δες αν υπάρχουν στοιχεία που λένε το αντίθετο.

3# Εκτίμησε τις πιθανότητες επιτυχίας. Ναι, είναι ωραίο να κάνεις πάντα αυτό που θες. Από την άλλη μεριά όμως είναι χρήσιμο να βλέπεις συνολικά τα δεδομένα, και να κάνεις μια πρόβλεψη για το κατά πόσο μπορείς να φτάσεις στην επιτυχία σε ένα συγκεκριμένο task. Έτσι θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να λάβεις τις σωστές αποφάσεις.

4# Σκέψου ότι μπορεί να είσαι λάθος. Δεν ξέρεις από την αρχή της σεζόν ποια ομάδα θα κερδίσει το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Ούτε ποιες ταινίες θα πάρουν τα Όσκαρ. Σκέψου ότι σε αρκετές από τις προβλέψεις που θα κάνεις, μπορεί να είσαι λάθος. Και ίσως είναι καλό να έχεις και ένα εναλλακτικό πλάνο.

5# Μάθε πότε πρέπει να ακολουθείς το συναίσθημα και πότε όχι. Και είναι αλήθεια ότι στο business πεδίο τις περισσότερες φορές δεν πρέπει να λαμβάνεις αποφάσεις με βάση το συναίσθημα. Το πως νιώθεις για κάτι μπορεί να σε επηρεάσει. Τα πράγματα που μας κάνουν να νιώθουμε καλά φαίνονται πιο σημαντικά, απαραίτητα ή πολύτιμα. Οι άνθρωποι που μας κάνουν να νιώθουμε καλά φαίνονται πιο εξυπηρετικοί και γνήσιοι. Από την άλλη πλευρά, τα αρνητικά συναισθήματα θα μπορούσαν να σας κάνουν να υποτιμήσετε τις ικανότητές σας και να υπερεκτιμήσετε τους κινδύνους. Κάποιες φορές, χρειάζεται να δεις τα πράγματα λίγο πιο «ψυχρά».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

6 + 13 =